In 1998 kwam de eerste Driver game uit en deze was ontzettend populair. In een scheurijzer door de straten van onder andere San Francisco, Miami, Havana en Los Angeles rijden. De games zaten vol met achtervolgingen en opdrachten die je per auto moest uitvoeren en dit sloeg enorm aan. Nu is het tijd voor een nieuwe Driver en deze komt er dan ook in de vorm van Driver San Francisco. Over anderhalve maand ligt deze nieuwe game in de winkels, en nu kunnen jullie alvast in de stemming komen met deze preview van Driver San Francisco.

Het verhaal

De naam van de game verklapt gelijk de locatie waar het verhaal zich afspeelt: San Francisco. De beruchte crimineel Jericho wordt vervoerd naar de gevangenis, maar komt daar nooit aan. Hij wordt op spectaculaire wijze bevrijd en ontsnapt uit de handen van de politie.

Jij bent John Tanner en samen met je collega Jones zie je dit gebeuren. Je probeert Jericho nog tegen te houden, maar door een keiharde crash lukt dit niet. Hier begint het verhaal en kom je er uiteindelijk achter dat je door de crash een bijzondere gave hebt gekregen. Je kan namelijk van het ene moment op het andere naar elke andere auto ‘shiften’ om de plaats van de bestuurder over te nemen. Aan jou de taak om met deze gave de locatie en de bedoelingen van Jericho te achterhalen.

Shift is like a gift

Je merkt gelijk dat Driver een ietwat andere weg is ingeslagen met deze gave. Dit is wel het nieuwste van de game wat nog niet is voorgekomen in andere delen uit deze franchise. Deze gave kan je ten alle tijden gebruiken, want naast het verhaal zijn er nog tal van andere events om te doen.

Zo zullen er talloze stunts zijn om uit te voeren, maar ook straatraces en zelfs races met buggies. Dat niet alleen, want ook zijn er diverse achtervolgingen waar je aan deel kan nemen. Is het niet als politie zijnde, is het wel als een voortvluchtige. Bij elk event kan je blijven shiften en dat geeft je een groot voordeel in je strijd om deze te winnen.

Er zijn dus talloze events, maar eentje die er gelijk bovenuit springt is wel een race dat je met twee auto’s als eerste en tweede over de finish moet komen. Dit event vraagt wel om de juiste tactiek en dan vooral om het shiften tussen de auto’s.

Gameplay

Na het spelen van de eerste hoofdstukken van Driver San Francisco zijn we eigenlijk best tevreden over de gameplay. De besturing is nagenoeg makkelijk zonder fratsen, want het shiften gebeurd simpelweg door een druk op één knop. Er komt niet veel bij kijken en dat is maar goed ook in zo’n snelle game als Driver San Francisco.

Ook het verschil in de wagens merk je wel, je rijdt in een vrachtwagen immers anders dan in een Audi TT. Toch zijn we van mening dat het verschil misschien nog beter kan, maar dat zullen we wel merken in de uiteindelijke versie van de game.

Daarnaast zijn er talloze officiële auto’s in Driver San Francisco. Grote merken zijn aanwezig in de game zoals Fiat, Audi, Alfa Romeo en Ford. Naarmate je meer punten behaald kan je de snelste en prachtigste bolides aanschaffen die in San Fransisco rondrijden. En er rijden er heel veel, want het is altijd druk in deze stad.

De A.I. in de game is soms wel een beetje vaag. Soms gebeurt het dat de computer simpelweg een object niet ziet of een bocht compleet over het hoofd ziet en soms als een andere auto die je helpt in de strijd in een race of achtervolging gebeurt het dat ze irritant voor je gaan rijden. Hopelijk wordt hier nog wat aan gedaan, want dit kan enorm frustrerend zijn.

Graphics & Sound

Op dit moment zien de graphics er goed uit als je de game speelt, met cut-scenes is dat helaas steeds verschillend. Begint een cut-scene eerst prachtig, is het in de volgende shot weer totaal niet afgewerkt. We hopen natuurlijk dat Ubisoft Reflections dit allemaal heeft gefixed als de game over anderhalve maand uitkomt.

Over het geluid hebben we weinig te klagen. De auto’s klinken heerlijk en zeker als je even scheurt door de straten van San Francisco. Tevens heb je ook een lekker stukje muziek tijdens het rijden en je kan gewoon naar een ander nummer gaan als je dat wilt, er is keuze genoeg.

Voorlopige conclusie

Driver San Fransisco heeft veel potentie om een topper te worden. Het verhaal zit namelijk goed in elkaar, er is zat te doen in de stad zelf en je krijgt gelijk het echte Driver gevoel terug van de eerste succesvolle games. Als Ubisoft Reflections nog even werkt aan de graphics dan lijkt het goed te komen met Driver San Fransisco. Toch kunnen we nu al zeggen wat we zeker gaan missen in de game: de bekende metro’s van San Francisco, want die zijn we geen één keer tegengekomen.