Review: Pinball FX3 –
Ik ben er nog één van de oude generatie gamers. Al van jongs af aan was ik gefascineerd door computerspellen, arcade speelkasten, maar ook zeker de good old flipperkasten. Bij onze voetbalclub stond er ook eentje, waar ik menig gulden in heb gegooid om met mijn flippers de bal zo vaak mogelijk rond te laten gaan. Na een hoop mindere flipperkast games op de eerdere generatie consoles, timmert Zen Studios al een tijdje aan de weg met hun Zen Pinball games en daar is nu door middel van de game Pinball FX3 een update voor gekomen. De studio liet ons weten dat er een heleboel nieuwe mogelijkheden en uitdagingen naar de game zijn gekomen en wat wij ervan vinden, kunnen jullie hieronder teruglezen.

Back to the Future of E.T & Jaws

Na het opstarten van de game krijg je al gelijk de mogelijkheid om alle eerdere kasten van Zen Pinball te downloaden en te importeren. Zelfs de kasten uit 2010 zijn te spelen en dat is een toffe toevoeging. Maar lang niet alle eerdere flipperkasten zijn gratis te downloaden, dus als je echt alle kasten wil hebben, zal je best diep in de buidel moeten tasten. Zo zijn er onder andere meerdere kasten verschenen van Star Wars en Marvel, maar ook van Family Guy en Bethesda. Wat dat betreft, is er dan weer wel volop keuze om iedereen te bedienen.

Gelukkig komen er met deze uitgave drie volledig nieuwe licenties naar de game, allemaal onder de vlag van Universal Studios. We kunnen nu aan de slag met flipperkasten met thema’s als Jaws, E.T en Back to the Future. Allemaal met hun eigen soundtrack, geluidjes uit de films en details die deze films tot ware klassiekers hebben gemaakt. Bij de Back to the Future kast komt regelmatig de Delorean naar voren rijden en bij de E.T. kast zie je het bewuste fietsje waarmee Elliott op een gegeven moment kan vliegen. Leuke details!

Knallen met die zilveren ballen

De mogelijkheden zijn eindeloos; je kan de game prima alleen spelen, maar ook met vrienden is de game erg leuk. De singleplayer modus bevat ook nog een leuke challenge optie. Je hebt bijvoorbeeld de 1-ball challenge, waarmee je zoveel mogelijk punten moet behalen met slechts één bal. Of de 5 minuten challenge, die – zoals de titel al aangeeft – je laat spelen tot de timer van driehonderd seconden is afgelopen. Met alles wat je doet verdien je XP, die je later weer kunt gebruiken om te levelen. Hiermee kan je bijvoorbeeld jouw persoonlijke gamertag aanpassen.

blank

De Hotseat modus is dan weer het leukste met je vrienden of op een verjaardag. Je krijgt vier ballen en na het verdwijnen van iedere bal dien je de controller door te geven aan je vrienden. Op het einde bekijk je dan wie de beste score behaald heeft, plezier gegarandeerd. De tutorial leert je overigens alle fijne kneepjes van het flipperen kennen en met Table Guide kan je precies zien waar alle speciale plekjes op elke flipperkast te vinden zijn. Nu alleen nog goed leren mikken en een portie geluk hebben voor het perfecte schot.

Online opties zijn karig

Eén van de nieuwe toevoegingen is een uitgebreide online modus, althans, heel erg uitgebreid is het niet. Via de optie Match Up kan je spelen tegen flipperaars van over de hele wereld. Je dient dan binnen vijf minuten de score te verbreken van jouw tegenstander. De ene keer gaat dat je makkelijker af dan de andere keer, want flipperen blijft ook een kwestie van geluk hebben. Je kan vooraf een tegenstander selecteren om vervolgens te proberen zijn score te verbeteren. Lukt je dit? Dan zal je nog meer XP verdienen, wat na verloop van tijd ook weer resulteert in upgrades voor elke kast. Deze upgrades variëren enorm, elk met een eigen bonussysteem. Zo kan je bijvoorbeeld een upgrade aanzetten voor de bumpers, waardoor elke keer als de bal daar tegenaan komt, je dubbele punten krijgt.

blank

Het enige waar we tegenaan liepen was het beperkte aantal kasten dat wij online konden spelen. Slechts één flipperkast uit het verleden was toegankelijk. We speelden in dit geval op de Fallout kast. Helaas waren de drie nieuwe Universal kasten nergens te bekennen, maar wellicht worden die later nog beschikbaar gesteld. Een andere toevoeging is de Tournament modus. Je kan hier deelnemen aan toernooien of zelfs je eigen toernooi in elkaar zetten. Je selecteert eerst een kast en zet daarna de regels vast. Wij zelf deden mee aan een toernooi op de E.T. kast. Dit toernooi zou bijna zes uur duren en het was de bedoeling in sessies van vijf minuten zo hoog mogelijk te scoren. Hier kwam wel gelijk een minpunt naar boven, want flipperen is erg leuk, maar na een half uurtje ben je wel klaar. Laat staan als je zes uur lang moet flipperen. Buiten kijf staat wel dat Pinball FX3 een zeer leuk en geslaagd tussendoortje is en een must-have is voor alle flipperkast liefhebbers.

Conclusie

Flipperen is en blijft leuk! Zen Studios brengt met Pinball FX3 drie hele toffe nieuwe flipperkasten uit de Universal Studios naar de game. Stuk voor stuk zijn ze leuk om te spelen, ook vanwege de eindeloze mogelijkheden en toevoegingen van toernooien en een heuse online modus. Online is het aanbod van flipperkasten helaas wel karig, tenzij je ooit meerdere euro’s hebt uitgegeven voor de eerdere flipperkasten van Zen Pinball. Het is leuk voor een half uurtje en echt een ideale afwisseling voor als je dagelijks FIFA of Destiny 2 speelt. Een must-have voor de flipper fans, want Zen Studios brengt met deze game weer een uitstekende flipperkast titel naar de PlayStation 4.

Pluspunten

  • Back to the Future
  • E.T.
  • Jaws
  • Hotseat modus
  • Veel mogelijkheden waaronder online...

Minpunten

  • ...maar deze modus is dan weer wat karig
  • Prijskaartje als je alle kasten wilt bezitten

7.5