PlayStation Home is inmiddels al een tijdje uit als publieke béta en ontwikkelt zichzelf steeds meer. Zo hebben we onlangs de Red Bull space erbij gekregen waar we de kans krijgen om met een vliegtuigje over een tropisch eiland te vliegen. Daar blijft het niet bij, ook EA Sports krijgt in het eerste kwartaal van 2009 een eigen space welke ontzettend veel community features kent. Zo zal deze space een pokertafel hebben waarop we met onze virtuele EA dollars een gokje kunnen wagen. Wanneer je jezelf omhoog weet te werken in EA’s pokerwereld zul je ook de kans krijgen om bracelets en al dat soort andere ongein te winnen, welke je dan kan dragen in PlayStation Home om te laten zien wat voor een poker-pro je bent.

Ongetwijfeld is het EA Sports Complex niet het enige wat we kunnen verwachten dit jaar, ik denk dan ook dat PlayStation Home zich in 2009 toch echt gaat bewijzen. Spaces zijn alleen niet het enige waar het om draait in PlayStation Home, zo heeft de service ook een tal van andere features. Het is namelijk mogelijk om Blu-ray games te starten, vrienden berichtjes te sturen, voice-chatten in je eigen privé appartement en nog veel meer. Al deze dingen gebeuren echter rechtstreeks vanuit PlayStation Home. Wanneer jij iemand hebt in PlayStation Home waar je graag een potje Warhawk mee wilt spelen is dit met een paar instellingen zo opgestart. Wat alleen wel jammer is is dat op het moment van schrijven je nog niet muziektracks af kunt spelen die op je HDD staan van je PS3. Mischien dat we binnenkort een soort van stereosysteem krijgen in onze appartement waarop we muziektracks van je PS3-HDD kunnen afspelen. Als dit er komt zijn er natuurlijk weer meer mogelijkheden zoals virtuele hardstyle feesten in je eigen appartement zonder last te hebben van de buren.

Enfin, dat dit soort dingen allemaal mogelijk zijn zet je wel aan het denken, want als men de features van het statische XMB allemaal gaat integreren in het zeer interactieve PlayStation Home, wie heeft dan nog een XMB nodig? Wie weet kijken we straks een Blu-ray film op onze virtuele Sony Bravia met enkele vrienden in PlayStation Home. De mogelijkheden zijn eindeloos alleen wordt er nog niet veel gebruik van gemaakt. Een groot nadeel van dit alles is dat waarschijnlijk bijna elk (leuk) item betaald gaat worden. Zo betalen we inmiddels al 2 euro voor een T-shirtje uit de Diesel Shop, wat zal dan bijvoorbeeld een stereosysteem wel niet gaan kosten?

Van mijzelf merk ik al dat ik het XMB bijna niet meer op mijn scherm heb staan, veelal is het PlayStation Home of een game die staat te draaien als ik de PS3 niet gebruik. Wanneer ik echter een video of track wil afspelen ben ik verplicht om PlayStation Home af te sluiten, dit is jammer. Voor mij en ik denk ook vele anderen, zou het een ideale oplossing zijn als PlayStation Home een achtergrond functie krijgt. Hiermee bedoel ik; een soortgelijk systeem als items uit de PlayStation Store downloaden in de achtergrond. Dit kun je doen terwijl je XMB volledig toegankelijk is inclusief al haar features. Op deze manier kan je op elk moment PlayStation Home weer oproepen wanneer je even iets in het XMB wilt doen wat nog niet in PlayStation Home kan. Het blijft echter allemaal nog maar afwachten welke kant PlayStation Home opgaat, dat het potentie heeft is één ding wat zeker is, maar sinds het nog niet de features heeft waar mensen op zitten te wachten heeft PlayStation Home nog een lange weg te gaan.