EagleFlight
PlayStation VR – Gespeeld: Eagle Flight – Ubisoft is er altijd vroeg bij als het gaat om het ontwikkelen voor nieuwe platformen. De uitgever staat erom bekend met verschillende launch games de release van een nieuw platform te ondersteunen; zo zagen we dat bij de PlayStation Vita, PlayStation 3, maar ook PlayStation 4. Nu PlayStation VR eraan komt, is Ubisoft natuurlijk weer van de partij en dat met een gloednieuwe IP. Deze nieuwe game, Eagle Flight, mag er dan simpel uitzien, maar is een verdomd verslavend spelletje. Waarom? Dat leggen we je graag uit.

Rondvliegen in Parijs

In Eagle Flight neem je de rol aan van, niet geheel verrassend, een adelaar. Met deze adelaar kan je vrij rondvliegen in Parijs, dat er visueel erg netjes uitziet. Nu is alleen rondvliegen niet zo heel spannend, dat heb je immers na een paar keer wel gezien. Omwille van die reden heeft Ubisoft de gameplay van Eagle Flight deels op een multiplayer gericht en dat is precies waar de game echt goed tot haar recht komt. Het rondvliegen boven Parijs gecombineerd met een competitief element levert als resultaat een verslavende multiplayergame op.

EagleFlight1

Vanzelfsprekend mochten we Eagle Flight even proberen en zodoende kregen we een VR-headset op ons hoofd geplaatst om nadien in een team van twee de strijd aan te gaan met een team van andere adelaren. Het doel? Heel simpel: in de stad ligt ergens op één van de straten een konijn en jij zal die als adelaar op moeten pikken om deze naar je nest te brengen. Het doel van het andere team op dat moment? Zorgen dat jij je nest niet bereikt, want anders scoor je een punt. Zo simpel kan een verslavend spelletje zijn en dat is te danken aan de uitermate vlotte gameplay.

Onthouden, tactisch vliegen en samenspel

Het oppikken van zo’n konijn gaat vrij gemakkelijk, want je dient er enkel even doorheen te vliegen en dan heeft je adelaar het diertje te pakken. Wat het lastiger maakt, is dat we hier met een uitgestorven Parijs te maken hebben en dat er dus overal wildgroei is. Hierdoor zijn de straten van de metropool helemaal begroeid, wat zorgt voor een groene wirwar van straten. Bijgevolg heb je minder overzicht en dus zul je goed op moeten letten dat je niet tegen een muur aanvliegt, want dan laat je het konijn sowieso vallen.

EagleFlight2

De wereld leren kennen, is daarom best wel een belangrijk aspect, want hoe beter je de map kent, hoe effectiever je de game kan spelen. Als je de map eenmaal kent, kan je ook een stuk tactischer vliegen, want als jij tussen de bomen door vliegt en dus laag bij de grond blijft, ben je moeilijk te spotten door de tegenstanders. Zit een tegenstander je alsnog op de hielen? Dan komt daar het stukje samenspel om de hoek kijken; het is namelijk van belang dat, als jij het konijn te pakken hebt, je medespeler je verdedigt.

Aanvallen en blocken

Het scenario kan echter ook omgedraaid zijn, waarbij je dan jacht moet maken op één van de tegenstanders die het konijn te pakken hebben. Om vijanden uit te schakelen, heb je één simpel middel tot je beschikking en dat is dat je doorzichtige ballen kan afvuren met één van de triggers. Klinkt simpel, maar bij continu bewegende arenden is het dus vrij lastig om direct raak te schieten, tenzij je er vlak achter hangt. Het is dus ook een kwestie van je schot goed te timen en als de adelaar voor je een bocht maakt, moet je daar natuurlijk iets voor schieten, zodat de kogel de adelaar kruist.

EagleFlight3

Eenmaal geraakt, laat de adelaar in kwestie het konijn vallen en je hebt dan beperkte tijd om dit konijn op te pikken alvorens deze gereset wordt. Tegelijkertijd dien je nieuwe aanvallen weer af te slaan en de situatie die dan ontstaat, is dat je te maken hebt met een kat-en-muisspelletje dat bijzonder snel over en weer kan gaan. Toch ben je niet helemaal kansloos, want naast dat je een aanval in kan zetten, kan je tevens met een trigger inkomende aanvallen blokkeren. Enige nuance hierbij is dat dit enkel geldt voor aanvallen die recht van voren komen. Word je van achteren beschoten, dan is het zaak om zo snel mogelijk dekking te zoeken door bijvoorbeeld laag bij de grond door de straten van Parijs te gaan vliegen.

Intuïtieve besturing

Eagle Flight is, zoals je hebt kunnen lezen, op het vlak van gameplay eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. Toch weet de gameplay goed te overtuigen, omdat het een zeer verslavend spelletje voortbrengt, waarbij het door z’n simpelheid wel als een verfrissende ervaring aanvoelt. In aanvulling op de multiplayer zal er ook nog een singleplayer aanwezig zijn, maar daarover wilde men nog niets kwijt. Ubisoft neemt het dus vrij serieus en daarmee kan het zo maar even zijn dat Eagle Flight een zeer populaire game gaat worden. Dat zit hem deels in de simpele, doch vermakelijke gameplay, maar wat hier ook een belangrijke rol in speelt, is de uitermate deftige besturing.

EagleFlight4

Je hebt een controller in je handen, maar die is eigenlijk voor wat bijzaken bedoeld. Je kan hiermee aanvallen uitvoeren en inkomende aanvallen blokkeren. Tevens dient de controller om vaart te maken met je adelaar of om af te remmen en dat is het in feite. De virtual reality headset doet eigenlijk de rest, want het besturingselement is je eigen hoofd. Je beleeft het spel namelijk vanuit een first-person perspectief en dat geeft als resultaat dat als je naar boven kijkt, je omhoog vliegt. Naar beneden kijken is naar beneden vliegen, enzovoort. Dit werkt bijzonder goed, maar tegelijkertijd is het vrij intensief, omdat je behoorlijk wat manoeuvres uithaalt tijdens het vliegen.

Voorlopige conclusie

We hebben een hoop VR-games op de E3 mogen spelen en waar de één wat teleurstelt, steekt de ander er met kop en schouders bovenuit. Eagle Flight is zo’n game, want hoewel het qua gameplay simpel is, het er visueel simpel (doch mooi) uitziet en verder niet al te veel diepgang kent, is het uitzonderlijk vermakelijk. Het vliegen met een VR-bril op je hoofd gaat behoorlijk soepel en de hectiek die het kat-en-muisspelletje voortbrengt, kan ervoor zorgen dat dit één van de meer populaire games gaat worden. Het is namelijk ideaal voor korte potjes tussendoor en kent bovendien een hoog pick-up-and-play gehalte. Het enige wat je voor lief moet nemen, is een zere nek de volgende dag, want het is één van de meer intensieve VR-games.