Review: DJMax Respect – De DJMax serie staat in Korea altijd voor een groot succes. Met allerlei K-Pop songs, Koreaanse deep house en zelfs wat metal is de soundtrack erg divers te noemen. Hier in Europa hebben we ooit één deel uit deze serie mogen verwelkomen op de PSP plus nog twee delen voor mobiele telefoons. De rest kwam niet buiten Korea uit. Misschien is DJMax Respect wel perfect om de serie te herintroduceren aan ons, gezien dit deel speciaal voor de fans is. Dus mocht je helemaal dol zijn op dat ene deel voor de PSP, dan zou dit wel eens een walhalla voor je kunnen zijn.

Simpel, maar oh zo moeilijk

Laten we voorop stellen dat DJMax Respect echt een titel is voor liefhebbers van ritmische games. Voor een casual Guitar Hero speler gaat dit simpelweg té veel zijn. Wanneer je gewend bent aan wat Japanse ritmische titels zoals de Hatsune Miku serie, zal het je misschien wat beter af gaan. Maar geloof ons wanneer we zeggen dat Koreanen knettergek zijn als het aan komt op de moeilijkheidsgraad. DJMax Respect is heel erg uitdagend met een zeer hoge instapdrempel. Eén of twee sterren is nog wel te doen als nieuweling, maar een stap daarboven wordt al snel erg lastig. En de hogere moeilijkheidsgraden houden niet op bij tien sterren.

DJMax Respect speel je met vier tot acht knoppen. Naast de keuze uit de hoeveelheid knoppen, kan je ook nog per nummer een moeilijkheidsgraad kiezen. Ondanks al deze niveaus blijft het instapniveau erg hoog. Met vier knoppen een vier sterren nummer uitspelen is erg moeilijk als je net begint en dat is dan misschien ook wel een klacht vanuit ons. DJMax Respect is heel erg moeilijk, vooral ook omdat de muziek voor ons niet bekend is. Wellicht dat iets van lokalisatie wel had geholpen, maar dat is hier helaas niet het geval. Als je dol bent op Koreaanse muziek en je kent alles onderhand uit je hoofd, dan kan het zijn dat het voor jou misschien wat simpeler is. Maar alsnog blijft de flinke uitdaging behouden.

Kramp in je vingers

Je hebt de keuze uit een aantal verschillende modi. In Mission moet je een aantal nummers voltooien met bepaalde voorwaarden daaraan gekoppeld. De Arcade modus schuift je een drietal nummers voor die je achter elkaar moet spelen. Hier kunnen ook nummers tussen zitten die je eigenlijk nog niet hebt vrijgespeeld in de meest voor de hand liggende modus, Freestyle. Hier kies je gewoon een nummer uit en probeer je een zo’n hoog mogelijke score neer te zetten. Dit kan je overigens ook in split-screen samen met een vriend doen. En als laatste is uiteraard een online multiplayer ook van de partij.

Naast zo’n 40 nieuwe nummers, zitten ook alle nummers van DJMax Portable en diens vervolg in deze game, wat het totaal aantal speelbare nummers op maar liefst 147 brengt. Dat is gigantisch veel, maar zelfs daarnaast is er nog DLC te verkrijgen met nummers uit nog meer voorgaande DJMax delen, liedjes van de fighting serie Guilty Gear én muziek van een paar populaire Koreaanse mobiele games. Voordat je klaar bent met de 147 meegeleverde nummers zal er wellicht nog meer DLC beschikbaar zijn gesteld. Aan de hoeveelheid content zal het dus niet liggen.

Bekend terrein

Mocht je toevallig de PSP-versie hebben gespeeld of één van de mobiele games, dan zal de gameplay je erg herkenbaar voorkomen. Dit is namelijk ongewijzigd gebleven. Indien dat het geval is, ben je ook wel bekend met de belachelijk hoge moeilijkheidsgraad van deze games en weet je wat je kan verwachten. Wat betreft aanpassingen, er zijn wijzigingen gedaan in de Auto Fever, wat een soort Star Power is wat je kent van Guitar Hero. Deze kan je nu geen negatieve score meer geven, dus op papier is dit deel iets gemakkelijker dan de voorgaande delen. Daar merkten wij echter niks van terug, want de uitdaging is nog steeds volop aanwezig.

Het grootste nadeel aan deze game is dat er negentig procent van de tijd helemaal niks interessants gebeurt op het scherm. Een paar liedjes hebben een leuk filmpje op de achtergrond spelen, maar voor de rest zie je simpelweg de balkjes die je op de maat moet raken samen met één van de drie basis animaties die in de game zitten. We hadden graag gezien dat er wat meer moeite in de presentatie was gestoken. Nu hoef een ritmische game geen grafisch wonder te zijn, maar dit voelt ietwat lui aan voor een game die op de PlayStation 4 uitkomt.

Conclusie

DJMax Respect doet precies wat de titel suggereert; respect betuigen aan haar fans. Als je fan bent van de serie, dan ga je met DJMax Respect zeker weer heel veel plezier beleven. Voor de mensen die simpelweg fan zijn van ritmische games, zal het instapniveau wellicht te hoog liggen. Neem dat dus zeker mee mocht je een aanschaf overwegen. Dit maakt DJMax Respect ook tot een uitzonderlijke niche game. Overigens een meer dan prima niche titel, maar voor ons misschien toch een tikje te moeilijk.

Pluspunten

  • Gigantische soundtrack
  • Eindelijk weer DJMax in Europa
  • Voldoende modi en moeilijkheidsgraden
  • Koreaanse soundtrack klinkt leuk...

Minpunten

  • ...maar is veelal niet bekend voor ons
  • Ook op easy vaak erg moeilijk
  • Saai aangekleed

7.5