Review: Nacon Revolution Unlimited Pro Controller – Met maar liefst twee jaar ontwikkeltijd is de Nacon Revolution Unlimited Pro Controller dan eindelijk verkrijgbaar. In de lijn van de Revolution controllers heeft Nacon zoveel mogelijk uitgepakt en op die manier proberen ze een zo uitgebreid mogelijke controller aan de pro gamers te presenteren. Deze controller is speciaal gemaakt voor gamers die een asymmetrisch lay-out prefereren bij het gamen, net zoals dat het overgrote deel van de andere Nacon controllers deze lay-out genieten. Wij hebben deze controller flink onder handen genomen om te kijken of de opties die het kent stuk voor stuk de moeite waard zijn. De Nacon Revolution Unlimited Pro Controller komt met een hoop toeters en bellen en de belangrijkste gaan we nu met jullie bespreken. Wordt dit dé nieuwe controller van menig gamer?

Het voelt premium aan

Zodra je de controller uit de doos pakt, zie je eigenlijk al meteen dat het een erg verzorgd product is. De controller biedt de mogelijkheid om bedraad via een USB-C kabel aangesloten te worden of draadloos via een Bluetooth dongle. De controller zelf heeft een rubberen coating, die fijn aanvoelt en de uiteinden van de hendels hebben klepjes die eraf geschoven kunnen worden om er (extra) gewichtjes in te plaatsen. Deze klepjes hebben ook een fijne rubberen textuur, wat prettig aanvoelt. De pookjes hebben een ingekeepte kop, maar kunnen tevens gewisseld worden met een bolle kop, als dat je voorkeur geniet. De face buttons voelen erg fijn aan bij het indrukken, evenals de d-pad. De L1 en R1 knoppen zijn erg groot, waardoor je ze vanuit elke hoek met je vingers gemakkelijk kunt bereiken. Bij het indrukken krijg je overigens het gevoel alsof het muisklikken zijn, wat in deze situatie prettig is.

Dan hebben we de triggers natuurlijk nog, die ook erg robuust aanvoelen. De vorm van deze triggers zijn schuin afgesneden als het ware, waardoor de oppervlakte asymmetrisch/schuin tegen je vingers geplaatst wordt. We moeten wel bekennen dat we bij lange speelsessies toch wel vaak op de rand van de triggers aan het drukken waren, wat niet heel comfortabel aanvoelt. Misschien is het een kwestie van wennen en velen zullen hier waarschijnlijk niet echt een issue mee hebben, maar gezien we het constateerden, is het even het benoemen waard. Verder zien we op de achterkant een soort van ‘dashboard’ knoppen en die zijn voor extra features. Denk zoal aan het reguleren van het volume van een ingeplugde headset, een knop om te schakelen tussen vooraf ingestelde profielen, een knop om te wisselen tussen een PS4- en pc-stand en als laatste een schuifknop om te bepalen of je draadloos of bedraad wilt gamen.

Alles valt aan te passen

Dat is niet alles, want misschien wel de belangrijkste knoppen zijn die je aan de binnenzijde van de hendels treft. Aan beide kanten kun je twee shortcut knoppen (S-knoppen) vinden en die laten je toe om sneller bij knoppen te komen waar je anders net iets meer moeite voor moet doen. Bijvoorbeeld de d-pad of facebuttons, waarvoor je de pookjes moet loslaten. Dat brengt ons bij het aanpassingsgedeelte van de Nacon Revolution Unlimited. Hier kun je helemaal los op gaan, want de controller laat simpelweg ontzettend veel toe. De pookjes hebben van zichzelf een vrij grote draaihoek en sommige gamers vinden dit een positief punt, wij iets minder. Nacon biedt je in dit geval een paar metalen ringen aan om de draaihoek van de pookjes te verkleinen. Dit gaat door de kop van de pookjes eraf te trekken, de ringen te verwisselen en de kop er weer op te klikken. Een kind kan de was doen.

De echte magie gebeurt echter via de pc. Zodra je een account hebt aangemaakt via de Nacon website, krijg je de mogelijk om te sleutelen aan je controller via beschikbare software. De software biedt een wat beperkte uitleg, maar omdat de user interface zo ontzettend overzichtelijk is, kom je er zonder problemen uit. Je kunt via de software de gevoeligheid van de pookjes aanpassen, bijvoorbeeld of je er een versnelling in wilt hebben of niet. Ook kun je de deadzone aanpassen naar groter of kleiner en het maximale bereik van de input verkleinen of vergroten, wanneer je een kleine draaihoek hebt ingesteld met de eerder genoemde ringen. Dit gaat allemaal zeer precies, waardoor er voor de meeste mensen altijd wel een profiel aan te maken is die bevalt. Je kan maar liefst vier profielen opslaan op je controller, voor zowel de PS4 als pc. Kortom, acht profielen in totaal wat een erg net aantal is. Tevens kun je via de Nacon website presets downloaden van anderen en je kunt jouw profielen ook weer online delen.

Verder kun je natuurlijk de S-knoppen ook nog instellen, de d-pad laten reageren als een vierdruktoets of een achtdruktoets (handig bij bijvoorbeeld fighters) en je kan de schouderknoppen instellen op gevoeligheid. Denk hierbij aan een instelling waarbij de zones van indrukken verkleind worden, waardoor je kan hairtriggeren. De software is zeer uitgebreid en stelt je tot veel in staat. Dit alles komt echter ook met een punt van kritiek, want duidelijk is dat Nacon gekozen heeft om veel aanpassingen softwarematig toe te passen. In dat kader is het jammer dat de optie om de schouderknoppen fysiek in te stellen voor hairtriggering ontbreekt, net zoals het verhogen van de pookweerstand. Dit komt voornamelijk doordat de schouderknoppen diep aanvoelen en de pookjes iets te los naar onze zin. Zeker ten opzichte van de DualShock 4. Er zijn ongetwijfeld gamers die dit juist fijn vinden, maar er zullen ook gamers zijn die het te veel vinden en dan is het zonde dat er geen optie tot aanpassen beschikbaar is. Houd er dus rekening mee dat de controller qua hardwarematige aanpassingen niet veel toelaat, dat in tegenstelling tot softwarematige aanpassingen.

Zeker geen perfecte controller

En zo zijn er nog een paar kleine dingen die ons opvielen. De plaatsing van de knop voor het schakelen tussen profielen is niet optimaal. Zo hebben we weleens ondervonden dat we per ongeluk op die knop drukten tijdens heftige gameplay momenten. De nuance is natuurlijk dat niet iedereen de controller op dezelfde manier vasthoudt en dat de grootte van handen verschillen, maar omdat we hier meerdere malen mee te maken kregen is het noemenswaardig. Er is bovendien ruimte genoeg om de knop een paar millimeter hoger te plaatsen. Verder hadden de S-knoppen ook wel iets meer van elkaar gescheiden mogen worden. Aan weerszijden heb je de twee knoppen, maar die lopen qua vorm in elkaar over. Hierdoor voel je niet gelijk welke van de twee je gebruikt wat dus tijd kan kosten. Deze knoppen apart van elkaar plaatsen was wat ons betreft intuïtiever geweest.

Verder missen we nog de functie om de PlayStation 4 aan te zetten met de controller. Ook dat is iets kleins, maar we zijn het nogal gewend van de DualShock 4. Daarbij wordt de batterij indicator niet via de PlayStation 4 aangegeven, waardoor je ook geen waarschuwing van de console krijgt als je controller bijna leeg is. Dat is wat onhandig in het heetst van de strijd, maar daar staat wel een erg positief punt tegenover. Dat is dat deze controller een flinke batterijduur kent, zo gaat deze ongeveer 7 uur mee, wat langer is dan de DualShock 4. Desalniettemin was enige waarschuwing dat de controller bijna leeg is niet gek geweest, dus misschien is dat iets voor een volgend model. Afsluitend komt het vooral op kleine puntjes van kritiek neer, maar toch allemaal even zaken waar je rekening mee moet houden als je een aanschaf overweegt.

Conclusie

De Nacon Revolution Unlimited Pro Controller is een premium controller voor liefhebbers van de asymmetrische lay-out. De controller is erg ergonomisch, biedt uitgebreide software waarmee je ontzettend veel kunt aanpassen en de knoppen voelen vrijwel allemaal erg fijn aan. Alles bij elkaar genomen is de controller stevig gebouwd, wat het tot een robuust product maakt. De opmerkingen die we hebben is dat het design van de triggers ons niet echt bevalt en ook de wat lossige pookjes hadden wel wat meer weerstand mogen hebben. De S-knoppen hadden wat ons betreft ook wel meer onderscheid mogen hebben en de profielknop had iets minder prominent bij de vingers geplaatst mogen worden. Punten om rekening mee te houden, maar we kunnen niet ontkennen dat we eigenlijk heel erg enthousiast zijn over dit nieuwe model. Het is gewoonweg een erg fijne controller om games mee te spelen. Hoewel het prijskaartje erg fors is voor hetgeen je krijgt, investeer je met een aanschaf in een comfortabel alternatief met uitstekende software ondersteuning.

Pluspunten

 • Premium feel
 • Alle knoppen klikken en voelen goed
 • Vier profielen kunnen instellen
 • Software is overzichtelijk en uitgebreid
 • Zowel draadloos als bedraad
 • Profielen delen met community
 • Ringen toepassen op de pookjes

Minpunten

 • Forse prijs
 • Design van de triggers
 • S-knoppen moeilijk te onderscheiden
 • Pookjes mochten iets meer weerstand hebben

-