DLC Special: Shadow of the Tomb Raider – Alle extra tombes – Shadow of the Tomb Raider verscheen in augustus 2018 en in tegenstelling tot de voorgaande delen kent deze game geen multiplayer. De focus lag ditmaal op de singleplayer en dat betekent ook andere downloadbare content. In totaal heeft Square Enix zeven uitbreidingen voor de game uitgebracht en dat waren allemaal extra tombes, gesitueerd in de wereld van de game. Een unieke twist ten opzichte van de gewone tombes is dat deze extra tombes eventueel ook in coöp gespeeld kunnen worden. Tevens bracht elke nieuwe tombe wapenvarianten en nieuwe outfits met zich mee, maar is de content nu de moeite waard om aan te schaffen? Wij zochten het voor je uit.

Dik zeven uur extra

Nu de laatste uitbreiding is verschenen, kijken we in dit artikel naar het gehele pakket dat over een tijdspanne van een half jaar is uitgebracht. Alle tombes zijn los te koop, maar vallen ook onder de Season Pass, die je voor drie tientjes kunt kopen. Gezien de losse tombes wat te beperkt zijn voor een aparte special, hebben we gewacht totdat alles verkrijgbaar is, om zo alles in één keer te doorlopen en eerlijk is eerlijk: je krijgt best waar voor je geld. De gemiddelde tombe uitspelen kost ongeveer een uur en gecombineerd met de bijbehorende zijmissies loopt de totale speelduur al snel dik voorbij de zeven uur. En als je de content op de hoogste moeilijkheidsgraad speelt, dus zonder hints en met sterke tegenstand, dan is de content zeker goed voor 10 uur extra.

Wat leuk gedaan is, is dat de tombes niet als een simpele extra aanvoelen. Elke tombe kent namelijk een op zichzelf staand verhaal dat wordt gebracht met cut-scènes en een reden, waardoor je weer op pad mag. Verwacht niet de wereld van de verhalen, want ze zijn op zichzelf erg compact. Desalniettemin krijg je wat context bij het geheel, waardoor het wat nuttiger aanvoelt. Wel volgen veel tombes dezelfde structuur en dat is dat het begint of eindigt met een gevecht en in de tussentijd zal je de hindernissen moeten zien te overwinnen die je gepresenteerd krijgt, in de vorm van de omgeving waar je doorheen zult moeten navigeren. Dit gaat gepaard met vrij veel variatie, waardoor geen van de tombes zal vervelen.

Van simpele tot grote puzzels

Net zoals in de gewone game tref je ook in deze extra tombes puzzels aan en die hebben altijd te maken met de omgeving. In de ene tombe zul je snel moeten navigeren en schakelaars raken met je pijl en boog, terwijl je op een vlot vooruit beweegt. In de andere tombe zul je een gigantisch beeld moeten herstellen naar zijn oorspronkelijke staat en in weer een andere tombe zul je een enorm mechanisme op gang moeten brengen om de bovenkant van de grot te bereiken. Het klinkt zo op digitaal papier wat vaagjes, maar wat we ermee willen zeggen, is dat de ontwikkelaar het zich niet gemakkelijk heeft gemaakt. De tombes die je doorloopt voelen aan als degene die je in de gewone game treft, omdat er net zoveel zorg en aandacht naar uit is gegaan.

Dat betekent dat het mooi is vormgegeven en dat de puzzels en het leveldesign bij momenten erg ingenieus in elkaar zitten. Een leuke extra in deze is natuurlijk dat je er niet per se alleen voor hoeft te staan, want als je graag met iemand samen wilt spelen, dan krijg je daar de gelegenheid toe. Dat heeft als resultaat dat de tombes zichtbaar alternatieve paden hebben, maar die zijn enkel effectief voor samenspel. Dat zorgt er ook voor dat je in coöp sporadisch een net wat andere route neemt dan wanneer je alleen speelt, maar heel anders zal de ervaring op zichzelf niet zijn. Wel is de kans groot dat je er sneller doorheen gaat, want twee spelers zien nu eenmaal meer dan één. Dat kan bij sommige puzzels overigens wel eens van pas komen.

Blijven spelen

Elke tombe kost zoals aangegeven ongeveer een uur en dat is als je het via de zijmissie die erbij hoort in de game speelt. De tombes komen echter nog met een extra feature en dat is dat je ze in twee andere modi kunt spelen. De eerste is een Time Attack modus, waarin het doel is om de tombe binnen een bepaalde tijd uit te spelen. Het grote verschil ten opzichte van de normale playthrough is dat de tombe dan een uitgeklede versie is die zich puur beperkt tot het klimmen en klauteren, alsook het puzzelen. Alles wat je ervoor en erna doet via de zijmissie valt weg, waardoor je je puur kunt focussen op de tombe zelf om te kijken of je de beste tijd neer kan zetten. Lukt het om een tijdsdoel te voltooien? Dan krijg je een medaille en kun je het resultaat online delen via de leaderboards.

De andere modus, waarin je eveneens een uitgeklede versie van de tombe kunt spelen, is Score Attack en hierin is het zaak om zoveel mogelijk punten te scoren. Dat doe je door orbs op te pakken die je gaandeweg tegenkomt en hoe sneller je dat doet, hoe hoger de multiplier wordt die je uiteindelijke score kan beïnvloeden. Ook zul je naast orbs verzamelen objecten kapot kunnen schieten die her en der in de tombes te vinden zijn, wat je nog meer punten oplevert. Het voltooien van een tombe in de Score Attack modus levert je ook weer een medaille op naargelang het resultaat dat je geboekt hebt en tevens krijg je in-game credits uitgekeerd. Net zoals de Time Attack modus is dit een modus die draait om snelheid en de tombe goed leren kennen, wil je goed presteren.

Conclusie

De zeven extra tombes zijn een leuke aanvulling op Shadow of the Tomb Raider als je geen genoeg kan krijgen van de gameplay. Dat ze allen met een eigen verhaaltje komen geeft het een meerwaarde, maar wel moeten we bekennen dat je weinig zult missen als je het links laat liggen. Er zitten zeker indrukwekkende tombes bij die de moeite waard zijn, maar het gros is vooral meer van hetzelfde zonder echt vernieuwend of baanbrekend te zijn. Dat je de tombes in twee extra modi kunt spelen, is een leuke extra en voor de fanatieke spelers iets om zich uren in te verliezen. Reken jij jezelf tot zo’n speler, dan kun je gemakkelijk tegen de 15 uur speelplezier uit de content halen en dat is niet gek. Al met al is het meer van hetzelfde en leuk om te spelen, maar niet iets wat je echt gespeeld moet hebben. Liefhebber van Shadow of the Tomb Raider? Dan kun je de content zonder zorgen aanschaffen.