Review: Astro A40 TR + MixAmp Pro TR – ASTRO timmert al jaren aan de weg als premium producent van hardwareproducten voor onder andere gaming. De headsets worden op verschillende toernooien gebruikt en met enige regelmaat krijgen we ook recente modellen op ons hoofd als we een game previewen op locatie. Deze headsets zijn natuurlijk ook voor de consument beschikbaar en één van de laatste modellen is de ASTRO A40 TR + MixAmp Pro TR, die we aan een test onderworpen hebben. Het is een prijzige headset, maar daar krijg je wel een hoop voor terug.

Focus op esports

Iedereen weet dat professionele esporters hoge eisen stellen aan hun apparatuur, hogere eisen dan de gemiddelde (casual) gamer. ASTRO heeft voor de A40 TR + MixAmp Pro TR de professionele gamers als uitgangspunt aangehouden en met hen samengewerkt om deze headset en bijbehorende audiokwaliteit te ontwikkelen. Het doel is natuurlijk om deze headset te gebruiken op toernooien en het voordeel voor de consument is dat je een uitstekend stukje hardware krijgt. De A40 TR + MixAmp Pro TR moet het best presterende audiosysteem ooit zijn en met die gedachte zijn we in uiteenlopende games gedoken met natuurlijk deze headset op. Dat het een kwaliteitsheadset betreft, werd vrij snel duidelijk en dat is aan diverse zaken te danken.

De headset is fors en wat grof van model, maar biedt tegelijkertijd wel veel comfort. De earcups zijn voorzien van dikke schuimkussens, waardoor het nooit gaat drukken op de zijkant van je hoofd. De doorsnee is ook ruim genoeg, waardoor het in veel gevallen het volledige oor omvat. Dat is natuurlijk prettig, want dat zorgt voor een volledig afgesloten geheel zonder dat je oren onder druk komen te staan. Qua comfort zit het dus wel goed met dit model. Toch hebben we één klein puntje van kritiek en dat heeft te maken met de hoofdband. Die is voorzien van soortgelijk zacht materiaal, waardoor het comfortabel op je hoofd moet rusten. De strip is echter vrij dun en smal, en doordat deze headset enig gewicht kent, zal het op den duur een wat onaangename druk op je hoofd uitoefen, wat als minder prettig ervaren kan worden. Dat is overigens enkel van toepassing op langere speelsessies.

Als het op comfort aankomt had dat dus ietsje beter gekund, maar voor de rest hebben we niets te klagen over dit model. Je kunt de omvang ook afstellen aan de hand van een schuifsysteem dat aan beide earcups is bevestigd en dit werkt zowel efficiënt als erg snel. Doordat het schuifsysteem van nauwsluitend plastic is voorzien, zal de headset vrijwel altijd in de juiste stand blijven staan wat het gebruikersgemak ten goede komt. Verder bestaat het gros van de gebruikte onderdelen uit stevig plastic dat enigszins flexibel is en enerzijds maakt dat de headset erg robuust en anderzijds kan het ook goed tegen een stootje. Als laatste aspect van de headset hebben we nog de microfoon die aan de linker earcup is bevestigd (die ook naar de rechter earcup te verplaatsen is) en die kan gemakkelijk naar voren gehaald worden. De microfoon is ook flexibel, wat je in staat stelt om deze op de juiste afstand van je mond te plaatsen.

De beste audiobalans vinden

Veel headsets – afgezien van de goedkopere modellen – hebben tegenwoordig een draadloze functie. Dat is bij deze headset niet het geval, maar dat weet je als je dit model aanschaft. Je sluit deze headset met een mini-jack kabel aan op de MixAmp Pro en die wordt weer geleverd met een lange kabel die je in de USB-poort van je console stopt. Dat lijkt misschien wat omslachtig, maar het levert wel de beste audiokwaliteit op en de kabels zijn lang genoeg zodat dit geen probleem vormt. De MixAmp Pro is ook schakelbaar tussen de PlayStation 4 en pc, wat het dus tot een multifunctioneel apparaat maakt. Het aansluiten is een fluitje van een cent, want slechts een USB-kabel is nodig voor verbinding met de PlayStation 4. Eventueel kan je nog de optische kabel gebruiken die bijgeleverd wordt, maar dat is enkel van toepassing op de launch PlayStation 4 en de PlayStation 4 Pro, gezien de PS4 Slim geen optische poort heeft.

De MixAmp Pro is een massief blok dat stevig staat en waar je twee grote draaiwielen op treft. Met deze twee draaiwielen kun je in feite de audio afstellen naargelang jij dat prettig vindt. Door de ingebouwde Dolby Digital Surround Sound Processing krijg je allereerst uitstekend geluid te horen en tevens zorgt dit voor de mogelijkheid om de perfecte balans tussen game-audio en chat-audio te zoeken. Dit valt in te delen over twee instelmogelijkheden: de zogenaamde ‘Master’ volumeregeling en een ‘Game-to-voice’ draaiwiel. Deze basiselementen zijn voor de gemiddelde gamer voldoende om de juiste audiobalans te vinden bij dagelijks gebruik, maar de MixAmp Pro komt met meer features, weliswaar gericht op competitief gamen of de absolute audiofiel.

Voor competitief gamen biedt de MixAmp Pro de mogelijkheid voor een digitale ‘daisy-chain-verbinding’ wat zoveel betekent als een mogelijkheid om meerdere MixAmps met elkaar te verbinden. Dit is vooral handig voor gamen in teamverband om zo te beschikken over optimale audio en vertraging in chatgeluid te voorkomen. De gamer of streamer die heel erg veel waarde hecht aan precies geluid kan eventueel ook nog de Command Center software downloaden, waarmee alles zeer specifiek geconfigureerd kan worden. Dit soort features zijn voor de gemiddelde gamer misschien niet heel belangrijk, maar als jij hier wel veel waarde aan hecht, dan is deze headset toch wel een erg interessante optie.

Fantastisch geluid

Een headset kan natuurlijk met enorm veel toeters en bellen komen, maar uiteindelijk draait het allemaal om de kwaliteit van de audio. Dankzij de software kan je voor jezelf de beste instellingen programmeren en de bediening stelt je in staat om zeer nauwkeurig de ultieme balans te zoeken. Het resultaat is een erg aangename ervaring die on-the-fly aan te passen is, mocht dat nodig zijn. De chataudio is zeer zuiver en dat maakt het spelen met grote groepen vrienden erg prettig, waaruit ook snel zal blijken dat je veelal het beste verstaanbaar bent. Tenzij iedereen met een soortgelijke headset speelt uiteraard, dan is het helemaal top notch.

Qua instelmogelijkheden en chatgeluid hebben we dus geen klagen en hetzelfde kan gezegd worden over de algehele audiokwaliteit die de headset produceert. Dankzij de Dolby Surround geluidskwaliteit, klinkt het allemaal erg vol en helder wat de audio weergave erg compleet en warm maakt. Ook hoor je duidelijk subtiele achtergrondgeluiden en dat allemaal geheel in balans voor de optimale audio-ervaring, met daarbij een fijne diepe, maar niet té diepe bass. We hebben door de jaren heen veel headsets mogen testen en in veel gevallen is de audio prima te noemen. Deze headset zit echter in een wat hogere prijsklasse en dat is ook qua audio erg goed te merken. Of met een andere duiding, de kwaliteit die deze headset biedt is met één woord te omschrijven: fantastisch.

Conclusie

Ja, de ASTRO A40 TR + MixAmp Pro TR is een prijzige headset (± €250,- voor het totale pakket), maar in alles voelt de headset ook naar die prijs aan. Het is robuust, zit comfortabel en is bijzonder fijn in gebruik. Dit dankzij de minimale besturingselementen waarmee je de belangrijkste zaken aanstuurt. Het aansluiten is zo gedaan en de audiokwaliteit is werkelijk fantastisch te noemen. Verder is de headset modificeerbaar met andere earcupplates en hoofdbanden, wat een geinige extra is. De extra features met betrekking tot de MixAmp Pro zijn voor elke audiofiel een geschenk, want dit stelt hen in staat om de ultieme audiobalans af te stellen. Dat de headset niet zonder snoer werkt moet je voor lief nemen en het enige minpuntje is dat de headset wat druk kan uitoefenen bovenop je hoofd bij langdurig gebruik. Voor de rest zijn we louter positief over dit nieuwe model die we je graag aanbevelen als je op zoek bent naar een uitstekende headset in het premium segment.

Pluspunten

  • Uitstekende audiokwaliteit
  • Configureerbare MixAmp Pro
  • Snel en efficiënt aan te sluiten
  • Helder chatgeluid
  • Zit comfortabel...

Minpunten

  • ...maar kan bovenop je hoofd vervelend gaan voelen

-