Update: In navolging van de beslissing van de rechter in de zaak tussen Microsoft en de FTC, is er nu ook wat beweging in het Verenigd Koninkrijk te zien. Microsoft heeft besloten om het hoger beroep tegen de uitspraak van de CMA te pauzeren om opnieuw rond de tafel te gaan en te kijken of er compromissen gesloten kunnen worden wat de zorgen van de CMA wegneemt.

De CMA is bereid om naar de aangepaste voorstellen van Microsoft te kijken, wat eventueel een gemakkelijkere uitweg is voor Microsoft dan dit ook voor een rechter uit te vechten. In eerste instantie zouden er op 28 juli nieuwe hoorzittingen in het Verenigd Koninkrijk van start gaan, maar dat wordt nu op de lange baan geschoven.

De korte verklaring van Microsofts Brad Smith hierover onderaan dit bericht.


Na een aantal dagen van hoorzittingen onlangs in de rechtszaak tussen de FTC en Microsoft over de overname van Activision Blizzard, heeft de rechter nu het verzoek om de overname tijdelijk te blokkeren afgewezen. Dit verzoek had de FTC ingediend, maar zij krijgen nul op rekest van de rechter omdat ze niet voldoende hun bezwaren hebben kunnen onderbouwen.

De FTC had verschillende redenen om de overname te blokkeren, maar die waren gestoeld op vrij wankele argumenten. Tijdens de hoorzitting kwamen veel hoge piefen aan het woord, maar ook werd er het nodige bewijs neergelegd over en weer. Dit alles was niet voldoende om de rechter van de FTC zaak te overtuigen.

De volledige uitspraak kan hier gevonden worden, maar het onderstaande zegt eigenlijk genoeg.

“After considering the parties’ voluminous pre-and-post hearing writing submissions, and having held a five-day evidentiary hearing, the court DENIES the motion for preliminary injunction.

The FTC has not shown it is likely to succeed on its assertion the combined firm will probably pull Call of Duty from Sony PlayStation, or that its ownership of Activision content will substantially lessen competition in the video game library subscription and cloud gaming markets.”

De FTC diende het verzoek voor tijdelijke blokkade in om zo meer tijd te krijgen de deal te onderzoeken. Dat is nu van de baan, wat betekent dat Microsoft de afwikkeling van de overname door kan zetten ongeacht de resultaten van het FTC onderzoek.

Met deze horde genomen heeft Microsoft echter nog een volle kluif aan de Britse CMA, die de deal blokkeerde. Ze gaan hiertegen in hoger beroep. Of de FTC tegen de uitspraak in hun zaak in beroep gaat is nog onduidelijk.

Hieronder de reactie van Xbox-baas Phil Spencer.

“We’re grateful to the court for swiftly deciding in our favor. The evidence showed the Activision Blizzard deal is good for the industry and the FTC’s claims about console switching, multi-game subscription services, and cloud don’t reflect the realities of the gaming market.

Since we first announced this deal, our commitment to bringing more games to more people on more devices has only grown. We’ve signed multiple agreements to make Activision Blizzard’s games, Xbox first party games and Game Pass all available to more players than they are today.

We know that players around the world have been watching this case closely and I’m proud of our efforts to expand player access and choice throughout this journey.”

Verklaring Brad Smith