Review: Ninja Gaiden 3 – De Ninja Gaiden serie staat bekend als een van de meest diehard en moeilijke hack ’n slash series die er is. De game heeft een notoire status vergaart onder veel gamers. Ninja Gaiden dreef spelers altijd tot het uiterste van hun reflexen en om zo goed mogelijk gebruik te maken van de vele combo’s en verschillende wapens. Ninja Gaiden 3 is de eerste game zonder geestelijk vader Itagaki aan het roer. De game probeert wat gewaagde nieuwe stappen te maken. Weet Ninja Gaiden 3 zich te bewijzen of kan deze ninja beter in de schaduw blijven? Je leest het in deze review.

Menselijk verhaal

Ninja Gaiden 3 wil een meer menselijke kant laten zien van Ryu. Je zal dan ook vaker het gezicht van de ninja zien dan ooit tevoren. Het verhaal van de game is, zelfs na twee keer spelen, nog steeds vaag. Door een duistere organisatie genaamd de Lords of Alchemy word er een vloek op Ryu geplaatst waardoor het legendarische Dragon Sword in zijn arm word gezogen en Ryu alle ellende die hij ermee heeft veroorzaakt moet voelen. Vervolgens kondigt dezelfde organisatie aan dat de wereld zeven dagen heeft om zich over te geven voordat ze de boel compleet slopen.

Het klinkt allemaal vaag en het verhaal hangt als losse flodders aan elkaar. Sporadisch kent het verhaal wel zijn mooie momenten, maar over het algemeen is het plot verwaarloosbaar en zie je de twist al van een mijl ver weg aankomen. En het einde is werkelijk waar te slecht voor woorden.

Lekker hakken

Maar gelukkig boeit het verhaal in Ninja Gaiden vaak niet en is het meer een leuke bezighouder dan een aanzet tot spelen. Nee de aanzet bij Ninja Gaiden komt altijd door de ongelofelijk strakke gameplay en constante uitdaging. Laat ik jullie hier gerust stellen, de combat is nog steeds zeer vloeiend. Ik schrok in het begin wel aangezien ik nergens een combo lijst kon vinden. Na wat zoekwerk vond ik deze onder de select knop, maar dit word nergens uitgelegd, a fin.

Ryu kent twee aanvallen een zware en een lichte en door deze te combineren kan je de gekste ninja moves uit de kast trekken. Uiteraard zijn klassiekers als de Izuna Drop en de Flying Swallow ook weer aanwezig. De game stuurt gerust tientallen vijanden op je af om in elkaar te hakken en de game beweegt zich dan ook lineair van arena naar arena. In dit opzicht wijkt de formule van Ninja Gaiden 3 niet veel af van die van de serie.

Geforceerde toevoegingen

Maar dan gaat het fout. Dan gaat Team Ninja essentiële componenten uit de game halen die Ninja Gaiden juist zo uniek maken. Ten eerste zal je maar een wapen in de gehele game hebben. Een zwaard is waar je het mee moet doen, weliswaar een mooi zwaard, maar het is en blijft maar een zwaard. Ook is er geen currency systeem aanwezig en zal je dus geen items kunnen kopen of wapens kunnen upgraden. Ook de Ninpo magie is uitgekleed en je hebt maar een Ninpo aanval die altijd hetzelfde doet en dat is het hele veld ontdoen van vijanden.

Om dit feestje te toppen heeft Team Ninja onnodig veel Quick Time Events in Ninja Gaiden 3 gestopt. Zelfs de standaard combat komt er niet onderuit. Hier komt bovenop dat na drie QTE ze zichzelf constant herhalen. Waar bijvoorbeeld in God of War QTE nog variërend zijn zul je in Ninja Gaiden 3 hetzelfde QTE telkens opnieuw moeten aanschouwen. En dan vergeet je al snel dat ze nog best goed uitgevoerd zijn ook.

Grootste ergernis

Maar de aller, aller grootste ergernis bij deze veel geanticipeerde titel is wel het slechte camera werk. De camera was bij de originele Ninja Gaiden al een kritiek puntje en bij deel twee is deze dan ook flink verbeterd. In Ninja Gaiden 3 hebben ze serieus twintig stappen terug genomen. De camera neemt rare posities in waardoor je amper kunt zien wat er gebeurt. Elke keer dat je een vijand bijna dood hebt zal de camera inzoomen op het geweld om duidelijk te maken dat je zwaard wel echt door je vijand heen gaat hoor! Maar hierdoor is de camera constant aan het veranderen, inzoomen, uitzoomen, je word er duizelig van.

Ook een grote teleurstelling voor veel fans zal de lage moeilijkheidsgraad zijn. Sowieso zijn alle tactische elementen uit de game gehaald en komt het neer op puur hakken. Op normal is de game met twee vingers in je neus te doorlopen en bij hard krijg je enige uitdaging. Heb je hard uitgespeeld dan kan je aan de Master Ninja moeilijkheid beginnen, maar heb je daar nog zin in, dat is de vraag.

Stoffige Ninja

Op grafisch vlak komt Ninja Gaiden 3 wat stoffig over. De game heeft geen grote grafische update gehad en ziet er bijna hetzelfde uit als Ninja Gaiden 2. De omgevingen zijn zelfs minder gedetailleerd. Ryu ziet er zelf dan wel weer erg goed uit en in principe vloeit de kleur rood met overtuiging over je beeldscherm. Toch jammer dat er vijf liter bloed uit een vijand komt, maar de ledematen er niet af kunnen.

De voice-acting is goed als je in acht neemt hoe slecht het script wel niet is. Maak je klaar voor de meest cheesy oneliners die je in een tijdje hebt gehoord. De soundtrack van Ninja Gaiden 3 is dan wel weer spot on en met heftige metal tracks ramt het lekker weg.

Extraatjes

Naast de story modus kent Ninja Gaiden 3 nog wel wat extra’s om je bezig te houden. Zo zijn er de trials die je kunt doorlopen en wave na wave aan vijanden op je afsturen. Hier zijn er in totaal tien van, vijf normale en vijf moeilijke. Hier vind je de echte uitdaging en de trials laten zien dat Ninja Gaiden 3 wel degelijk wat van de Ninja Gaiden ziel heeft. Het schemert alleen in plaats van dat het schijnt. Ook zal je jou eigen ninja personage kunnen aanmaken om hiermee zowel offline als online trials en multiplayer mee te doorlopen. Door opdrachten te voltooien en combo’s te gebruiken zal je levels omhoog gaan en nieuwe outfits voor je ninja vrijspelen.

Conclusie

Het is zo ontzettend zonde, maar Ninja Gaiden 3 mist bijna alles wat Ninja Gaiden zo tof maakte. Wat overblijft is een blote versie van wat een erg leuke game had kunnen zijn. Geen currency, geen items, maar één wapen, rommelige camera en overbodige QTE’s zorgen ervoor dat Ninja Gaiden 3 een gefaald experiment is. Dat na zes uurtjes de credits voorbij rollen helpt ook niet echt mee. Gelukkig zijn de trials nog vermakelijk, maar dit is absoluut niet genoeg om dit pakket te redden. Ninja Gaiden 3 is niet een erg slechte game, maar het is wel een hele slechte Ninja Gaiden.

Pluspunten

  • Vloeiende combat
  • Vermakelijke trials
  • Goede voice-acting

Minpunten

  • Ninja Gaiden essentie mist
  • Slordige camera
  • Overbodig veel QTE
  • Korte speelduur

http://playsense.nl/images/file/img_4f7862f15fa7f.jpg