DLC Special: NioH – Defiant Honor – Het is inmiddels al een tijdje geleden dat de eerste uitbreiding voor het verrassend goede NioH uitkwam. De Dragon of the North DLC bracht ons naar het besneeuwde Tohoku, dat onder de controle van de Date clan valt. William – de blonde samoerai en tevens hoofdpersoon – achtervolgt de mysterieuze Maria richting de Sanada clan in de hoop dat zij wel willen vechten met behulp van Spirit Stones. En zo bevinden we ons plots in een nieuwe provincie en zitten we midden in een belegering. Welkom bij de Siege of Osaka.

Een moeizame belegering

William gaat onder begeleiding van de legers van Date Masamune een moedige belegering tegemoet in de hoop het kasteel van Osaka in te nemen en de Sanada clan te overmeesteren. Eenmaal begonnen aan de missie is het al een stuk lastiger dan vooraf gedacht. Je wordt bestookt door een regen van vuurpijlen en kanonskogels en vluchtig duik je de loopgraven in, waar je voor enkele seconden veilig bent. Totdat je al vrij snel oog in oog staat met soldaten van de Sanada clan die je het leven ook in de loopgraven zuur willen maken.

Gelukkig ben je bewapend met nieuwe gear, waaronder het nieuwe wapen Tonfa, waarmee je (hopelijk) korte metten maakt met deze vijanden. De Tonfa oogt als twee deegrollers met een mooi kleurtje, maar vergis je niet. Snel als ze zijn kunnen ze in korte tijd flinke schade aanrichten en zijn ze erg goed tegen vijanden die veel aanvallen blokken. Qua snelheid zou je ze kunnen vergelijken met de Dual Swords. De hoeveelheid schade die je aanricht met de Tonfa is afhankelijk van hoe hoog jouw skillwaarde is. Naast de Tonfa zijn er natuurlijk ook nieuwe pantsers te vinden en een tweetal Guardian Spirits die elk hun unieke look hebben.

Uitdagend, maar weinig vernieuwend

Na een langzame en zware belegering lukt het eindelijk om de defensie van de vijand te vernietigen en kan het pad enigszins rustig vervolgd worden. Met nadruk op enigszins, want je komt direct al een nieuwe vijand tegen en die is bijzonder irritant. De Sanada clan heeft namelijk een flink arsenaal aan ninja’s, maar er wordt nog een schepje bovenop gedaan. Je pad wordt namelijk geblokkeerd door gepantserde ninja-vossen die werpsterren gooien en tussendoor nog dodelijke salto’s maken ook. Zit deze uitbreiding dan vol met zulk soort nieuwe vijanden? Nee, dat is niet het geval. Deze uitbreiding maakt veel gebruik van vijanden uit de vorige uitbreiding en dat is wat jammer. Gelukkig compenseren de leiders van Sanada dat wel weer een beetje.

blank

Na de belegering nader je het einde van de missie en ga je ondergronds om via sluipwegen het kasteel binnen te dringen. Maar je weg wordt daar geblokkeerd door de rechterhand van Sanada Yukimura. Deze ninja, Sarutobi Sasuke genaamd, heeft een krachtig arsenaal aan ninjutsu moves en een nog groter arsenaal aan vaardigheden met zijn Tonfa. Het eerste baasgevecht mag er in ieder geval wezen en is erg uitdagend, aangezien je zeker aan zijn snelheid moet wennen. Sasuke is overigens de leider van de zogeheten ‘Ten Braves of Sanada’ en deze moet je stuk voor stuk verslaan in de andere missies. En natuurlijk mag je Sanada Yukimura niet vergeten. Hij is immers niet voor niets de leider van deze clan en dat ga je merken ook.

Overigens worden de echte hardcore spelers nog getrakteerd op een extra moeilijkheidsgraad. In Way of the Wise moet je helemaal op je tellen passen en is de kans vrij groot dat je na één klap direct het loodje legt, tenzij je sterk genoeg bent. Gelukkig kan je wel betere en sterkere gear vinden dan voorheen. De Divine gear maakt namelijk plaats voor de Etheral klasse. Deze klasse is voornamelijk gelijk aan Divine, maar geeft je net wat sterkere voordelen op je uitrusting. Hierdoor ga je niet helemaal kansloos het gevecht aan, maar blijf wel altijd goed opletten.

blank

Conclusie

Defiant Honor is de tweede uitbreiding voor NioH en die biedt eigenlijk meer van hetzelfde. Met twee hoofdmissies en zes zijmissies is deze uitbreiding ongeveer even groot als zijn voorganger. De Tonfa voelt erg prettig en verfrissend aan, en is een leuke variatie in de huidige selectie van wapens. Zeker na de wat tragere maar krachtige Odachi uit Dragon of the North. Qua vijanden doet deze uitbreiding niet veel nieuws. Het introduceert slechts twee à drie ‘echt’ nieuwe vijanden en veel oude vijanden keren terug met een ander kleurtje. Uitdagend is de uitbreiding zeker en memorabel is met name de belegering van het kasteel van Osaka, maar dat weegt helaas niet even zwaar als de weinige vernieuwingen die de ontwikkelaar introduceert. Voor tien euro haal je er zeker plezier uit, maar verwacht dus geen schokkende nieuwe dingen met uitzondering van de heerlijke Tonfa.