Impressie: Anarchy Reigns – We kunnen Platinum Games wel de Japanse Insomniac noemen. Platinum Games weet namelijk ook ieder jaar een nieuwe game uit te brengen, die tegelijkertijd ook nog eens van hoge kwaliteit is. Het begon met MadWorld, toen kwam Bayonetta, gevolgd door Vanquish en hun aankomende titel is Anarchy Reigns. Anarchy Reigns is een volledig nieuwe game, maar toch zijn er wat verbanden met MadWorld en dat heeft allemaal te maken met Jack, het hoofdpersonage.

Het creëren van een nieuw genre

Waar MadWorld nog een game was dat draaide om een absurde televisieserie, waarbij Jack zoveel mogelijk vijanden met zijn kettingzaag en andere gruwelijke middelen moest doden, gaat het in Anarchy Reigns om iets totaal anders. De ontwikkelaar wil een volledig nieuw genre creëren en dat past wel in het DNA van Platinum Games, want bij iedere game die ze tot op heden gemaakt hebben was de opzet afwijkend van hetgeen we gewend zijn. Deze game is in feite een close combat MMO shooter. Dat betekent dat er veel gevechten close combat zijn, terwijl het een shooter is en dan met enorm veel spelers.

Aan ambitie ligt het in ieder geval niet, maar massaal een shooter laten spelen door mensen is lastiger dan het klinkt en het is maar de vraag of de consument dat interessant vindt. MAG was immers ook geen massaal succes, maar behoorlijk bescheiden. Nu is de multiplayer erg belangrijk in deze game, maar de demonstratie beperkte zich voornamelijk tot de singleplayer. Wat we wel weten is dat de multiplayer zeer veel modi kent en dat de eindbazen die je in de singleplayer verslaat speelbaar zullen worden in de multiplayer.

Personages unlocken door ze te verslaan in de singleplayer

De personages die je zult unlocken door ze te verslaan in de singleplayer, die zijn nog niet allemaal bekend, maar de twee hoofdpersonages van de singleplayer wel. Allereerst is dat Jack, welke we natuurlijk van MadWorld kennen en ene Leo. De reden dat Platinum Games een personage recyclet komt voornamelijk doordat ze MadWorld enorm vet vinden en dat is niet de enige link naar die game. Zo komen verschillende personages uit die game in ieder geval terug en de muziek die MadWorld kende, die zal in alternatieve vorm terug komen, omdat het dezelfde mensen zijn die dit realiseren.

blank

Jack en Leo zijn beide figuren die vrij rond kunnen lopen in een wereld, waarbij ze zelf van missie naar missie gaan. Als speler ben je op zich vrij in wat je wel en niet gaat doen en onderling is er de nodige spanning. Zo zijn er missies dat je gezamenlijk moet gaan vechten, maar het kan ook rustig voorkomen dat je het tegen elkaar moet opnemen. Ze zijn als water en vuur en dat kan nog wel eens een interessante samenloop gaan veroorzaken. Beide personages hebben een eigen verhaal en voor de ultieme beleving zal je dan ook met beide personages moeten gaan spelen. Om de variatie er goed in te houden zorgt Platinum Games ervoor dat beide personages ook gewoon hun eigen missies hebben.

De singleplayer is verder volledig offline en waar beide personages samen moeten werken zal de ene AI gestuurd worden, want over een coöperatieve optie hebben we weinig vernomen. Het is terwijl je de singleplayer aan het spelen bent belangrijk om continu op je hoede te zijn, want je zult geregeld in gevechten belanden. Deze gevechten zijn qua besturing erg simplistisch, want dat wil de ontwikkelaar ook met nadruk realiseren. Toch zijn er wel strategische elementen tussen de verschillende vijanden om het niet al te simpel te maken en je enige uitdaging te bieden.

blank

Voorlopige conclusie

Dan is er ook nog een fors verschil tussen beide personages, want ze hebben beiden hun eigen actiestijl, persoonlijkheid en gameplay. Zo zal het interessant worden om beide personages te bespelen de gehele game, zonder in verveling te raken. Het voornaamste in deze game is de vreemde afwisseling tussen de vele gevechten en oppervlakkige opdrachten in een totaal onberekenbare wereld met de meest weirde personages. Een typisch Platinum Games game dus en ondanks dat de multiplayer nog niet onthuld is moeten we zeggen dat het weer een kwaliteitsproduct gaat worden van de hand van Inaba.