http://playsense.nl/images/file/img_4f7ce488b7d9f.jpg

Column – Het PlayStation Network, wie kent het nu niet? De huidige generatie consoles maakten hun eerste poging tot een online gaming netwerk en daar hebben ze (hopelijk) veel van geleerd. Het dieptepunt en grootste tegenslag op dit gebied was ongetwijfeld voor Sony, die op 20 april 2011 het PlayStation Network offline moest halen. In totaal was het netwerk maar liefst 24 dagen offline en waren meer dan 77 miljoen accounts gestolen door hackers, die overigens op de dag van vandaag nog nooit in de kraag gevat zijn. Van fouten kun je alleen leren en dat zien we dan ook graag terug in het volgende PlayStation Network, die voor de PS4.

Betere uitwerking van systeemsoftware updates

Wellicht de grootste ergernis van allemaal, de talloze systeemsoftware updates. Het is uiteraard een goed iets dat er regelmatig updates komen, maar dit kan absoluut anders. Het is de grootste onzin dat je voor kleine fixes een enorme update moet downloaden, vooral voor mensen in België is dit een ergernis, zij kampen namelijk vaak met een datalimiet. Als je naar andere consoles alsook bijvoorbeeld Android of iOS kijkt is er eigenlijk geen enkel besturingssysteem die zoveel updates ontvangt als die van de PS3. Ook het feit dat je verplicht bent om de minuscule update te downloaden wil je gebruik maken van het PSN kan heel irritant zijn.

De PlayStation 4 zal dit toch anders moeten gaan doen en wellicht is het een idee om meer met losstaande applicaties te werken. Zoals je nu ook ziet met de PlayStation Store, vroeger was het nodig om de hele firmware te updaten wanneer er iets aangepast was aan de Store, vandaag de dag is het alleen een losstaande applicatie geworden. Uiteraard ligt het bij de console allemaal wel wat gecompliceerder, aangezien men er alles aandoet om piraterij tegen te gaan, maar we zien Sony hier toch graag het één en ander te verbeteren. Niemand wil immers om de haverklap tegen een downloadscherm aankijken van de zoveelste nieuwe firmware, alhoewel het automatisch downloaden van PlayStation Plus al wel een hoop ergernis de deur uit heeft gedaan.

Betere PlayStation Store integratie bij games

Het kopen van downloadbare content of invoeren van een online pass terwijl je in een game zit gaat niet altijd even fijn. Vaak moet de game eerst afgesloten worden, switcht men naar de PlayStation Store en vervolgens switch je weer terug. Dit kan veel handiger, neem bijvoorbeeld de in-app aankopen op de iPad, een goed geïntegreerd systeem die ontwikkelaars de kans geven een eigen store in de game te maken. Het hoeft natuurlijk niet precies zo als op de iPad, maar het is wel een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.

http://playsense.nl/images/file/img_510fef6e7c723.jpg

Vooral snelheid zal hierin belangrijk zijn, het is al niet fijn om bijvoorbeeld een online pass in te voeren maar wanneer dit ook nog eens veel tijd in beslag neemt wordt het alleen maar erger. Ook zullen er veel meer verkopen zijn wanneer het aanschaffen van downloadbare content binnen een game geen tijdrovend proces meer is. Een reboot van de game is natuurlijk vaak wel nodig, maar het gaat er mij juist om dat het kopen van de content als maps voor CoD veel sneller en gemakkelijker gaat.

Trophies synchroniseren zal geen tijd meer in beslag mogen nemen

Hoe vaak zit je wel niet een paar minuten naar de laadbalk te staren wanneer je even de trophies wilt synchroniseren, het voelt alsof je nog een 56k modem hebt staan. Het zou in principe een heel kort en gemakkelijk proces moeten zijn en eigenlijk iets wat je helemaal niet handmatig hoeft te doen. Als je een trophy haalt binnen een game verwachten we dat dit meteen, zonder dat je het merkt, gesynchroniseerd wordt met de PlayStation Network-servers. Zo is je profiel altijd up-to-date en heb je er geen omkijken meer naar.

Digitale releases tegelijkertijd met de retail

We hebben het al op de PS Vita zien gebeuren en hopen dit ook te mogen verwelkomen op de PS4. Zodra een game uitkomt is het straks meer dan normaal als een digitale release tegelijkertijd plaatsvindt met een fysieke release. Nu is de kans dit dit gebeurd eigenlijk al wel enorm en zou het juist gek zijn wanneer het niet gebeurd, maar er is nog een obstakel. Dit obstakel is ongetwijfeld de prijs, games zijn namelijk goedkoper in de winkels dan in de PlayStation Store. Met de PS Vita was dit in het begin nog wel redelijk gelijk en soms zelfs goedkoper, digitaal, maar dit duurde natuurlijk maar voor even.

We zouden graag zien dat de adviesprijs van nieuwe games komt te liggen op 49,99 voor een digitale aanschaf. Dit is de prijs die men hanteert op de PC en dit willen we ook op de consoles gaan zien, hoe concurreer je anders straks met de Steambox? 50 euro voor een game is meer dan redelijk en die prijzen van €69,99 moeten echt de deur uit, dit is echt teveel. De winkelprijzen liggen immers vaak ook rond de 50-55 euro en als digitale games op 49,99 komen te liggen is er wat dat betreft een hele mooie balans tussen deze twee.

Betere communicatie mogelijkheden

Communiceren via het PlayStation Network is al heel lang mogelijk maar echt geweldig werkt het eigenlijk niet. Het versturen van berichten en archiveren ervan kan redelijk onoverzichtelijk raken, sterker nog ik vermijd het ten alle tijde om te gebruiken. De PS Vita nam deze feature al flink op de schop en kwam onder andere met de langverwachte cross game chat, we verwachten dat de PS4 dit ook overneemt. Het is wellicht een stille hoop, maar we zien eigenlijk ook heel graag Skype verschijnen op de PS4. Het probleem is alleen dat dit een service is geworden van Microsoft, maar aangezien het ook aanwezig is op de PS Vita blijven we goede hoop houden voor de PS4.http://playsense.nl/images/file/img_510fefddee201.jpg

Ook mag het videochatten wel wat meer op de voorgrond komen binnen het PlayStation Network. Ook de toevoeging van Emojis zou welkom zijn. Om het compleet te maken zien we graag een verbeterde PlayStation Network App voor alle bekende mobiele besturingssystemen (iOS, Android, BB, Windows Phone etc.) die we kunnen gebruiken om te communiceren met onze vrienden. De mogelijkheid om je mobiel te gebruiken als input keyboard voor de PS4 in plaats van weer een losse accessoire lijkt ons ook een positieve toevoeging.

Wat wil jij graag veranderd zien?

Iedereen heeft natuurlijk zo zijn of haar eigen dingen die je veranderd wilt zien, we zijn dan ook benieuwd wat de jouwe zijn. Alle punten hierboven zijn eigenlijk mijn persoonlijke suggesties en dingen die ik zelf verbeterd wilt zien worden wat betreft het PlayStation Network. Laat vooral ook jouw punten horen hieronder in de reacties.