http://playsense.nl/images/file/img_50d74b2786ce8.jpg

Sinds de NRA de games als zondebok heeft gebruikt voor het Newtown-drama, dit in plaats van te kijken naar de wapenwet, worden games nu in het kwade daglicht gesteld. Het gaat in een rap tempo en ook de media in Amerika duiken bovenop het feit dat games voor dit soort incidenten verantwoordelijk kunnen zijn. Een 12 jarig inwoner van Newtown heeft zelfs een initiatief gestart tegen gewelddadige games.

De 12 jarige inwoner kwam op het idee nadat hij op de begrafenis was geweest van één van de slachtoffers van het drama. Max Goldstein, ook te zien op de foto hierboven, kondigde zijn idee aan in de lokale bibliotheek afgelopen woensdag. Naar eigen zeggen realiseerde Max zich “hoe echt dit eigenlijk was” en hij “wilde nooit meer iemand doodschieten in een game”.

Max heeft ervoor gezorgd dat er een container geplaatst zal worden bij de Newtown Youth Academy sports center voor mensen die hun gewelddadige games kwijt willen. Dat dit drama een vreselijk gebeuren is, dat staat vast, maar het is nog maar te betwijfelen of het wel verstandig is om games te gebruiken als zondebok. Je kunt stellen dat wij als PSX-Sense een gamesblog zijn en daardoor niet al te objectief kunnen zijn, maar we vinden het toch wel degelijk gevaarlijk dat dit gebeurd.

Doordat games en ook films de zondebok zijn geworden van dit drama heeft de NRA immers nog altijd een smoes om niet kritisch naar de wapenwet te kijken. Men blijft ervoor zorgen dat er andere oorzaken in het kwade daglicht worden gesteld zonder dat men nu eigenlijk de kern van het probleem aanpakt. Resultaat? De NRA wordt weer met rust gelaten en de focus ligt alweer op iets anders wat er totaal niet toedoet. Niet alleen is dit vreselijk voor de mensen in de entertainment industrie, maar ook een gevaar voor de Amerikaanse burger.

We zullen er niet raar van opkijken als straks mensen die gewelddadige games spelen raar worden aangekeken en misschien zelfs wel bestempeld worden als ‘gestoord’. Wat gaat straks daaruit weer volgen? Het buitensluiten van mensen die in weze gewoon compleet normaal zijn maar worden gezien als raar omdat ze graag Call of Duty spelen? Daar is Amerika immers een ster in, buitensluiten van bepaalde bevolkingsgroepen.

Het is voor de Amerikaanse media heel gemakkelijk om alle goedgelovige Amerikanen te overtuigen dat games de boosdoener zijn. Ondertussen worden er alleen wel op de schietbanen papieren gebruikt met daarop mensen afgebeeld.

Wat zal het volgende zijn? Een aanklacht tegen EA van mensen die al jaren FIFA spelen maar zich erover verbazen dat ze nog geen professionele voetballer zijn? Of zorgt het kijken van films voor obesitas in Amerika en niet de hamburgers?

Het wordt tijd dat men eens gaat kijken naar de daadwerkelijke oorzaken van dit soort drama’s. Want door games als zondebok te gebruiken komt de NRA in Amerika er weer mooi mee weg en kunnen ze de belachelijke wapenwet intact houden en dat is wel normaal? Schande.

Het initiatief van Max heb ik overigens niks op tegen, kinderen horen niet dezelfde games te spelen als die van een 22-jarige, maar de aanleiding en media-aandacht eromheen is wat me tegen de borst stuit. Het is in de eerste instantie al belachelijk dat iemand van 12 een game als GTA speelt, wat er ook gebeurd.