Gespeeld: Jump Stars – Je kunt door het internet tegenwoordig heel gemakkelijk met en/of tegen andere gamers spelen. Dankzij de digitale snelweg kun je zonder al te veel problemen een spelletje spelen met iemand aan de andere kant van de wereld. Toch is er een grote groep mensen die liever een lokale multiplayer modus willen zien in games. Zij willen ‘ouderwets’ met een aantal vrienden/vriendinnen op de bank zitten en dan genieten van een game. Jump Stars focust zich op deze groep gamers en schotelt hen een ervaring voor die alleen uit een lokale multiplayer bestaat. Maximaal vier spelers kunnen tezamen spelen in korte minigames en dit moet er voor gaan zorgen dat het de ultieme partygame wordt.

Een wedstrijdje samenwerken

Er zijn genoeg games waarin je tegen elkaar moet strijden of juist moet samenwerken, maar Jump Stars maakt hier een combinatie van. Het is dus de bedoeling dat je meer punten scoort dan je tegenstander, maar dat kan alleen als je ook samenwerkt met hem of haar. Dit doe je door in elk onderdeel een zo hoog mogelijke score te behalen. Om dit te doen zijn er in elk level platformen beschikbaar die van kleur kunnen wisselen. Als jouw kleur aan de beurt is, moet je hier zo snel mogelijk op staan. Deze platformen zullen sneller oplichten in jouw kleur, alsook dat je concullega zo vlug mogelijk op de platformen met zijn kleur moet gaan staan. Dus zonder je rivalen kom je niet ver.

Kort, maar krachtig

Het principe blijft dus steeds hetzelfde, maar de verschillende levels brengen steeds andere obstakels met zich mee. Zo moet je bijvoorbeeld een steeds sneller ronddraaiende stok ontwijken of komt er langzaam een vuurzee naar boven, dus is het zaak om zo snel mogelijk naar boven te klimmen. Deze levels zijn vrij kort en zorgen voor simpele, maar toch leuke gameplay. Vooral met vier spelers is het een heerlijk chaos en is de game op z’n best. Je hebt ook de mogelijkheid om een rivaal te slaan, waardoor deze een stuk naar achteren valt. Je zult zien dat jij of één van je medespelers het regelmatig niet kan laten om iemand van het speelveld te meppen, terwijl je het slaan ook kan gebruiken om iemand juist te helpen. Dit soort kattenkwaad zorgt voor leuke momenten.

Variatie

In de previewversie van Jump Stars waren er echter nog niet heel veel levels aanwezig, maar diegene er waren, kwamen in principe goed uit de bus. De simpele opdrachten zorgen er voor dat iedereen direct weet wat de bedoeling is. Zo heeft dus niemand al meteen aan het begin een voordeel. Alleen leken er nu al twee onderdelen wel heel erg veel op elkaar. Hopelijk is dit geen voorteken voor de toekomst en komen er in de volledige versie van het spel meer levels bij en bieden ze ook daadwerkelijk genoeg variatie. Als er maar kleine veranderingen zijn te bespeuren in de diverse minigames, dan gaat het natuurlijk heel erg snel vervelen.

Voor de show

Jump Stars wordt neergezet als een TV-show, waar de presentator de kandidaten verplicht aan mee laat doen, maar ook hier wordt nu nog weinig van getoond. Er is een winnaarsschavot aan het einde van elk onderdeel en de presentator heeft af en toe wat te zeggen, maar daar houdt het wel een beetje mee op. Tevens is het commentaar van de presentator op het moment vrij eentonig. Er is ook een mogelijkheid om zelf je eigen show in elkaar te zetten, maar ook hier stelt het weinig voor. Je bepaalt alleen een thema en welke onderdelen je in de TV-uitzending wilt gebruiken. Het is dus meer een favoriete playlist maken. Hopelijk wordt dit allemaal wat uitgebreider in de volledige versie.

Voorlopige conclusie

Op grond van de preview versie is het heel erg moeilijk om een mening te vormen over Jump Stars. De basis van vrij simpele – maar toch chaotische – minigames is in ieder geval goed. Er hangt echter zoveel af van wat de game nog meer biedt, dat er op het ogenblik gewoonweg nog te veel vraagtekens zijn om te zien of het de positieve of negatieve kant opgaat. Hoeveel verschillende onderdelen zijn er en bieden deze genoeg onderlinge variatie? Is de gameplay zelf goed genoeg om lang leuk te blijven? Maar ook is bijvoorbeeld de prijs van Jump Stars belangrijk. Het is geen full-priced titel, maar van wat ik tot nu toe gespeeld heb is alles boven de 10 euro al teveel. We zullen dus nog even moeten wachten totdat we meer duidelijkheid krijgen over de game. Dit zal niet heel erg lang meer gaan duren, want het spel staat gepland voor deze zomer.