Voor deze Jouw mening gaan we even terug naar 22 augustus. Toen kon je hier een artikel lezen waarin Microsoft aangaf voorlopig geen plannen te hebben om first-party titels naar andere consoles te brengen. Dit was naar aanleiding van hun samenwerking met Nintendo omtrent Ori and the Blind Forest en Cuphead, die beiden ook voor de Nintendo Switch zullen uitkomen.

Dat is niet het enige, want verschillende Microsoft-exclusives zijn sinds enkele jaren ook te spelen op de pc en er komt nog veel meer aan. Recent werd aangekondigd dat games als Gears 5 en Halo: The Master Chief Collection zelfs naar Steam komen, waardoor ze niet alleen meer via de Windows Store verkrijgbaar zijn. De tendens van het betreffende artikel is dat Microsoft zijn eigen merk sterker wil maken en dat is met het oog op de volgende console-generatie op zich wel logisch.

Het is ook niet voor niets dat Microsoft studio’s als Obsidian Entertainment (bekend van Fallout: New Vegas en The Outer Worlds) en inXile (bekend van Wasteland 2 en Wasteland 3) heeft opgekocht. Die voegen zich verder bij het exclusieve portfolio wat onder andere bestaat uit ontwikkelaars als Rare, Ninja Theory, 343 Industries en The Coalition. Dit is allemaal bedoeld om hun positie interessanter te maken tegenover de grootste concurrent, terwijl ze op andere vlakken juist met concurrenten samenwerken; zie Valve en Nintendo.

Microsoft is duidelijk hun horizon aan het verbreden en ze zijn ook niet zo gesloten meer dat ze exclusieve games uitsluitend op de Xbox uitbrengen. De PlayStation is echter een ander verhaal, want het ziet er vooralsnog niet naar uit dat ook dat platform meegenomen wordt door Microsoft. Ergens begrijpelijk, want Sony heeft zelf genoeg exclusieve titels, aan de andere kant: waarom wel op de Nintendo Switch en op Steam?

In dat kader lijken de stapjes die Microsoft maakt – want het betreffen nu nog kleine games die naar de Switch komen – een voorbode te zijn op wat de toekomst zal brengen. Sommige games die in ontwikkeling zijn bij aangekochte studio’s komen ook nog naar de PlayStation 4, omdat ze daar al voor in ontwikkeling waren. Daar zal Microsoft dus indirect ook aan kunnen gaan verdienen, dus waarom vroeg of laat niet ook de Xbox exclusieve games naar de console van Sony brengen?

Gears of War, Halo, Forza… allemaal ijzersterke franchises die op zich ook zeker ruimte kunnen vinden op de PlayStation 4 en straks 5. Of het er ooit van gaat komen valt te betwijfelen, de Nintendo Switch is immers geen bedreiging voor Microsoft daar waar de PlayStation 4 en straks 5 dat zeker wel zijn. Iets wat ongetwijfeld momenteel de reden is om exclusieve games tot op zekere hoogte Xbox exclusief te houden.

Desalniettemin is duidelijk dat Microsoft hier wat meer open in staat dan Sony, want een The Last of Us op een Xbox of pc spelen, dat lijkt haast ondenkbaar. Mocht het er ooit van komen, zie jij het wel zitten dat eventuele exclusieve Xbox-games naar de PlayStation komen? Of juist niet, omdat je genoeg hebt aan hetgeen wat Sony vanuit hun eigen studio’s aanbiedt?

Het is vrij zwart wit en we kunnen een hoop nuances er omheen verzinnen, maar dat laten we lekker aan jullie over. Want hoe denk je er zelf eigenlijk over? Kan je je wel in de stelling vinden of doet het je juist helemaal niets, de exclusieve Xbox games? Je kan het hieronder kwijt.