Knipsel
PlayStation VR – Gespeeld: Here They Lie – Met PlayStation VR kan je allerlei bestaande genres nieuw leven inblazen doordat de virtual reality headset games een compleet nieuwe dimensie geeft. Zo hebben we shooters, puzzelgames, racers en meer kunnen spelen, maar het genre dat extreem geïntensiveerd kan worden met virtual reality, is natuurlijk (survival) horror. Het is haast zonde dat Silent Hills niet doorgaat, want dat zou een zieke ervaring zijn, dat kan niet anders. Wel krijgen we straks Resident Evil VII in VR te spelen en een andere horror ervaring is Here They Lie, dat we even hebben kunnen uitproberen.

Onderzoek het nut van jouw bestaan

Here They Lie is een game die gemaakt wordt door een kleine club ontwikkelaars in samenwerking met Sony Santa Monica. De ontwikkelaar wil je in Here They Lie meenemen op een psychologische horrorervaring die je naar een uitzonderlijk enge wereld brengt. In deze wereld krijg je te maken met stiltes, creepy ruimtes, spannende en onheilspellende muziek, evenals gevaarlijke creaturen die het op je gemunt hebben. Deze ervaring moet een tocht voorstellen waarbij je grote gevaren trotseert, angsten weerstaat en op zoek gaat naar het nut van jouw bestaan.

HTL4

De enige twist is dat dit alles zich in je hoofd afspeelt, waardoor de suggestie gewekt wordt dat we met een mentaal instabiel persoon te maken hebben. Allerlei ingrediënten dus om het tot een angstwekkende en totaal geflipte ervaring te maken, maar men kiest wel om de focus op het verhaal te leggen. Er is zeker gameplay aanwezig, maar men wil het niet per se omschrijven als een traditionele survival horror game, puur omdat het verhaal de boventoon voert en het is de vraag of dat interessant gaat zijn. Het verhaal zal ongetwijfeld boeiend zijn, maar het gevolg hiervan is wel dat we eigenlijk nauwelijks gameplay voorgeschoteld kregen tijdens de hands-on demo.

Spannende walking simulator?

De demo die we konden spelen, duurde ongeveer tien minuten en hierbij kregen we een controller in onze handen waarmee we door de wereld konden bewegen. Het was behoorlijk beperkt; het enige wat we dienden te doen, was van A naar B lopen en zo hier en daar een deur openen. Gaandeweg zal de game je als het goed is wat meer gameplay moeten voorschotelen, maar tot zover was het eigenlijk niet direct veel boeiends. Het lijkt er dan ook op dat het een walking simulator gaat zijn, maar waar dat normaal gesproken niet echt eng is, is dat in dit geval natuurlijk een ander verhaal.

HTL2

De omgevingen zijn namelijk door de visuele stijl nogal angstaanjagend en met de onheilspellende geluidseffecten kan de game je aardig de stuipen op het lijf jagen. Het deed bij momenten enigszins denken aan P.T., maar de visuele stijl geeft het wel een eigen identiteit. De spanning zit hem tijdens het wandelen – in de demo althans – voornamelijk in het idee dat je ieder moment jezelf kapot kan schrikken omdat er iets in beeld komt of omdat er wat gebeurt. Dat idee maakt het op zich wel tot een wat spannende ervaring, maar het gebrek aan gameplay stelt ons wat sceptisch. De nadruk ligt op het verhaal en dat is prima, maar dat is natuurlijk lastig te ervaren in een demo van tien minuten.

Dus het uiteindelijke resultaat is dat we eigenlijk nog niet bijzonder veel over de game weten, want de ervaring die we hadden, was te beperkt om een globaal beeld te vormen. Dat zit hem een beetje in het gebrek aan gameplay in de demo en het gebrek aan een duidelijk verhaal, maar dat is dan waar de game weer enorm op leunt. Tot zover is het dus moeilijk om in te schatten of Here They Lie een spannende VR-game gaat worden, want juist het cruciale aspect van de game hebben we niet kunnen beleven. Wel kunnen we je vertellen dat de sfeer die gepresenteerd wordt de juiste toon kent in samenstelling met de omgeving die je aandoet en dat maakt het best tot een interessante titel.

HTL3

Voorlopige conclusie

Here They Lie zal dit najaar moeten verschijnen voor PlayStation VR en het is in vergelijking met de andere games die we hebben kunnen spelen een ervaring die net wat meer ontspannen aanvoelt. Dat komt voornamelijk omdat er niet zoveel gebeurde en we vooral bezig waren om van het ene punt naar het andere punt te gaan. De spanning komt natuurlijk van het feit dat er schrikmomenten zijn en die kunnen best angstaanjagende momenten opleveren. Dat gecombineerd met een boeiend verhaal levert in potentie een interessante horrorervaring op, maar de vraag is natuurlijk in hoeverre de game gameplay bevat, want daar werden we niet meteen veel wijzer over. We zijn dus wat afwachtend rondom Here They Lie, want hoewel het idee best interessant kan zijn, overtuigde de demo nog niet helemaal.