Special: Okami HD – In 2006, voor de sluiting van Clover Studio kwam de ontwikkelaar nog met twee games voor de PlayStation 2. Eén hiervan was God Hand en de andere game was Okami. Twee bijzondere en unieke games waarbij die laatste vooral in het oog sprong vanwege de gameplay en de unieke artistieke stijl. De game is inmiddels ruim 10 jaar oud en op de PlayStation 3 mochten we in 2012 een remaster ontvangen die nu opnieuw is verschenen. Okami HD is wederom uitgebracht en dit keer voor de PlayStation 4.

Het verhaal van Amaterasu

Okami begint met een lange introductie tot het verhaal waarin we de witte wolf Shiranui de achtkoppige draak Orochi zien verslaan samen met een lokale kerel die de held uit wil hangen. Het gevaar was geweken en de rust keerde terug in de wereld, totdat 100 jaar later Orochi weet te ontsnappen en Amaterasu als reïncarnatie van de zonnegodin in de huid van de wolf kruipt om de strijd opnieuw aan te gaan. Doordat Orochi uit z’n hol is ontsnapt, is de eens zo vredige wereld compleet in duisternis gehuld en de inwoners zijn veranderd in stenen pilaren. Amaterasu moet de duisternis zien te verslaan en dat zal jij als speler gaan controleren.

Het verhaal van Okami is ook tien jaar later nog steeds een erg boeiend verhaal om te volgen en als je de game nooit gespeeld hebt, dan staat je wat moois te wachten. Als je de game destijds wel gespeeld hebt, of anders op de PlayStation 3, dan is het nu na enige tijd wederom de moeite waard om weer op verkenning te gaan in de wereld van de game. Het verhaal is hoe dan ook interessant en zal ook deze keer weer boeien en hetzelfde geldt voor de gameplay. De game was destijds al een originele en unieke titel en daar is niks aan veranderd. Vandaag de dag is er geen game zoals deze en dat maakt de ervaring, hoewel bekend, alsnog weer indrukwekkend.

Visueel genieten

Okami HD is net zoals de PlayStation 3 uitgave een visueel geüpgrade versie van het origineel. Om aan de huidige maatstaven te voldoen, is het nu mogelijk om de game in 4K te spelen als je over een PlayStation 4 Pro beschikt. Beschik je daar niet over? Maak je geen zorgen, ook op een gewone PlayStation 4 ziet de game er in een hoge resolutie uitstekend uit. Leuk is overigens dat Capcom de oorspronkelijke beeldverhouding van 4:3 behouden heeft, waardoor je de game ook in die resolutie kan spelen. Het is weliswaar enigszins een stap terug, maar dat komt de nostalgie wellicht ten goede.

Inhoudelijk is er eigenlijk niet zoveel veranderd aan de game, want de game speelt nog precies zoals toen. De enige verandering zit hem dus in het visuele aspect en hoewel het duidelijk te zien is dat het een wat oudere game betreft, weet het grafisch nog steeds indruk te maken. De textures zijn in-game wat scherper, het kleurcontrast komt nog beter naar voren en de animaties zijn nog net zo vloeiend als voorheen. Het enige wat een beetje op en neer lijkt te gaan is de framerate, maar heel storend zal dat nooit worden. Waar mogelijk heeft Capcom de game overal van grafische upgrades voorzien, behalve sommige achtergronden in de tussenfilmpjes. Dat ziet er soms wat gek uit, maar ook dat is niet echt storend.

Nog steeds een meesterwerk?

Okami HD is anno 2017 een game die je moet spelen als je dat nooit eerder hebt gedaan. De creativiteit van het schilderen gemixt met de gameplay blijft een unieke ervaring. De artistieke stijl is bijzonder kleurrijk en uniek te noemen, waardoor je blijft genieten van de algehele wereld die je zal bezoeken. Het is te zien dat het een oudere game betreft, maar het ziet er op de PlayStation 4 ondanks dat uitstekend uit. Daarbij is het verhaal boeiend om te volgen, ook een tweede of zelfs derde keer en dat maakt deze game tot een aanrader. Okami was in 2006 een meesterwerk en daar is in ruim 10 jaar tijd helemaal niets aan veranderd.