Review: Frobisher Says! – Als het goed is moet iedereen die de PS Vita gepre-orderd heeft een mail hebben gekregen van Sony bevattende een code voor Frobisher Says. De game bevat meer dan 50 minigames en kun je het beste vergelijken met de game voor de Nintendo, namelijk WarioWare. De vraag is of Frobisher Says, die overigens gratis is, WarioWare overtreft die in het begin voor ongeveer €50 de deur uitging. Het antwoord op die vraag kom je samen met het oordeel over de game te weten in deze review!

Klik hier om deze stomme Forbisher-game te spelen

Ik geef het eerlijk toe; na het zien van de trailer op Gamescom had ik verwacht dat deze game een totale ramp ging worden. Na het downloaden ervan dacht ik er plots anders over en niet zozeer omdat het gratis was, nee het spel is gewoon bedekt met de nodige laag humor en bevat daar bovenop ook nog eens leuke minigames.

Na het kiezen van je taal, kom je in het menu. Niet zozeer bijzonder, totdat je de game wilt spelen. Daar staat namelijk de volgende zin ‘Klik hier om deze stomme Frobisher-game te spelen’. Deze zin zegt namelijk zoveel over de game, maar dan wel in goede zin. Frobisher Says is zo stom dat het gewoon een te gekke game is.

Te gek voor woorden

Wanneer je Frobisher Says alleen speelt, is het niet zo zeer om een zo hoog mogelijk score te halen, nee het belangrijkste is om plezier te maken. De minigames zijn zo belachelijk en knotsgek dat het gewoon lachwekkend werkt. We kunnen je dan ook best afraden om de game in het openbaar te spelen en dus ook niet even in de trein of dergelijke. Het kan namelijk belachelijk overkomen als je als een gek in het rond begint te rennen om de kleur blauw te zoeken.

Dit is slechts één van de vele voorbeelden waarvan je wellicht denk ‘what the fuck’. Toch kan ik je garanderen dat het je echt gewoon zo snel mogelijk, ook al ben je alleen de game aan het spelen, de opdracht tot een goed einde brengt.

Tot de volgende keer, Frobisher!

De game is ook een goede leerschool voor wanneer je de PS Vita nog maar net hebt en graag de controls wat beter wilt leren kennen. In de meer dan 50 verschillende minigames van Frobisher Says zal je ooit wel eens iedere knop van je handheld aangeraakt hebben, al is het maar om het spel terug af te sluiten, maar dat zien we niet zo heel snel gebeuren.

Natuurlijk is zo een game in het begin altijd leuk, maar laat je het daarna gewoon links liggen. Ik denk dat Frobisher Says af en toe nog gespeeld zal worden door mij. De games zijn niet echt verslavend, maar het is zo een game waarna je terug grijpt wanneer je niet weet wat te doen.

Zoals eerder gezegd is er niet echt een grote competitiedrang of uitdaging als je alleen speelt. Wel kun je bepaalde levels vrijspelen door andere minigames te spelen. Zo moet je bij de ene minigame een foto van je maken waarop je lacht en waarbij je later die foto, of een andere die genomen is in de game, moet redden uit een brandend huis.

Frobisher Says is een knotsgekke partygame

Frobisher Says is leuk om alleen te spelen, maar met twee of meer is het nog veel leuker. De game heeft niet voor niets het genre ‘party’ opgeplakt gekregen. De PS Vita is een ideaal medium voor meerdere spelers en dus geschikt voor gamen op een feestje.

De gamemodi voor de game zijn niet zo uitgebreid, er zijn er namelijk maar twee. Zo is er enerzijds ‘vaste lengte’, waarin je een bepaald aantal rondes moet spelen en degene met de hoogste score wint. Dit is er ook wanneer je alleen speelt, maar dan bepaalt de game de lengte van het spel. Daarnaast is er ook ‘afvalrace’ waarin je zo lang mogelijk de minigames tot een goed einde moet brengen. Deze mode is net zoals de vorige ook alleen te spelen.

We zeiden het daarnet al, maar Frobisher Says is de ideale party game. Je moet er wel aan denken, wanneer je met meerdere gamers speelt, dat de game even duurt, want de minigames zijn niet zo heel moeilijk. Het is dus best mogelijk dat er na 6 rondes nog iedereen in de game zit. Wanneer je dus met acht personen speelt, moet je dus wel rekening houden met het feit dat het lang zal duren, wat op den duur niet meer zo heel leuk is dan het in begin was.

Graphics en sound

Je zult ondertussen wel door hebben dat Frobisher Says geen gewone game is. Dat zijn de graphics en sound dus ook. De graphics verschillen van game tot game. Bij de ene minigame heeft het een meer cartoonachtige look, terwijl de andere game er uit de jaren ’90 uitziet. De sound is echt wat je kan verwachten van de game. Zo is er steeds Frobisher die bij iedereen game de titel van de game zegt, Frobisher Says dus. Voor de rest zegt hij niet zo veel en is de muziek voornamelijk een klein detail.

Conclusie

Frobisher Says is echt een leuke game en al zeker omdat het volledig gratis is wanneer je de PS Vita gepre-orderd had. Het is zeker even leuk, om niet te zeggen leuker, dan de gelijkaardige game WarioWare voor de Nintendo. Sony mag dus trots zijn op het feit dat ze er in geslaagd zijn om een leuke partygame naar de PS Vita te brengen. Je zal nog veel plezier beleven aan de game, want het telt meer dan 50 minigames en als dat nog niet genoeg is, kan je in de PS Store nog 15 levels kopen voor € 1,99.

Pluspunten

  • Volledig gratis
  • Meer dan 50 minigames
  • Ideaal om met meerdere spelers te spelen
  • Unieke stijl

Minpunten

  • Minigames zijn iets te simpel, wat een lange gameplay met meerdere spelers oplevert
  • Slechts twee verschillende gamemodes