Dat Sony en Microsoft de afgelopen jaren de sterkste positie hebben is geen geheim meer. Nintendo heeft uiteraard nog wel een trouwe fanbase en een doelgroep die veel diverser is dan die van Sony en Microsoft, maar het valt niet te ontkennen dat de meeste gamers Nintendo laten voor wat het is. Het lijkt er nu op dat Sony met de PS Vita binnenkort nog een stapje verder gaat en Nintendo helemaal buitenspel gaat zetten, om de volgende redenen.

Vita vs. 3DS

Allereerst hebben we de handheld markt waar alleen Sony en Nintendo aan meedoen met de PS Vita en de Nintendo 3DS. De PlayStation Vita ziet er een flink aantal maanden voor de release al veelbelovend uit en krijgt van developers wereldwijd erg positief commentaar. De Nintendo 3DS daarentegen verkoopt ronduit dramatisch en heeft na slechts een paar maanden al een gigantische prijsverlaging gekregen om de verkopen nog enigszins te redden.

Dit niet alleen, ook diverse studios annuleren hun games voor de Nintendo 3DS. Zo hadden we een tijdje terug Ubisoft die Assassin’s Creed: Lost Legacy annuleerde om vervolgens de verhaallijn van die game nog even op te nemen in Revelations en Ubisoft is hiermee zeker niet de enige.

Iets wat Nintendo altijd goed heeft geprobeerd is het innoveren. Sony en Microsoft zette de stijl van het standaard console gamen voort met de PlayStation 3 en Xbox 360, terwijl Nintendo het compleet anders deed met de Wii. De 3DS daarentegen bracht slechts één gimmick met zich mee, die garant stond voor een flinke lading aan hoofdpijn, ergernis en een flink gat in je portemonnee.

Sony daarentegen doet met de PS Vita gewoon waar ze goed in zijn, het maken van een krachtig systeem met een line-up waar je u tegen zegt. Met gewilde features als een vijf inch OLED touch screen, twee analoge sticks, een snelle processor en tien keer meer RAM dan de PSP.

Nu snap ik natuurlijk dat sommige mensen denken ‘ja als PlayStation site zou ik dit ook schrijven’. Alles wat ik hier over de 3DS schrijf komt echter uit mijn eigen ervaring met het apparaat, wat ik gewoon op de launch heb aangeschaft. Het assortiment aan games was karig, de 3D feature was in geen enkele game fatsoenlijk uitgewerkt en na een uurtje spelen kon ik het apparaat weer neerleggen vanwege de hoofdpijn.

De PSP daarentegen gebruik ik tot op de dag van vandaag nog steeds, ook al heeft het apparaat flink wat mankementen. De PS Vita kan deze zaken alleen maar verbeteren, wat mij ertoe doet denken dat de 3DS na de launch van de PS Vita zo goed als dood is.

Vita vs WiiU

Dan hebben we nog de WiiU, de nieuwe generatie console van Nintendo, met de achterlijk grote controller met een beeldscherm erin en graphics die eindelijk de huidige generatie kunnen evenaren. Het vervelende voor Nintendo is helaas dat het enige wat de WiiU vrij uniek maakte, zojuist even dunnetjes overgedaan is door Sony.

Waar de WiiU namelijk een grote controller met een beeldscherm erin heeft om meer dimensies in het gamen te brengen, heeft Sony gewoon de PS Vita dezelfde features gegeven voor de PlayStation 3, in een veel eleganter en mooier design wat waarschijnlijk nog een stuk beter in de hand zal liggen ook.

Door deze feature in de PS Vita te stoppen zorgt Sony er (waarschijnlijk bewust) voor dat de WiiU niet veel vernieuwingen met zich meebrengt ten opzichte van de PlayStation 3 en de PS Vita.

Bye Nintendo?

Dankzij de Vita is het dus heel goed mogelijk dat zowel de WiiU als de 3DS nog nauwelijks gaan aanslaan. Met developers die steeds minder vertrouwen hebben in de stabiliteit en de verkopen van de console of handheld waar ze voor willen ontwikkelen zullen er ook steeds third party games verschijnen voor Nintendo, waardoor het allemaal nóg slechter verkoopt. Jullie zien waarschijnlijk al waar dit heen gaat, als deze cirkel eenmaal in werking treed zal er weinig overblijven van Nintendo. Wat denken jullie, zal de Vita echt het doodvonnis tekenen voor Nintendo, of valt het allemaal wel mee en zal Nintendo het wel redden dankzij hun trouwe fanbase? Laat het ons weten in de reacties!