VR gaming is nog niet helemaal doorgebroken, maar er zijn bepaalde gevallen waarin het geweldig werkt. Autoracen, bijvoorbeeld. Hoog tijd om daar eens in te duiken.
Wachten op de doorbraak
De doorbraak van virtual reality gaming tot de mainstream laat nog altijd op zich wachten. Sterker, uit onderzoek van Omdia blijkt dat de verkopen van VR headsets in 2023 met 24% daalden ten opzichte van een jaar eerder. Dit heeft onder meer te maken met de daling van de koopkracht vanwege inflatie, de hoge prijzen van headsets en beperkte keuze uit (nieuwe) games die virtual reality gaming ondersteunen.
Bovendien is lang niet iedere game geschikt voor de wereld van VR. Bewegingsvrijheid en realisme kunnen de impact van VR gaming maken of kraken. Het is hier waar virtueel autorijden zich weet te onderscheiden.
Lees ook: Nieuwe trailer toont de PlayStation VR2 pc-adapter features.
Waarom auto’s en VR een perfecte match zijn
Autorijden ontleent zich uitstekend voor VR. Dit heeft in de basis te maken met het feit dat je bij autorijden achter het stuur zit. Je beweegt je armen om te sturen en te schakelen, en gebruikt je benen om de pedalen te bedienen. Verder niets.
Waar men jarenlang naar platte schermen heeft moeten kijken, voegt virtual reality gaming nieuwe elementen toe die de ervaring van het simracen naar een hoger niveau tillen: diepte en immersie.
Wie in VR racet, kan de auto van binnen bewonderen en tijdens het rijden makkelijk om zich heen kijken. Binnen de kortste keren ben je vergeten dat je niet echt zelf achter het stuur zit. Sommige gebruikers beweren er sneller door te zijn geworden, omdat ze een meer perspectief en inzicht hebben en dus beter en accurater kunnen rijden.
Anderen merken op dat ze behendiger zijn geworden in het deur-aan-deur racen. De meesten zijn het erover eens dat het snelheidsgevoel veel beter wordt overgebracht.
Hoe je racen in VR nog realistischer kunt maken
In de simracing community is er inmiddels een flinke groep die zweert bij virtual reality. De populariteit van VR is alleen maar toegenomen doordat steeds meer partijen het ondersteunen.
Neem bijvoorbeeld DiRT 2.0, F1 2023 en Gran Turismo 7, dat een van de belangrijkste titels is bij de lancering van de PlayStation VR2. In het zevende deel uit de iconische reeks kun je achter het stuur kruipen van 500 levensechte auto’s, waaronder legendarische occasions als de Lancia Stratos en Porsche 911 Carrera RS. Voor het serieuzere werk kun je terecht bij realistische simulatoren als Assetto Corsa en iRacing.
Voor de gemiddelde simracer is het uitbreiden van je set-up een must. Denk aan een krachtiger stuur (direct drive), pedalen (hydraulisch) en een stevige rig (stoel en frame). Deze upgrades zal je zeker ook voelen als je rijdt in VR, maar vergeet vooral ook niet de minder bekende extra’s.
Zo kun je bijvoorbeeld investeren in een ‘buttkicker’ om de trillingen van de auto te simuleren, of een bewegend platform die de bewegingen van de auto nabootst. Zo’n hobby mag wat kosten…
Overzicht van virtual reality headsets
Er zijn inmiddels behoorlijk wat aanbieders die virtual reality headsets maken die geschikt zijn voor gaming. Hieronder een overzicht:
- HP: Reverb G2
- HTC: Vive Pro 2, Vive Cosmos Elite
- Meta/Oculus: Quest 2, Quest 3, Quest Pro
- Pico: 4, Neo3, G3
- Sony: PlayStation VR, PlayStation VR2
- Valve: Index
- Varjo: Aero, VR3, XR3
Lees ook: Sony had PlayStation VR2 pc-compatibiliteit al vanaf het begin gepland.