Van harte welkom op het vernieuwde PSX-Sense, een website speciaal gemaakt voor PlayStation liefhebbers. Zoals je wellicht al gezien hebt is het oude vertrouwde PS3-Sense niet langer ‘onder ons’ maar dat hoeft natuurlijk niet negatief te zijn. Als vervanger van PS3-Sense komt namelijk PSX-Sense om de hoek kijken. In dit artikel gaan we proberen je enkele dingen uit te leggen van PSX-Sense en ook onze visie en uitleg van bepaalde veranderingen. Want zomaar een nieuwe naam en design aannemen en dan je mondje dichthouden, zo zijn we niet.

Waarom ‘PSX’?

Dit is ongetwijfeld een vraag die we het meest voorbij hebben zien komen en sommige in de vorm van ‘Waarom geen PS-Sense?’ en anderen weer ‘PSX was toch de PlayStation 1?’. Om de eerste vraag te beantwoorden, PS-Sense was naar onze mening wat lastig met de 2-‘s-en erin en ook een beetje ongemakkelijk in de mond, daarnaast vonden we het ook niet echt passend gezien andere sites ook ‘PS’ gebruiken. Wat betreft de PlayStation 1, dit apparaat heet de PSone en dePSX was een machine van Sony PlayStation die vlak na de PlayStation 2 is uitgekomen. Dit apparaat was een verbeterde versie van de PlayStation 2 en heeft het daglicht in Europa en Amerika nooit mogen zien, hoe mooi die ook was. Naast dat staat PSX ook nog voor PlayStation X, waarbij X variabel kan zijn aan een 2 of een 3 of misschien zelfs het woord ‘Portable’. Om deze twee redenen vonden we het zeer gepast om de nieuwe site PSX-Sense te gaan noemen, want we draaien niet langer meer om alleen de PlayStation 3. Met de aankondiging van de Next Generation Portable (PSP2) hebben we meteen besloten om deze te gaan coveren. Sony gaat naar onze mening handheld gaming naar een nieuw niveau tillen met dit nieuwe apparaat en daar maken we graag deel van uit. Of je nu dus een PlayStation 3 of een PlayStation Portable bezit en straks misschien wel een NGP, PSX-Sense is de website waar je alle informatie over deze apparaten terug zal kunnen vinden.

Artikelen lezen

De opbouw van PSX-Sense is nagenoeg hetzelfde aan die van PS3-Sense en de basis is dan ook vrijwel op veel gebieden hetzelfde gebleven. Maar PSX-Sense is gemaakt met maar één ding in het oog en dat is de ervaring die je meekrijgt met het surfen op de website. We zijn immers een PlayStation-website en een toepassende huiskleur hiervoor vonden we de kleur blauw. De website is naast blauw in nog drie kleuren opgedeeld en dat is wit, grijs en zwart, om het ‘fellere’ blauw te compenseren. Het lezen van nieuwsberichten is nog altijd hetzelfde, op een paar punten na. Zo is de ruimte waar de tekst staat nu smaller en is de zijbalk wat groter geworden. Dit hebben we gedaan zodat je geen ellenlange regels krijgt en het lezen een stuk prettiger is. Dit gaf naast een prettigere leeservaring ons weer de kans om wat meer dingen te kunnen plaatsen in de zijbalk. De zijbalk dient ervoor om je aandacht te trekken op andere dingen op PSX-Sense die wellicht interessant zijn voor jou, als bezoeker. Zo zie je al snel onze regenboog met artikelen waarop veel gereageerd is en waar je dus mee kunt reageren. Scroll je verder, dan zie je onze laatste tweets en tevens een aanbeveling aan jou, mocht je Twitter hebben, ons te volgen. Daaronder zie je de blauwe balken met artikelen die afgelopen week veel zijn bekeken. Gevolgd door onze Facebook-pagina en enkele highlights met een leuk effect als je de muis eroverheen beweegt.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4d49fe8fa34d3.jpg

De artikelen zelf zijn zo minimalistisch mogelijk ingedeeld zodat jij  als bezoeker volledig kunt concentreren op de tekst zonder verdere poespas. In één oogopslag zie je bovenaan een artikel wie het geschreven heeft, wanneer diegene dit gedaan heeft, hoeveel keer het al bekeken is en natuurlijk het aantal reacties dat je na het lezen van het artikel kunt verwachten. Mocht het artikel gaan over een leuk onderwerp waar een verdere discussie over mogelijk is, dan verschijnt er een blauwe box met informatie over een eventuele forumtopic over het onderwerp. De comments zijn tevens opnieuw vormgegeven en veel slicker gemaakt, de avatars zijn wat groter gemaakt om de schrijver een wat duidelijkere identiteit te geven en ook hier is weer zo min mogelijk poespas en overbodige informatie.

Archief weergave

Verder is de weergave van het lezen van artikelen ook in vele opzichten verbeterd. Zo hebben de artikelen, weergegeven op de voorpagina en andere pagina’s, een likje verf gekregen. Veel mensen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan het lezen van artikelen in ‘blog-format’ oftewel zonder ‘lees verder’-knoppen en gewoon vanuit de luie stoel scrollen en het laatste nieuws doornemen. Dit kun je doen door in het menu hierboven op ‘Nieuws’ te drukken, je krijgt dan een overzicht van 2 kolommen: PS3 en PSP. Kies dan van welk platform je graag het laatste nieuws door wilt nemen en druk op ‘Laatste X nieuws’, waarbij X je platform naar keuze is. De PS3-pagina vind je bijvoorbeeld hier, met al het nieuws in blog-format. Verder is de weergave van reviews ook geüpdatet en zie je nu meteen de eindscore van de review zonder hem al aangeklikt te hebben.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4d4a020a1a085.jpg

Slotwoord

Natuurlijk hebben we nog veel meer veranderd en is alles dermate gepoetst en aangepast voor een zo goed mogelijke surfervaring, maar dit waren een beetje de hoofdlijnen van het nieuwe design wat we aan jullie wilden uitleggen. Verder wensen we je namens de gehele PSX-Sense redactie veel plezier op PSX-Sense en zullen wij jullie de belofte doen dat we er alles aan gaan doen om PSX-Sense een zo goed mogelijke website te maken voor ons enorm gewaardeerde bezoekers die dit toch allemaal maar mogelijk maken. Mocht je nog feedback hebben of wil je ons simpelweg gewoon even wat melden, dan kan dat hieronder in de reacties. We zullen het zeer op prijs stellen als je een berichtje achterlaat met je mening over PSX-Sense.