Sony weet razendsnel updates uit te brengen voor de PS Vita wanneer er weer een exploit gespot is. Nu heeft Andy Nguyen, ook bekend als theFlow, een exploit vrijgegeven om de PS Vita te kunnen kraken tot en met firmware versie 3.70. Met zijn programma h-encore² kun je kernel modificaties maken en plug-ins invoegen, die bijvoorbeeld de clock speed van de cpu aanpast en homebrew weet op te starten.

Vandaag komt Sony al snel met een tegenreactie en brengen ze update 3.72 uit, die nodig is om met het PlayStation Network verbinding te kunnen maken op de handheld. Er wordt al jaren geen PS Vita firmware update meer uitgebracht die nieuwe functionaliteiten toevoegt. De changelog van deze update meldt dus simpelweg weer “improving operation stability,” kenners weten echter heel goed waarvoor de update echt bedoeld is.

Nguyen zegt zelf de exploit al meer dan een jaar geleden te hebben gevonden, maar nooit de moeite genomen te hebben om deze bloot te leggen. Dat heeft hij nu dus wel gedaan, in wat hij zelf een “weekend project” noemt. Je kan nog steeds van de hack gebruikmaken, maar dan moet je niet updaten naar de laatste firmware versie.

De PS Vita zelf daarentegen is vrij dood en er komt nog weinig voor uit, dus de vraag is maar of het echt veel schade oplevert voor Sony wanneer het apparaat nu nog gekraakt wordt. In Japan is de handheld wel nog altijd redelijk populair en vrij vaak in het straatbeeld te zien, al neemt de Nintendo Switch dit langzamerhand steeds meer over. Vooral met de komst van de Nintendo Switch Lite zullen in Japan ook de laatste spijkers in de grafkist van de PS Vita gehamerd worden.