Special: L.A. Noire Remastered – L.A. Noire is en blijft een unieke titel. De game verscheen in 2011 voor de PlayStation 3 en voor toenmalige maatstaven was de titel erg vooruitstrevend. De gezichtsanimaties werden uiteraard veel geprezen, omdat Team Bondi een unieke technologie had gebruikt om het zo realistisch mogelijk weer te geven. Ook de game op zichzelf was uitstekend, met een sfeervolle vertolking van Los Angeles, een boeiend verhaal, leuke zaken om op te lossen en ga zo maar door. Nu anno 2017 is de game opnieuw verkrijgbaar, maar dan in een remaster jasje. Wij zochten als een echte detective uit of de game ook nu nog de moeite waard is.

De carrière van Cole Phelps

De remaster van L.A. Noire biedt ten opzichte van het origineel precies hetzelfde aan content. Dat betekent dat je nogmaals de carrière van Cole Phelps zal doorlopen in zijn avontuur. Na de Tweede Wereldoorlog heeft hij zich aangesloten bij de Los Angeles Police Department, waar hij zijn eerste maanden slijt als straatagent. Door zijn doortastende optreden en drang naar gerechtigheid, wordt hij al snel gepromoveerd naar de functie van rechercheur en gaandeweg krijg je met steeds meer complexe en grote zaken te maken op verschillende departementen.

Dat is in deze remaster identiek gebleven, maar wel heeft Rockstar alle downloadbare content die naderhand verscheen aan de game toegevoegd. Hierdoor heb je gelijk het complete pakket aan L.A. Noire content en dat is goed voor tientallen uren speelplezier. Naarmate je verder in de game komt, krijg je met grotere zaken te maken die soms erg ingewikkeld uitvallen, maar door de degelijke gameplay staat het geheel ook nu nog steeds als een huis. De manier van onderzoeken, dialogen voeren, rondrijden en lopen in de stad, de actie… het voelt vertrouwd en goed aan. Men heeft de basis dus zoveel mogelijk gelijk gehouden aan het origineel, dat destijds al uitstekend was.

Nog steeds indrukwekkend

Vanzelfsprekend is de PlayStation 4 uitgave van L.A. Noire meer dan alleen een bundel van alle content. Voor de huidige generatie consoles heeft men wat upgrades doorgevoerd. De standaard upgrade is vanzelfsprekend op het visuele vlak te zien, zo kan je op de gewone PlayStation 4 de game nu in 1080p spelen en op de PlayStation 4 Pro zelfs in 4K. In aanvulling daarop heeft Rockstar heel veel textures van een nieuw likje verf voorzien en het resultaat is dat de game er behoorlijk strak uitziet. Natuurlijk komt het niet in de buurt van Grand Theft Auto V, maar het is desalniettemin visueel een erg mooie game te noemen.

Nu was de game dat op de PlayStation 3 ook al, dus dan heb je per definitie een voordeel als je er een remaster tegenaan gooit. Afgezien van dat het er grafisch erg strak uitziet voor een remaster, moeten we niet vergeten ook even naar de animaties te kijken. L.A. Noire deed zich immers van andere games onderscheiden door een technologie te gebruiken waarmee gezichten superrealistisch in de game verwerkt konden worden. Sterker nog, gezichtsuitdrukkingen kunnen cruciaal zijn in een verhoor. Nu we ruim zes jaar verder zijn, is de ontwikkeling van animaties erg geavanceerd in hedendaagse games.

Toch kunnen we niet ontkennen dat de gezichtsuitdrukkingen nog steeds van top notch kwaliteit zijn. Alles wat de mensen doen, uitspreken en beleven, valt in hun gezicht af te lezen. Het is na zes jaar nog steeds een indrukwekkend staaltje techniek dat men destijds gehanteerd heeft en met de upgrade in visuele kwaliteiten komt het nog wel beter uit de verf dan toen. Mensen gedragen zich realistisch, de lip-sync is op orde en eens te meer komt het goed kijken naar lichaamstaal naar voren. Dat is en blijft bijzonder, want nogmaals, de game is ruim zes jaar oud.

Wel moeten we hierbij opmerken dat sommige animaties – afgezien van gezichtsuitdrukkingen – wat onnatuurlijk of houterig ogen. Maar dat komt gelukkig minimaal voor en zal niet erg storen. De occasionele framedrop en wat pop-up die de PlayStation 3 versie kende is ook geminimaliseerd en komt nauwelijks nog voor. Wat dat betreft, is het visueel wel duidelijk: Rockstar heeft de game op alle mogelijke fronten weten te verbeteren, waardoor het z’n mannetje weet te staan tussen alle remasters en zelfs eventuele recente releases die met minder middelen en budget in elkaar gezet zijn. Voor een game van zes jaar oud is dat naar mijn weten het beste compliment dat je kan krijgen.

Andere aanpassingen

Deze remaster biedt zoals al aangegeven de basis game en alle downloadbare content die naderhand is verschenen. Qua gameplay is het identiek en hoewel het niet nodig was, heeft men er alsnog wat extra’s ingestopt. Cole wisselde in het origineel per promotie automatisch van pak en die pakken kan je nu ook weer verwachten. Het enige verschil is nu wel dat deze pakken allemaal een eigen voordeel met zich meebrengen in de game. Zo heb je een pak waarmee je harder kan slaan en meer klappen mee kan incasseren, een ander pak laat je wat meer accuraat met een mitrailleur of shotgun schieten en zo biedt ieder pak wel een voordeel.

Verder heeft men er nog een tweetal extra Trophies aan toegevoegd, die gericht zijn op nog meer collectables. Voor de rest zijn alle Trophies één op één overgenomen uit het origineel. Als laatste rest ons nog een kleine gameplay verandering die volgens Rockstar meer aansluit op het gedrag van Cole. In de PlayStation 3 versie kon je in een verhoor een antwoord aanmerken als ‘waarheid’ of ‘leugen’. De gulden middenweg was ‘twijfel’, waarna je eventueel nog wat verder kon vragen of bewijs kon presenteren. Die manier van dialogen voeren en uiteindelijk iemand vrijspreken of beschuldigen is onveranderd, maar ditmaal heten de opties ‘Good cop’, ‘Bad cop’ en ‘Accuse’. Het sluit inderdaad net wat beter aan op de manier waarop Cole reageert, dus het is een prima aanpassing.

De moeite waard?

L.A. Noire is terug en in deze uitvoering beter dan ooit. De game was altijd al goed en de verbeteringen die men heeft doorgevoerd in deze heruitgave pakken allemaal goed uit. Het ziet er anno 2017 grafisch uitstekend uit en is zo één van de mooiste remasters die verkrijgbaar is. De andere kleine aanpassingen en toevoegingen in de gameplay zijn niet al te bijzonder, maar een leuk extra. Als je de game in 2011 gespeeld hebt en je hebt opnieuw zin in het avontuur van Cole, dat nu in één keer als compleet pakket aangeboden wordt, dan zal de aankoop je niet teleurstellen. Heb je de game destijds in z’n geheel gemist, dan is L.A. Noire ook vandaag de dag nog zeker de moeite waard. De game is misschien wat prijziger dan de gemiddelde remaster, maar de speelduur en kwaliteit maken dat ruimschoots goed.