Column – De gratis PlayStation Plus games die gisteren bekend zijn gemaakt voor de maand maart doen nogal wat stof opwaaien. Het is de eerste maand zonder PS3- en PS Vita games en dus lagen de verwachtingen logischerwijs ook wat hoger, want wat komt er dan voor in de plaats? Het antwoord is jammer genoeg minder spannend, namelijk twee PS4-games… niet meer en niet minder. Toen we nog speculeerden over het verdwijnen van de PS3- en PS Vita titels, was dit vooral in de hoop dat het aantal PS4-games opgehoogd zou worden. Nu blijkt dit dus niet zo te zijn en dat is toch wel een ding.

Dat er discussies zijn over de gratis games die maandelijks voor PlayStation Plus verschijnen is een vast gegeven. Je hebt een deel van onze community die roept dat mensen niet moeten zeuren en je hebt de mensen die dus klagen wat als gezeur wordt gezien. Dat er nu geklaagd wordt is echter niet zo heel gek, want als consument heb je nu het gevoel dat je iets inlevert bij een service zonder hier wat voor terug te krijgen. Het abonnementsgeld blijft hetzelfde, maar je krijgt er minder games voor terug en wat mij betreft mag je daar best over klagen.

Sinds men bij Sony Interactive Entertainment begon met het weggeven van gratis PlayStation Plus games in juli 2010, is het aantal games nooit veel lager geweest dan vier. Er zaten soms maanden bij dat er drie games werden weggeven, maar dat was meer een uitzondering dan een vast gegeven. De eerste games waar Sony mee begon waren WipEout HD, Age of Zombies, Fieldrunners, Destruction Derby en LittleBigPlanet. Dit waren allemaal PS3-titels en hoewel de maanden erna veel PS3/PSP cross-play titels bevatte, zaten er wel altijd vier PS3-games bij. Er waren zelfs uitschieters in de jaren erna tot soms 12 gratis games (mei 2012), waardoor de PlayStation Plus games een behoorlijk ding werden.

Nu glijden we dus af naar twee PS4-games en we mogen toch van harte hopen dat Sony die trend niet voort gaat zetten. Ook op het PlayStation Blog wordt enorm veel geklaagd over dit lage aantal en wat mij betreft is dat volkomen terecht. Dat tijden veranderen en PS3- en PS Vita games uit de line-up verdwijnen, prima. Dit hebben we destijds ook meegemaakt met de PSP-games, maar toen werd het gat opgevuld wat nu dus niet gebeurt. Het excuus dat Sony zich momenteel nog maar op één console focust is ook onzin, er hadden best twee PlayStation VR games bij gekund om de line-up nog iets van vorm te geven.

Helemaal negatief wil ik overigens niet zijn, want Sony is sinds het najaar van 2018 lekker bezig met de daadwerkelijke gratis PlayStation Plus games die beschikbaar gesteld worden. Yakuza Kiwami, Onrush, Soma, Steep, For Honor, Hitman: The Complete First Season en nu Call of Duty: Modern Warfare en The Witness zijn absoluut niet verkeerd. Kwaliteit boven kwantiteit is absoluut van kracht, maar er moet ook een breed publiek aangesproken worden. Met meer gratis games is de kans dat elke PlayStation Plus abonnee iets leuks vindt immers veel groter.

Sony gaat nu tegen de norm in van het ambitieuze gratis PlayStation Plus games programma en dat doet best wel pijn. Wellicht is PlayStation te groot geworden en hoeven ze daarom niet meer zo erg te pleasen, omdat de PlayStation 4 toch al een enorm succes is. Wat het ook is, we hopen dat Sony hier snel op terugkomt en het idee weer net zo interessant maakt als toen het geïntroduceerd werd. Ze hebben immers ook een service genaamd PlayStation Now, waarom promoten ze dat niet wat meer door dit periodiek gratis aan te bieden? Zo vul je het gat achtergelaten door het verdwijnen van PS3- en PS Vita games prima op en mensen maken ook nog kennis met een service die ze anders mogelijk nooit zouden gebruiken.