Iedereen die voetbal en games een beetje volgt, zal in de afgelopen maanden ongetwijfeld het nieuws voorbij hebben zien komen dat voetbalclubs gamers aantrokken voor eSports. Dat is niet zonder reden geweest, want EA en de Eredivisie hebben namelijk een officiële eSports-competitie opgezet onder de noemer ‘E-Divisie’.

Deze nieuwe competitie draait om eSporters van de 18 verschillende Eredivisieclubs die virtueel strijden om het kampioenschap in FIFA 17 Ultimate Team. De E-Divisie is daarmee wereldwijd één van de eerste officiële eSport competities voor FIFA. Deze competitie gaat op 6 februari van start en dit kan gevolgd worden via Twitch, YouTube en FOX Sports.

“Binnen de Eredivisie zijn we al enige tijd bezig om een officiële eSports-competitie in Nederland op te zetten”, vertelt Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV. “We zijn verheugd dat we dit nu samen met de clubs, EA SPORTS en Endemol kunnen organiseren. De E-Divisie zien wij als een uitbreiding op het bestaande voetbalaanbod, waarbij we ons nog meer toe kunnen leggen op jongeren. Voor de clubs is het een mooi platform om de betrokkenheid van fans te vergroten en gezamenlijk nieuwe content te creëren. Daarnaast zal de E-Divisie op termijn gaan zorgen voor een nog mooiere beleving van Eredivisie voetbal in stadions.”

Op 1 februari zal men meer details bekendmaken over de E-Divisie, zoals welke spelers namens welke clubs zullen deelnemen aan de competitie, waar de wedstrijden zullen plaatsvinden en meer. Leuk detail is ook dat dit zich niet alleen tot Nederland beperkt. Er is namelijk ook een internationale competitie waar de kampioen van de E-Divisie aan mee zal doen.

In de EA Sports FIFA 17 Ultimate Team Championship Series zal de Nederlandse kampioen het gaan opnemen tegen andere spelers op Europees niveau. Indien de Nederlandse afgevaardigde wint, stroomt hij of zij door naar het wereldkampioenschap.