Afgelopen vrijdag kwam het gerucht naar buiten dat Guerrilla Games aan een reboot van SOCOM zou werken. Als dat klopt, dan keert een zeer populaire franchise van weleer terug en velen denken ongetwijfeld met plezier terug aan die goeie ouwe tijd op de PlayStation 2. Dat zet ons ook aan het denken met het oog op de toekomst, zeker gezien de variatie die Sony in zijn bibliotheek heeft.

We hebben door de jaren heen verschillende mooie franchises en personages zien terugkeren, maar dat veelal in de vorm van remakes of remasters. Zo zagen we het iconische personage Crash Bandicoot terugkeren en recent verscheen ook MediEvil in een nieuw jasje. Dat zijn leuke releases, want het kent een nostalgische ondertoon, maar daar blijft het tegelijkertijd wel telkens bij.

Sony heeft verschillende mooie games waar zo nu en dan vervolgen op verschijnen, maar tegelijkertijd zien we de laatste jaren ook dat veel studio’s zich vooral op nieuwe IP’s storten. Logisch, ontwikkelaars bestaan uit creatieve mensen die juist de vrijheid moeten krijgen om hun ideeën te delen met de wereld.

Aan de andere kant zijn hierdoor wel veel goede franchises uit beeld verdwenen en dat is best jammer. Veel games die op de PlayStation 2 hun hoogtijdagen beleefden zien we niet meer terug op de PlayStation 4, daar waar dat platform – en straks de PlayStation 5 – wel uitermate voor geschikt is. Een uitstekend voorbeeld daarvan is Ratchet & Clank van een paar jaar terug, die er weergaloos uitzag.

Toegegeven, die game is niet helemaal nieuw, maar was een ‘reimagining’ van het origineel. Als je het echter puur op de visuele kwaliteiten gooit; hoe gaaf zou het dan niet zijn om personages en games als Crash Bandicoot, Jak and Daxter, WipEout, Twisted Metal, Syphon Filter, Resistance, Sly Cooper, The Getaway, enzovoort op de huidige of volgende generatie terug te zien?

Niet alleen zouden die games er prachtig uitzien, ook zouden nieuwe delen in de geest van de franchise met nieuwe elementen kunnen komen naargelang hedendaagse standaarden. Dat biedt een frisse wind, terwijl het toch erg vertrouwd aanvoelt. Niet altijd alles moet per se nieuw zijn, soms zijn enige nostalgische gevoelens helemaal niet verkeerd, mits goed uitgevoerd uiteraard.

Natuurlijk is het lijstje met genoemde titels slechts een greep uit de bibliotheek van Sony, maar vanuit het perspectief van waar nog iets mee gedaan kan worden zien wij voldoende mogelijkheden. Het is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van of je de vroegere delen gespeeld hebt en of je er überhaupt bekend mee bent. Is dat het geval, dan zal je het vast met deze Jouw mening eens zijn dat er best wat meer met oudere franchises gedaan mag worden.

Dat sluit echter niet uit dat je een totaal andere mening kan hebben, die je uiteraard hieronder mag laten horen. Is het goed dat Sony oude franchises laat voor wat het is en zich continu op nieuwe IP’s stort of mogen sommige oude series wel nieuw leven ingeblazen worden, omdat de huidige technologie titels in hun oorspronkelijke ideeen een meerwaarde zou kunnen geven? Of denk je er totaal anders over, of je vind het allemaal wel best. Wat het ook zijn mag, laat het hieronder weten.