Review | Razer Kraken V4 Pro – Razer heeft zijn populaire Kraken-serie uitgebreid met de nieuwe Kraken V4 Pro, die meer immersie belooft te bieden dankzij een verbeterde haptische feedback in de earcups. Maar de haptische feedback is slechts één van de vele functies die deze headset te bieden heeft. We duiken in deze review dieper in op de bouwkwaliteit, geluidsweergave en het gebruiksgemak. Wel moeten we opmerken dat de V4 Pro niet in de categorie van budget-headsets valt, dus de vraag is of hij zijn prijskaartje waarmaakt.
Simpel ontwerp, premium gevoel
De Razer Kraken V4 Pro heeft een klassiek ontwerp met ronde earcups en een hoofdband ertussen. In de linker earcup is de microfoon subtiel weggewerkt en die kan eenvoudig worden uitgeschoven. Het gebruik van hoogwaardige materialen geeft de headset een premium gevoel. De volledig metalen constructie draagt hieraan bij, wat direct opvalt door het gewicht. Met ongeveer 397 gram is de headset aan de zwaardere kant, maar toch comfortabel genoeg om prettig te dragen. Over comfort gesproken: de headset zit zeer aangenaam. Verder zijn er in de earcups extra functies verwerkt, zoals de kenmerkende Razer LED-verlichting, die door de geperforeerde metalen behuizing schijnt, en de Sensa HD Haptics.
Op de linker earcup vind je een muteknop, het volumewiel, een powerknop en tot slot de USB-C-poort om de headset op te laden. Op de rechter earcup zit een multifunctionele knop waarmee je kunt schakelen tussen EQ-profielen (Game, Music, Movie of een zelf ingesteld Custom-profiel) en apparaten kunt pairen via Bluetooth. Daaronder bevindt zich nog een extra knop om de intensiteit van de haptische feedback te regelen. In de verpakking vind je daarnaast twee USB-C-kabels (naar USB-A en naar USB-C), een mini-jackkabel en de OLED Control Hub. Met deze hub kun je verbinding maken met andere apparaten, zoals een PS5 of pc.
Veel controle over niks
Je kunt de Razer Kraken V4 Pro op verschillende manieren aansluiten op diverse apparaten: draadloos via de OLED Control Hub, met een 3.5 mm mini-jackkabel (in een controller of de Hub), direct met een USB-kabel, of via Bluetooth. Er zijn dus genoeg opties om de Kraken V4 Pro te gebruiken. Op de Control Hub vind je twee knoppen: een kleine “Mode”-knop en een grotere controleknop. Met deze knoppen navigeer je eenvoudig door het menu. Via de Control Hub kun je vrijwel alles instellen, zoals side-toning, volume, balans tussen spraak en game-audio, de input per aangesloten apparaat, en zelfs welke achtergrond je op de Control Hub wilt gebruiken. Aan de achterkant van de Hub vind je twee USB-C-poorten (voor PS5 en pc-aansluitingen) en een mini-jack-ingang voor een bekabelde verbinding met de headset, al voelt die laatste optie enigszins overbodig.
Via de OLED Control Hub kun je het geluid aanpassen met de Audio EQ, maar helaas alleen voor het Custom-geluidsprofiel. De overige profielen kunnen niet worden gewijzigd, wat teleurstellend en onnodig beperkend is. Om alles volledig te configureren, moet je de (nieuwe) Razer Synapse 4-software op pc downloaden. Deze software biedt extra opties voor de headset, zoals een microfoon-EQ, aanvullende audio-instellingen (zoals bass boost) en de THX Spatial Audio (virtueel surroundgeluid), die alleen op pc beschikbaar is. De Kraken V4 Pro is dan ook vooral bedoeld voor een pc-setup, meer dan voor gebruik met een PS5.
Geluid is erg competitief ingesteld
De Razer Kraken V4 Pro is een headset die zich vooral richt op de meer competitieve spelers, wat duidelijk merkbaar is aan het geluidssignatuur. Het kraakheldere geluid is vrij neutraal, met veel aandacht voor de middentonen, waardoor je vrijwel elk detail hoort. De treble is precies voldoende om de hogere tonen goed weer te geven. De bass daarentegen is wat aan de bescheiden kant, waardoor je nooit echt een diep, vol geluid ervaart. Zelfs na het aanpassen van de EQ blijft de bass ondermaats. Dit zorgt ervoor dat details in het lagere geluidsspectrum soms verloren gaan, wat jammer is. De lagere tonen voelen zelfs enigszins uit balans ten opzichte van de middentonen.
Uiteindelijk beoordelen we de headset op wat deze biedt, niet op wat deze zou moeten bieden. Het zeer heldere geluid maakt de headset uitstekend geschikt voor competitieve shooters. Hoewel ruimtelijkheid hierin belangrijk is, schiet de soundstage wat tekort. Het is acceptabel, maar een grotere soundstage had de competitieve klank meer tot zijn recht laten komen. Door de beperkte ruimtelijkheid is de plaatsing van geluiden niet optimaal, wat je eigenlijk wel mag verwachten van een headset die € 449,99 kost. In deze prijsklasse zou je net zo goed een audiofiele koptelefoon met een losse microfoon kunnen aanschaffen voor een beter resultaat.
Veel poespas, weinig op papier
Dan is er natuurlijk nog de Razer Sensa HD Haptics: met drie verschillende sterktes kun je tijdens het gamen haptische feedback ervaren. Een aantal games worden direct ondersteund, zoals Silent Hill 2 of Final Fantasy XVI (S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl is inmiddels ook bevestigd). Zelfs wanneer je de headset voor andere activiteiten gebruikt, zoals gamen of muziek luisteren, wordt de haptische feedback op een leuke manier toegepast. Dankzij de metalen behuizing van de headset wordt het geluid van de Sensa HD-module grotendeels gedempt, waardoor het niet te storend is wanneer de functie is ingeschakeld. Het werkt goed, dus als je een fan bent van haptische feedback, is het zeker een aanrader.
Er is echter een groot nadeel: het verbruikt flink wat batterij. Gebruik je de headset draadloos zonder LED-verlichting of haptische feedback, dan kun je rekenen op een accuduur van 45 tot 50 uur, wat zeer degelijk is. Wil je echter volop gebruikmaken van de Razer Sensa HD Haptics, dan zakt de accuduur naar maximaal 13 uur. Dat is een aanzienlijk verschil. Een ander punt is de microfoon. De ‘Retractable Razer Hyperclear Super Wideband Mic’, zoals Razer het noemt, heeft een indrukwekkende naam, maar zorgt ervoor dat je stem blikkerig klinkt. Je bent wel duidelijk verstaanbaar, maar gezien de prijs had dit veel beter gekund.
Conclusie
De Razer Kraken V4 Pro klinkt professioneler dan het in werkelijkheid is. Het geluid is helder en vooral erg neutraal, wat het een goede keuze maakt voor competitieve gamers. De bouwkwaliteit is hoog en de headset zit zeer comfortabel. Maar als we het totale pakket beoordelen, zijn er enkele tekortkomingen: de accuduur is lang, maar alleen wanneer je de 'Pro'-functies uitschakelt; volledige pc-ondersteuning staat tegenover beperkte PS5-functionaliteit; haptische feedback wordt niet in alle games ondersteund; en de microfoon is niet van de beste kwaliteit. Uiteindelijk betaal je veel voor goed geluid met een aantal overbodige functies.
Pluspunten
- Bouwkwaliteit
- Sensa HD Haptics
- Comfortabel
- Helder geluid
Minpunten
- Erg duur
- Accuduur kon beter
- Microfoon ondermaats
- Mocht ruimtelijker
-
Pure klerezooi