Special: Een kijkje nemen op de Japan Expo te Parijs – Vorige week vond in Parijs de Japan Expo plaats en op uitnodiging van uitgever Square Enix hebben wij van deze beurs mogen genieten. Heel veel Japan natuurlijk, gezien dat het uitgangspunt van het evenement was. Wat ooit als een kleine bijeenkomst begon, is inmiddels uitgegroeid tot een gigantisch evenement waar fans van Japan, cosplayers en natuurlijk ook de gemiddelde geïnteresseerde op af komt. Dit hebben we zelf mogen ervaren toen we zeker een half uur in de rij stonden voor we de expo konden betreden. Dan waren we nog aan de vroege kant, dus dat geeft enige indicatie van de animo voor het gebeuren. Maar wat kan je hier nu van verwachten als je er zelf ooit heen wilt en wat hebben games ermee te maken?

Anime en meer

De Japan Expo biedt verschillende mogelijkheden om je kennis te laten maken met wat Japan zo groot, uniek en bijzonder maakt. Denk aan kunstenaars die hun werk tonen, shops waar je Japanse prul kunt kopen als eetstokjes en extravagante T-shirts en nog veel meer. Wat echter altijd heel prominent aanwezig is op de Japan Expo, is de absurde hoeveelheid anime. Merchandise als figurines en zwaarden zijn allemaal te koop, hele volumes van manga series, games, films en ga zo maar door. Noem iets wat aan Japan is gerelateerd en je kunt het daar vinden. Dat wordt in sfeer natuurlijk aangedikt door de vele cosplayers en voilà, je bevindt je haast in een real-life game.

Het is ook mooi om te zien dat iedereen als zijn favoriete personage ongegeneerd rond kan lopen, wat ook nog de nodige aandacht trekt van fotografen en bezoekers. Van grote creaties tot subtiele, alles liep er wel rond en dan voel je je toch een beetje lullig. Zo saai als wij zijn liepen we in ons normale kloffie rond met als één primair doel: de game afdeling. Japan is hier natuurlijk ook groot in! Veel van de uitgevers waren aanwezig met hun eigen titels, maar Square Enix was toch wel de partij die echt de schijnwerpers op zich wist te richten en dat is natuurlijk niet zonder reden geweest. Met de zeer recente release van Shadowbringers voor Final Fantasy XIV mocht deze game niet ontbreken.

De uitgever was zeer prominent aanwezig en de focus lag op de zojuist genoemde uitbreiding, die er natuurlijk speelbaar was. Een juiste keuze, zo is gebleken, want de populariteit loog er niet om. De langste rij die we konden bespeuren op het gehele evenement was daadwerkelijk bij Square Enix te vinden. Iedereen wilde de game even uitproberen en in de demo was het doel om twee Primals te verslaan. Dat zal menigeen niet zoveel zeggen, maar als we de namen ‘Titania’ en ‘Yojimbo’ noemen gaan er vast wel belletjes rinkelen bij het grootste gros van de Final Fantasy spelers. Lukte het om deze Primals te verslaan? Dan kreeg de bezoeker een T-shirt mee van de verslagen Primal. Leuke actie dus.

We hebben ons in de korte tijd op de Japan Expo prima weten te vermaken. Korte tijd? Jawel, want onze voornaamste reden om naar Parijs af te reizen was omwille van onze volgende afspraak. We hebben namelijk met Naoki Yoshida kunnen spreken over Final Fantasy XIV. Yoshida is de producer en director van de game die het geheel na een slechte start op de rit heeft gekregen en hij is verantwoordelijk voor wat de game vandaag de dag is: een groot succes.

Verwacht later deze week een uitgebreid artikel naar aanleiding van dit interview en geniet voor nu nog even van de foto’s vanaf de Japan Expo te Parijs.