Review: Tiny Trax – Iedereen heeft vroeger als kind wel eens gespeeld met miniatuurauto’s. Vooral de zandbak op school of in de speeltuin was een ideale plek om een eigen parkoers te maken en dan tegen je vrienden te racen. Later verruilden sommigen de zandbak voor de zogenaamde Carrera-racebanen. Hiermee bestuurde je een elektrische racewagen, die door middel van een gleuf op de baan bleef ‘plakken’. Je moest dan zelf gas geven en vooral in de bochten moest je rekening houden met hoe hard je ging, anders had je kans dat je de bocht uit vloog. Futurlab brengt de waanzinnige parkoersen van de zandbak en de elektrische racebolides van de Carrera-racebanen samen in Tiny Trax voor PlayStation VR.

Klein aantal knoppen

Om Tiny Trax te spelen, heb je maar weinig nodig. Je kunt gas geven, boost gebruiken en van baan wisselen. Alleen in de bochten moet je meesturen met de analoge stick. Er lijkt dus weinig in de weg te staan om lekker een potje te racen en je tegenstanders ver achter je te laten. Al direct zal je merken dat schijn bedriegt. Meteen al bij de eerste race zal je flink op je broek krijgen en zal je als laatst over de finishlijn gaan. Ook wedstrijden daarna zullen hetzelfde resultaat hebben. ‘Boost’ is heel erg belangrijk en deze meter vul je op door goed door de bochten te gaan en dat doe je door de analoge stick in de juiste positie te houden.

Het duurt alleen even voordat je het gevoel te pakken hebt om de ideale bochten te nemen. Duw je de analoge stick te ver naar links of rechts, dan overstuur je. Doe je dit weer te licht, dan gaat je auto langzaam door de bocht heen of komt hij zelfs geheel stil te staan. Er loopt wel een metertje mee, zodat je kan zien of je goed zit of niet, maar het vraagt toch heel wat oefening. Het maakt namelijk ook nog uit als je in de binnen- of buitenbaan rijdt en hoe je dan een bocht moet aansnijden. Je zal dit goed onder de knie moeten krijgen, want het nemen van goede bochten is de sleutel tot een goede race. Het leidt namelijk tot een constante snelheid en meer boost. En dit laatste heb je vrijwel constant nodig om als eerste te kunnen eindigen.

Klein aantal parkoersen

Heb je eenmaal het gevoel te pakken – en ben je niet ondertussen al afgehaakt – om goed door de bochten te gaan, dan ga je een leuke tijd tegemoet. Het is alleen weer jammer dat er maar 12 parkoersen te spelen zijn. Het duurt wel even voordat je ze allemaal als winnaar af zal sluiten, want de game blijft heel uitdagend, maar of je dat ook daadwerkelijk wil doen, hangt af van je vermogen om om te gaan met de hoge moeilijkheidsgraad. De verschillende banen die er zijn, zijn op zich heel goed gedaan, alleen valt de game toch een beetje in herhaling. Er is voor de rest ook geen andere singleplayer modus die iets extra’s aan de game toevoegt, dus qua algehele content is het wat karig. Ook de AI, die soms TE perfect rijdt, kan voor wat frustratie en een gevoel van oneerlijkheid zorgen. Maar hou je van titels met een hoge moeilijkheidsgraad, dan zal je smullen van Tiny Trax.

Gelukkig is er wel nog een online multiplayer modus. Hier heb je hetzelfde aantal parkoersen als in de singleplayer, maar het racen tegen maximaal drie andere spelers brengt altijd een extra uitdaging met zich mee. Daar komt nog eens bij dat je tegenstanders ook daadwerkelijk fouten kunnen maken. Iets wat in de singleplayer soms helemaal niet voorkomt. Het frustratieniveau is dus veel minder en zo is deze modus dus veel toegankelijker dan de singleplayer. Hier bloeit de game nog meer open en elke wedstrijd is weer spannend. Nu zijn er op het moment maar vrij weinig mensen die dit online spelen, dus het is niet gemakkelijk om een match te vinden, maar daar kan de game natuurlijk niets aan doen.

Klein beetje realisme

Waar de ontwikkelaar wel wat aan had kunnen doen, is de manier waarop je het spel moet spelen. Tiny Trax is alleen speelbaar met PlayStation VR, maar had eigenlijk net zo goed ‘gewoon’ op de TV gespeeld kunnen worden. De banen zijn wel zo groot dat je ze niet in één beeld kunt weergeven, maar het bewegen met je hoofd in virtual reality om de actie te volgen had net zo goed gesimuleerd kunnen worden voor een ‘normale’ versie. Daarbuiten voegt de virtuele realiteit nu niet heel veel toe aan het spel. Ja, je bekijkt de race net zoals je bij Carrera-racebanen zou doen – dus het geeft een idee van realisme – maar de ervaring had vrijwel hetzelfde geweest als je Tiny Trax gewoon op de TV had gespeeld. Het is jammer dat er geen optie aanwezig is om de game ook zonder VR-headset te spelen.

Klein complimentje

Wel moet Futurlab een compliment gegeven worden voor de aankleding van het spel. Grafisch ziet het er goed verzorgd en ook vrij scherp uit, en de kleine autootjes bewegen zoals ze moeten. De verschillende banen zijn ook heel divers en brengen elk een eigen thema mee. Tevens heeft de ontwikkelaar wat leuke extra’s toegevoegd om je meer het idee te geven dat je in de wereld van Tiny Trax aanwezig bent. Die doen verder niets voor de gameplay, maar toveren wel een lach op je gezicht. Zo is er een baan die ook een stuk onderwater gaat. Ga je met je hoofd onder water, dan word je zicht iets waziger en het geluid doffer, net zoals dat in ‘real life’ het geval zou zijn.

Conclusie

Tiny Trax is leuk om te spelen, maar vergt ook heel erg veel geduld. De game heeft een hele hoge instapdrempel, die ervoor kan zorgen dat sommige gamers al vroeg afhaken. Tevens biedt het spel zeer uitdagende gameplay, die soms wel iets oneerlijk aanvoelt. Zet je even door, dan krijg je een leuke en uitdagende game te spelen, die toch een wat eentonig karakter heeft. De singleplayer is wel aardig, maar Tiny Trax moet het vooral van zijn multiplayer hebben. Hier is gewoon de meeste lol uit te halen. Het is wel jammer dat er niet wat meer modi zijn, maar dit wordt wel gedeeltelijk goedgemaakt door de vrij schappelijke prijs van nog geen 16 euro die je voor Tiny Trax kwijt bent.

Pluspunten

  • Schittert in multiplayer
  • Ziet er zeer verzorgd uit
  • Uitdagende moeilijkheidsgraad...

Minpunten

  • …die voor sommige gamers te extreem zal zijn
  • Hele hoge instapdrempel
  • Niet heel veel content

7.5