http://playsense.nl/images/file/img_4edc3cd22d67f.jpg

De soap rondom de PS Vita memory sticks gaat op dit moment het hele internet rond. Met name het feit dat de aanschafprijs van opslagruimte veel te duur zou zijn is waar veel mensen over struikelen. Wat Sony ervan vindt? Beveiliging staat voorop en de ervaring moet bij elke gebruiker gelijk zijn. Nu is dit allemaal wel leuk en aardig, maar de drama rondom de prijzen neemt flink toe en dat is ongunstig voor Sony. Het is namelijk niet zo dat de memory sticks nu bepaald optioneel zijn, deze opslag wordt namelijk gebruikt voor patches, game data, video’s, muziek, downloadable content en nog veel meer.

Wil je dus je PS Vita een beetje normaal kunnen gebruiken, dan mag je minstens een 8GB opslagkaart erbij gaan kopen. Voor een 8GB-kaart zal je hier in Nederland waarschijnlijk rond de 40 en 50 euro gaan betalen. Daarnaast zijn de kaarten ook ontzettend handig als je wilt besparen op de aanschaf van PS Vita games, deze zijn in de PlayStation Store namelijk flink goedkoper. Maar hoe had al deze drama nu voorkomen kunnen worden? Het antwoord is relatief simpel; interne opslagruimte.

http://playsense.nl/images/file/img_4edc3d26061d4.jpg

De PSPGo wist al eens de spijker op de kop te slaan met een interne opslagruimte van maar liefst 16GB. Geen gefrunnik met memory cards maar gewoon opslag in je handheld, zoals het hoort. Het hoeft bij de PS Vita niet eens de volledige 16GB te zijn, maar 4GB of 8GB interne opslagruimte had er heus wel vanaf gekund. Want nu maak je de consument wijs dat die voor 250 euro klaar is met een PS Vita systeem en er zogoed als alles mee kan, wat helemaal niet zo is. Wil je namelijk de PlayStation Store gebruiken of een patch downloaden voor je games, dan is het wel handig dat je een memory card in je handheld hebt zitten.

Neem een voorbeeld aan laten we zeggen Apple, een bedrijf die de soortgelijke iPod Touch in verschillende varianten verkoopt. Wil je een standaard iPod Touch waar je letterlijk alles mee kan zonder addertjes onder het gras? Dan koop je de 8GB-versie voor 189 euro. Wil je alleen meer opslag? Dat kan, voor de 16GB-versie betaal je 289 euro en voor 32GB betaal je maar liefst 389 euro. Als je kijkt naar deze prijzen per GB wijken deze niet eens zo heel veel af van die van Sony’s PS Vita memory cards. Het is alleen het feit dat je bij een 8GB iPod Touch wel een compleet product koopt die over alle functies zoals wordt geadverteerd beschikt.

Bij de PS Vita ligt dit anders, men adverteert namelijk dat je dingen kunt downloaden uit de PlayStation Store, dat games digitaal te krijgen zijn etc. Maar al dit kan eigenlijk in weze alleen maar als je minimaal een 4GB-kaartje in je PS Vita hebt zitten. Daar komt ook nog eens bij dat een game als Uncharted al snel 4GB of misschien zelfs meer van je PS Vita vereist als je deze digitaal wilt aanschaffen.

Streep die 250 euro aanschafprijs dus maar gerust door en tel hier op zijn minst nog maar 50 euro bij op. Wellicht iets om recht te zetten bij de Slim-versie van het apparaat volgend jaar?

http://playsense.nl/images/file/img_4edc3cfb3542e.jpg

Let op: Dit artikel is een opiniestuk en reflecteert de mening van de schrijver en dus niet zozeer de mening van PSX-Sense.