Na Motorstorm krijgt ook Resistance: Fall of Man, een andere succesvolle launchgame van de PlayStation 3, een vervolg: Resistance 2. Europa wordt verlaten om in Verenigde Staten de strijd aan te gaan met de Chimera. Resistance: Fall of Man werd bekroond met de titel van beste PlayStation 3 launchgame. Wordt Resistance 2 zo goed dat hij kans maakt om bekroond te worden met de titel van beste PlayStation 3 game van 2008? Je leest het in deze review.

Het verhaal

In de verhaallijn van Resistance is er nooit een Tweede Wereldoorlog geweest. De Russen hebben lopen knoeien met genetische experimenten en ergens is er iets flink mis gegaan. Het resultaat: De Chimera. Dit zijn genetisch gemanipuleerde monsters die Europa gaan aanvallen. Jij gaat de strijd aan met deze Chimera en uiteindelijk weet je ze te verslaan, althans in Europa. Je bent geïnfecteerd met het Chimera-virus en moet snel behandeld worden. Gelukkig word je gevonden door Sentinels en overgebracht naar IJsland om daar behandeld te worden. Hier begint Resistance 2.

Sentinels zijn allemaal soldaten die geïnfecteerd zijn met het Chimera-virus, maar niet zijn veranderd in een Chimera. Hierdoor zijn ze iets sterker dan gewone soldaten. Zoals hierboven verteld, heb je de Chimera alleen in Europa weten te verslaan. Al snel vallen ze IJsland aan en word je gedwongen om te vertrekken. Dan spring je opeens van 1951 naar 1953. Je bevindt je in een kliniek in San Francisco als de Chimera de Verenigde Staten binnenvallen. Jij en de Sentinels moeten de Chimera verslaan en de Verenigde Staten bevrijden. Het verhaal in Resistance 2 is niet echt interessant. Het is niet het verhaal van GTA IV of Uncharted: Drake’s Fortune waar je echt met de personages mee leeft. De hoofdpersoon in Resistance 2 is saai en de manier waarop het verhaal wordt verteld is een stuk minder mooi dan in RFoM. Het is een first-person shooter en hoeft daarom geen ontzettend mooi verhaal te hebben. Resistance 2 koop je niet voor het verhaal.

Graphics

Wat je meteen opvalt als je Resistance 2 aan het spelen bent, is dat het kleurrijker is dan RFoM. Het bos ziet er bijvoorbeeld mooi groen uit en de zonsondergang ziet er ook zeker niet verkeerd uit. Dit maakt Resistance 2 een stuk mooier dan Resistance: Fall of Man. Resistance 2 ziet er dus wel goed uit, maar het is zeker geen hoogstandje. Zeker niet als je het vergelijkt met andere toptitels op de PS3, zoals Far Cry 2 of Call of Duty: World at War.

Gameplay

Je mag de gevechten met ongeveer tien man uit RFoM wel vergeten als je R2 aan het spelen bent. Resistance 2 bevat namelijk veel grootse gevechten, veel groter dan in RFoM. De intelligentie van de tegenstanders is goed uitgewerkt: de Chimera zijn lekker agressief en doen er alles om je helemaal kapot te schieten of op te vreten. Dit zorgt voor veel intense actie. Wat ook voor intense actie zorgt, zijn de eindbazen in Resistance 2. De game heeft er daar een heleboel van. Het verslaan hiervan is niet moeilijk maar, ook niet makkelijk. Het werkt gewoon goed en ziet er fantastisch uit. Resistance 2 speelt hierdoor goed en knalt lekker hard, hieronder meer over dat laatste. Resistance 2 heeft een goede sound. De game heeft een mooie soundtrack en de stemacteurs zijn niet slecht. Ook zorgt de sound voor extra spanning in de game.

Wapens

Zoals sommigen al weten wordt de Ratchet and Clank serie ook ontwikkeld door Insomniac Games. Ratchet and Clank bevat altijd een heleboel originele en leuke wapens. Dit is ook het geval in Resistance 2. De game heeft bijna alle wapens uit Resistance: Fall of Man meegenomen naar deel 2 en bevat daarnaast een aantal nieuwe wapens. De wapens die ook in RFoM aanwezig waren, zoals de Bullseye, zien er wel iets anders uit, maar werken precies hetzelfde als in RFoM. Nieuwe wapens als de Magnum .44 en Wrath werken lekker en zijn zeer origineel.

Met bijvoorbeeld de Magnum .44, wat eigenlijk een pistool is, is het mogelijk om nadat je een aantal kogels hebt afgevuurd, ze ook nog eens te laten exploderen. De wapens klinken zeer goed en ze knallen lekker hard. Dat de wapens lekker knallen en zeer sterk zijn kun je aan je tegenstanders zien. Het is niet zo dat wanneer je een tegenstander geraakt hebt, dat deze dan gewoon blijft staan en na een paar schoten heel onrealistisch neervalt. Nee, je ziet ze echt keihard neervallen of bijvoorbeeld door een granaat uit elkaar spatten.

Online multiplayer

Wat je opvalt als je de online multiplayer van Resistance 2 start is dat bijna alle ‘matchrooms’ behoorlijk vol zitten. Dit hangt natuurlijk een beetje af van de tijd wanneer je de game aan het spelen bent, maar meestal is het een drukte van jewelste. In Resistance 2 is het namelijk mogelijk om met 60 man tegelijk online te spelen. Maar een chaos? Echt niet! Ontwikkelaar Insomniac Games heeft hier echt goed over nagedacht. Om te voorkomen dat het een chaos ontstaat, worden er binnen ieder team kleine squads van acht man aangemaakt. Deze squads hebben allemaal hun eigen missie. De tegenstanders moeten voorkomen dat deze missies met succes worden voltooid.

De multiplayer in Resistance 2 zorgt voor ontzettend hoge replaywaarde. Een multiplayer met 60 man tegelijk is natuurlijk geweldig. Een aantal dingen zoals het behalen van medailles en het vrijspelen van Trophies, die je haalt als je bijvoorbeeld 1 miljoen ervaringspunten (XP) tijdens online klassementsspellen hebt, en het unlocken van extra’s met XP zorgen ervoor dat je steeds meer de online multiplayer van de game gaat spelen. Bij extra’s moet je aan speciale krachten of nieuwe uniformen voor je character denken.

Coöperatieve modus

Naast een bijna perfecte online multiplayer bevat Resistance 2 ook een coöperatieve modus. Deze is met acht man tegelijk te spelen. Het is helaas niet mogelijk om het standaard verhaal te volgen. In de coöperatieve modus speel je met één van de Sentinels vóór dat Nathan in de Verenigde Staten de strijd aan gaat met de Chimera. Je kunt kiezen uit de drie beschikbare classes: soldaat, medic en spec-ops. Als soldaat moet je vooral schieten, de medic zorgt ervoor dat de spelers genoeg paracetamol binnenkrijgen en de spec-ops zorgen voor munitie.

Dankzij de classes is samenwerken ontzettend belangrijk in de coöperatieve modus van Resistance 2. Iets wat best leuk gedaan is in de online co-op is, dat het spel zichzelf automatisch aan het aantal spelers aanpast. Als je bijvoorbeeld met 2 man aan het spelen bent zul je minder tegenstanders tegenkomen dan wanneer je met 8 man aan het spelen bent. Het is jammer dat de coöperatieve modus van Resistance 2 een ander verhaallijn heeft. Het was leuk geweest als je ook de originele verhaallijn samen met je vrienden kon uitspelen. Toch blijft het ontzettend leuk en is samenwerken een vereiste om verzet te kunnen bieden tegen de Chimera.

Conclusie

Ontwikkelaar Insomniac Games had met Resistance: Fall of Man al een topgame ontwikkeld en met Resistance 2 doet de ontwikkelaar op ieder vlak een flinke schep er bovenop. De game ziet er goed uit, heeft een mooie sound en bevat een volmaakte online multiplayer die met maar liefst 60 man online te spelen is. Helaas valt het verhaal een beetje tegen maar dat is helemaal niet erg. Want met zo’n online multiplayer wil je de singleplayer bijna niet spelen. De game weet je erg goed te vermaken en is een absolute must-have voor iedere PS3-bezitter.

Pluspunten:

  • Online multiplayer
  • Co-op multiplayer
  • Actie
  • Grootheid

Minpunten:

  • Het verhaal
  • Graphics vallen een klein beetje tegen