Special: Deze studio’s van Sony werken aan PlayStation 5 games – Sony heeft in de afgelopen jaren verschillende studio’s ingelijfd en die werken allen aan exclusieve games voor het PlayStation platform. Dat was tot pakweg vorig jaar of twee jaar geleden voornamelijk voor de PlayStation 4, maar met de PlayStation 5 op komst zijn sommige studio’s ongetwijfeld bezig met titels voor dat platform. Nu laat die console nog een jaar op zich wachten, maar dat neemt niet weg dat we alvast een beetje vooruit kunnen kijken. We hebben per studio bekeken waar ze mee bezig (kunnen) zijn en tevens onze verwachting erbij gezet, maar of het klopt zal de tijd leren.

Bend Studio

Deze ontwikkelaar bracht ons eerder dit jaar Days Gone, wat hun eerste echte grote Triple-A productie was voor de PlayStation 4. De game kende wat technische issues, maar het merendeel is inmiddels opgelost en dat maakt de game de moeite waard om te spelen. Buiten dat de ontwikkelaar nog updates voor Days Gone uitbrengt, zullen ze ongetwijfeld ook met iets nieuws bezig zijn. Dat kan haast niet anders dan een PlayStation 5 titel worden. Zal het dan Days Gone 2 zijn?

Guerrilla Games

De laatste game die Guerrilla Games uitbracht was Horizon: Zero Dawn in 2017 en sindsdien hebben we weinig van de studio vernomen. Bij de lancering van de PlayStation 4 kwamen ze met Killzone: Shadowfall en naar verwachting heeft Sony deze ontwikkelaar op een launchgame voor de PlayStation 5 gezet. De vraag is of ze werken aan een nieuwe Killzone of dat ze direct met een vervolg op Horizon aan de slag zijn gegaan. Een nieuw IP kan natuurlijk ook, maar wij gokken op een nieuw avontuur met Aloy.

Insomniac Games

De meest recente aanwinst voor Sony is natuurlijk de studio die ons Spider-Man bracht. Waar ze nu mee bezig zijn is niet bekend, maar gezien Spider-Man een monsterlijk succes was, zou het dom zijn om daar niet op voort te borduren. Spider-Man kwam in september 2018 uit en tegen de tijd dat de PlayStation 5 uitkomt, zijn ze ruim twee jaar verder. Het kan dus best zijn dat Insomniac aan een launchgame werkt voor de nieuwe console. Naast een nieuwe Spider-Man zijn andere opties Ratchet & Clank, een nieuw IP of Resistance nieuw leven inblazen, maar die kans achten we klein.

Japan Studio

De grootste games die deze studio in de afgelopen jaren gemaakt heeft, waren Knack, Knack 2 en Astro Bot: Rescue Mission. Verder hebben ze vooral andere ontwikkelaars geholpen bij de ontwikkeling van diverse titels. Denk aan Déraciné, Everybody’s Golf VR, Bloodborne, enzovoort. We moeten echter niet vergeten dat zij ook verantwoordelijk waren voor The Playroom en het zit er natuurlijk dik in dat zij een soortgelijke game aan het maken zijn voor de PlayStation 5. Het is immers een uitstekend middel om de mogelijkheden van het platform te demonstreren, zoals met de PlayStation 4 en PlayStation VR gedaan werd.

London Studio

In Londen heeft Sony ook een ontwikkelstudio en die heeft ons dit jaar zelfs twee games gebracht: Erica en Blood & Truth. De kans dat zij het komende jaar nog een game uitbrengen is dus erg klein. Als we naar hun portfolio kijken zien we dat ze vooral veel partygames hebben gemaakt en als Sony daar op in wil zetten met de PlayStation 5, dan is de kans aanwezig dat ze zo’n soort game aan het maken zijn. Liever zien we overigens dat ze aan Blood & Truth 2 werken, gezien het origineel een uitstekende PlayStation VR game was.

Media Molecule

De studio die ons in het verleden LittleBigPlanet bracht, toonde bij de PlayStation Meeting begin 2013 de game Dreams al. Die is dit jaar (eindelijk) in early access gegaan en de vraag is wanneer de officiële release daar is. Gezien daar nog geen uitspraken over zijn gedaan, verwachten we dat de game pas ergens volgend jaar officieel zal verschijnen. Gezien het een dermate creatieve game is, waarbij het zonde is om die alleen op de PlayStation 4 te laten in z’n laatste jaar, verwachten we dat de game zijn weg naar de PlayStation 5 zal vinden.

Naughty Dog

Dat is een makkelijke, die werkt momenteel nog aan The Last of Us: Part II die in februari moet verschijnen. De eerste The Last of Us verscheen in 2013, een half jaar voor het verschijnen van de PlayStation 4. Later kwam deze titel naar de PlayStation 4 en we verwachten dat Naughty Dog precies hetzelfde met The Last of Us: Part II gaat doen, in de vorm van een geoptimaliseerde uitgave. Gezien zij echter nog niet klaar zijn met het nieuwe avontuur van Ellie, verwachten we niet dat ze ook al bezig zijn met een PlayStation 5 game.

Pixelopus

Dit is een wat kleinere ontwikkelaar die vast een belletje doet rinkelen, gezien ze afgelopen week Concrete Genie hebben uitgebracht. Hun vorige game was Entwined, die in 2014 uitkwam dus deze ontwikkelaar neemt z’n tijd, wat ongetwijfeld te wijten is aan de medewerkerscapaciteit. Gezien hun game letterlijk net uit is, zal het nog even duren voor ze met een nieuwe titel aan de slag gaan. Die zal ongetwijfeld voor de PlayStation 5 zijn, maar door hun beperkte portfolio is een voorspelling doen erg lastig.

Polyphony Digital

Ook deze is gemakkelijk te voorspellen, sterker nog, we weten het zelfs zeker. Kazunori Yamauchi heeft meermaals in interviews aangegeven dat er gewerkt wordt aan een nieuwe Gran Turismo. Nu wil de studio nog weleens een nieuw deel uitbrengen vlak voor de release van een nieuwe console, maar gezien Gran Turismo Sport nog steeds regelmatig updates krijgt, zien we dat niet snel gebeuren met het aankomende deel. Het zal ons in ieder geval verbazen als Gran Turismo 7 op de PlayStation 4 uitkomt, dus we gaan er gemakshalve vanuit dat het een PlayStation 5 game wordt.

San Diego Studio

Deze studio helpt zo nu en dan andere studio’s, maar hun focus ligt sinds 2013 vooral om de MLB The Show games, die met name in Noord-Amerika erg populair zijn. Volgend jaar zullen ze ongetwijfeld een nieuw deel in de reeks uitbrengen voor de PlayStation 4 en het jaar daarop de overstap maken naar de PlayStation 5 met MLB The Show 21. Misschien dat ze momenteel ook nog een andere studio ondersteunen bij het maken van een PlayStation 5 game, maar dat is puur giswerk.

Santa Monica Studio

God of War was één van de toppers die vorig jaar verscheen en terecht won de game de prijs van ‘Game of the Year’. Sinds de release van God of War hebben we echter vrij weinig van deze studio gehoord en gezien ze gemiddeld genomen eens in de drie tot vier jaar een game uitbrengen, kan het niet anders dan dat ze bezig zijn met een game voor de PlayStation 5. Dat het een nieuwe God of War betreft is natuurlijk een no-brainer, gezien dat hun paradepaardje is.

Sucker Punch

Relatief snel na de lancering van de PlayStation 4 kwam inFAMOUS: Second Son uit, wat een prima titel was. Dat was in 2014 en sindsdien heeft deze ontwikkelaar geen game meer uitgebracht, maar wel weten we natuurlijk waar ze aan werken: Ghost of Tsushima. Deze titel zal nog steeds voor de PlayStation 4 uitkomen, zo werd afgelopen week nogmaals bevestigd. We kijken er echter niet raar van op als er een meer geoptimaliseerde versie vrij snel na de release van de PlayStation 5 zal worden uitgebracht, net zoals we dat verwachten met The Last of Us: Part II.

Tot zover een korte blik op waar de studio’s van Sony mee bezig zijn en zouden kunnen zijn. Hieronder vatten we alles nog even kort samen met onze gokken/verwachtingen.

 • Bend Studio – Days Gone 2 of een nieuw IP (PS5)
 • Guerrilla Games – Horizon 2 en/of Killzone (PS5)
 • Insomniac Games – Spider-Man 2, nieuw IP of Ratchet & Clank (PS5)
 • Japan Studio – The Playroom PS5 en/of Knack 3 (PS5)
 • London Studio – Partygame en/of Blood & Truth 2 (PS5)
 • Media Molecule – Dreams (PS4 & PS5)
 • Naughty Dog – The Last of Us: Part II (PS4 & PS5)
 • Pixelopus – ????
 • Polyphony Digital – Gran Turismo 7 (PS5)
 • San Diego Studio – MLB The Show 20 (PS4)
 • Santa Monica Studio – God of War (PS5)
 • Sucker Punch Productions – Ghost of Tsushima (PS4 & PS5)

Natuurlijk is dit alles – op een paar zekerheden na – volledig speculatie. Ben je het er wel mee eens, denk je dat er aan andere titels wordt gewerkt of heb je er een compleet andere kijk op? We laten je hieronder uiteraard graag aan het woord.