Review: Raging Justice – Retro gaming is heel erg populair en veel speciaalzaken verkopen buiten de huidige generatie consoles ook spelcomputers zoals de NES en SEGA Megadrive, plus natuurlijk de games voor deze systemen. De populariteit van retro-games wordt door sommige ontwikkelaars dankbaar gebruikt voor het maken van nieuwe games. Er wordt dan een oudere titel als inspiratie gebruikt en dat wordt in een nieuw jasje gestoken. Raging Justice is zo’n game. MakinGames heeft de formule gepakt van beat ‘em ups uit de jaren 80 en 90 en die gemoderniseerd. Is dit de ultieme game voor fans van het genre?

Back to the Future

Raging Justice is een spel voor gamers die met heimwee terugdenken aan klassiekers als Streets of Rage en Final Fight. De simpele, maar toch leuke gameplay van deze beat ‘em ups werd veel gebruikt in het 8- en 16-bit tijdperk, maar toen games eenmaal de overstap maakten naar 3D-werelden, verdwenen deze titels langzaam maar zeker naar de achtergrond. Raging Justice doet deze tijden dus weer herleven en schotelt qua gameplay een exacte kopie van de eerder genoemde titels voor. Je hebt dus een drietal personages waar je uit kunt kiezen en het is de bedoeling om iedereen die je op je pad tegenkomt tegen de grond te slaan of schoppen en dit kan zowel alleen als met een vriend/vriendin.

Lekker simpel

De besturing is heel erg makkelijk om te leren en dat maakt het ook meteen voor iedereen toegankelijk. Je hebt een knop om te slaan en een knop om te schoppen en er zijn een klein aantal combinaties die je hiermee kunt maken. Tevens kun je verschillende wapens oppakken om je tegenstanders mee te slaan of steken. Je hebt ook de beschikking over een speciale aanval, alleen kost dat wel een stuk levensenergie als je deze gebruikt. Deze energie kun je weer aanvullen door hamburgers en hele gebraden kippen te eten, die hier en daar te vinden zijn. Ook hier geldt dus dat het een kopie is van klassieke beat ‘em ups van vroeger. Het enige wat een beetje anders is, is dat je nu vijanden kunt arresteren. Het voordeel wat je hieruit kan halen is dat ze dan voedsel laten vallen.

Variatie

Raging Justice doet dus niets nieuws, maar dat wil niet meteen zeggen dat het geen leuk spel is. Ja, de gameplay is wat repetitief, maar dat is inherent aan het genre. De game stelt hier echter een uitdagende moeilijkheidsgraad tegenover. Op ‘normal’ zal je al echt alle zeilen bij moeten zetten om het einde te kunnen halen, dus je bent wel even zoet. Het is alleen weer jammer dat er niet zoveel verschillende vijanden zijn. Eigenlijk heb je na twee levels alle soorten tegenstanders wel gezien, buiten de eindbazen om natuurlijk. Nu zijn deze eindbazen wel weer erg leuk en vooral het allerlaatste gevecht is heerlijk over-the-top, maar wat meer diversiteit bij de ‘normale’ vijanden had het repetitieve aard van het beestje wat meer kunnen doen verbloemen.

Mortal Kombat

Qua uiterlijk heeft de ontwikkelaar niet voor een 16-bit stijl van weleer gekozen, want deze is iets moderner. De grafische stijl van Raging Justice doet wel erg denken aan wat oudere beat ‘em ups. Raging Justice ziet er namelijk uit alsof er gebruik is gemaakt van pre-rendered graphics, die doen terugdenken aan titels als Mortal Kombat en Pit Fighter. Ook de animaties zijn anders dan anders, want deze zien er weer uit alsof er gebruik is gemaakt van een soort stop-motion techniek. Beide zorgen er in ieder geval voor dat het spel een geheel eigen smoel heeft en het ziet er eigenlijk best wel tof uit. Het is oud, maar toch een beetje nieuw.

Toegevoegde waarde?

De ontwikkelaar is met Raging Justice in zijn opzet dus geslaagd. Het is gewoon een game die de ouderwetse gameplay van beat ‘em ups van weleer met zich meeneemt, niets meer en niets minder. Er zijn dus nagenoeg geen vernieuwingen te vinden en dat maakt de game dus niet echt bijzonder. Het spel is zeker leuk, maar daar blijft het dan ook bij. Nu zijn er wel uitdagingen te doen in elk level, maar deze doen verder niets ontgrendelen. Tevens is er een ‘Brawl’-modus toegevoegd, waarin je zo lang mogelijk moet zien te overleven tegenover steeds sterkere tegenstanders, maar dit is eigenlijk hetzelfde wat je in de verhalende campagne doet. Het is aardig dat het erin zit, maar het voegt weinig tot niets toe.

Conclusie

Ben je op zoek naar een ouderwetse 2D beat ‘em up in de trend van Streets of Rage en Final Fight, dan biedt Raging Justice precies wat je zoekt. Het spel biedt exact de gameplay die je gewend bent, alleen heeft het een moderner uiterlijk. De gameplay is vermakelijk en het spel is tevens erg uitdagend, dus je zal niet in één ruk door de campagne heen gaan. Er had echter wel wat meer variatie qua vijanden mogen zijn. De game heeft verder ook niets nieuws te bieden en dat zorgt ervoor dat het spel wel leuk is, maar zeker niet bijzonder. Raging Justice is dus puur voor de fans van het genre, want voor niet-fans is de game vrij repetitief en weinig nieuws onder de zon.

Pluspunten

  • Grafische stijl geeft de game een eigen smoel
  • Uitdagende moeilijkheidsgraad
  • Lage instapdrempel
  • Game biedt exact wat het belooft

Minpunten

  • Het biedt niets nieuws
  • Erg weinig variatie in vijanden
  • Brawl biedt nagenoeg hetzelfde als de campagne

7.0