De roep om verduurzaming en zuiniger omgaan met de materialen die wij hebben, wordt steeds harder en zo worden er in verschillende industrieën de teugels wat strakker aangehaald. Ditmaal zijn ook de consoleboeren aan de beurt, specifieker de makers van handhelds zoals de Nintendo Switch en de Steam Deck.

De Europese Unie gaat het namelijk vanaf 2027 verplichten dat dergelijke apparaten een batterij hebben die vervangbaar is door de eindgebruiker, wij als spelers dus. In het uitgebreide stuk papierwerk hoopt de EU met deze maatregelen de opkomst van e-waste tegen te gaan en de levenscyclus van batterijen te reguleren, zodat kostbare materialen opnieuw gebruikt kunnen worden.

“Batteries are key to the decarbonisation process and the EU’s shift towards zero-emission modes of transport. At the same time end-of-life batteries contain many valuable resources and we must be able to reuse those critical raw materials instead of relying on third countries for supplies.”

Men hoopt met dit genoemde jaar fabrikanten genoeg tijd te geven om aan deze nieuwe maatregelen te voldoen. Onder meer Nintendo zal dit in het achterhoofd moeten houden, gezien zij naar alle waarschijnlijkheid op de vooravond staan van een nieuwe (hybride) handheld.

De EU opende al eerder de jacht op elektronische apparaten en men stelde dat gebruikers – vanaf de herfst van 2024 – hun draagbare elektronische apparaten kunnen opladen middels USB-C, wat gebruiksvriendelijker moet zijn voor de consument. Dat betekent dat onder meer Apple terug naar de tekentafel moet om hun eigen Lightning-connector uit de iPhone te halen.