Special: Dragon’s Dogma: Dark Arisen – Het remasteren van oude titels is niks nieuws. Het levert ontwikkelaars een extra centje op tegen relatief weinig kosten. Om het vijfjarig jubileum van Dragon’s Dogma te vieren, brengt Capcom – haast wel de meester van remasters – de game opnieuw uit voor de PlayStation 4 met een aantal verbeteringen. De game bevat nu betere textures en de algemene performance is flink opgeschroefd. En ook al betreft het een game die dus al vrij oud is, Dragon’s Dogma: Dark Arisen is een dijk van een RPG – onmisbaar als je van het genre houdt.

Pawn star

Dragon’s Dogma werd een relatief onverwacht succes voor Capcom. Reviewers waren unaniem vol lof en de game bood écht iets unieks. Daar waar Dark Souls de speler een gevoel geeft van neerslachtige eenzaamheid terwijl je door de wereld navigeert, geeft Dragon’s Dogma je het gevoel van kameraadschap. Het unieke concept van Dragon’s Dogma is het gebruik van zogenaamde pionnen (pawns) die altijd aan je zijde staan in je avonturen. Je hoofdpersonage heeft altijd één vaste pion, die net als je personage met je mee levelt door de game heen.

Daarnaast kun je nog twee extra pionnen rekruteren die door andere spelers zijn gemaakt. Deze pionnen zullen niet levellen, dus je zult regelmatig wisselen van pionnen naarmate je groeit in kracht. Wanneer je afscheid neemt van een pion, dan kun je een beoordeling meegeven, inclusief eventuele items. De speler die de pion heeft gemaakt ziet vervolgens jouw beoordeling en krijgt zogenaamde ‘rift’ punten, waarmee je weer sterkere pawns kan rekruteren. Een ingenieus idee dat heel goed werkt en de nodige afwisseling biedt in je teamsamenstelling én de manier waarop je gevechten in gaat.

Waar Dragon’s Dogma: Dark Arisen echter alle verwachtingen in ontstijgt is in het gevechtssysteem. De eerdere vergelijking met Dark Souls is niet uit de lucht gegrepen, want Dragon’s Dogma is soms ongelofelijk moeilijk. Capcom’s ervaring met de Monster Hunter franchise zie je dan ook terug in Dragon’s Dogma: Dark Arisen. Grote gevechten tegen enorm grote monsters die enorm lang kunnen duren zijn schering en inslag in de game. Wanneer het monster dan eindelijk geveld is, geeft dat een euforisch gevoel. En dat is toch precies de reden waarom we gamen!

Genoeg te doen

Als je alles uit Dragon’s Dogma: Dark Arisen wil halen wat het te bieden heeft, bereid je dan maar voor op makkelijk 100+ uur aan gameplay, want er is enorm veel te doen. De basisgame biedt al genoeg content als je kijkt naar het verhaal en alle side quests, maar de Dark Arisen uitbreiding doet daar nog een flinke schep bovenop. Deze uitbreiding biedt naast een extra verhaallijn ook toegang tot de Bitterblack Isles – verreweg de meest uitdagende content, die enigszins vergelijkbaar is met de Chalice dungeons uit Bloodborne.

Tot zover de lofzang over de gameplay van Dragon’s Dogma, maar er gelden ook wat punten van kritiek. Zo voelt de manier waarop quests worden aangeboden aan de speler erg ouderwets aan. Ook helpt het niet dat alle personages van erg houterige voice-acting zijn voorzien. Verder zijn er veel quests in de game te vinden die een beetje grindy aanvoelen: dood 50 zombies, haal 5 plantjes, dood 20 orcs… Ook hier geldt weer dat het gevechtssysteem ervoor zorgt dat dit geen straf is om te spelen, maar je merkt wel dat de game wat ouder is.

Niet gespeeld? Doen!

De hamvraag is natuurlijk waarom je een remaster zou kopen van een game die inmiddels vijf jaar oud is? Allereerst de prijs. Voor €24,99 is de game te koop in de PlayStation Store en daar krijg je heel veel voor terug. De graphics hebben een update gehad en de game draait nu op 60 frames per seconde. De echte held van Dragon’s Dogma is echter het geweldige gevechtssysteem dat je echt een kick geeft als je het eenmaal onder de knie hebt. Aandachtspunten? De voice-acting is tenenkrommend, de manier waarop quests uitgevoerd worden is archaïsch en af en toe is er nog pop-up te zien – iets wat Capcom wellicht wel aan had moeten pakken voor deze remaster. Uiteindelijk maakt het niet veel uit, want Dragon’s Dogma: Dark Arisen is een RPG die je gespeeld moet hebben! Doe jezelf een plezier en koop deze game als je hem nog niet hebt.