Eind vorig jaar bracht EA de laatste telg in de Medal of Honor franchise uit. Deze game, met de subtitel Warfighter, was van beroerd niveau en door slechte resultaten meldde EA’s Peter Moore op de laatste aandeelhoudersvergadering dat het over en uit was voor de franchise. Tenminste, dat liet hij doorschemeren. Iedereen die dit slecht nieuws vond, we hebben vandaag goed nieuws.

Het is niet zo dat EA Medal of Honor definitief in de prullenbak heeft gegooid, we gaan er alleen een lange tijd niets meer van horen. Ze hebben immers Battlefield als alternatief en zolang dat wel goed uitpakt is dat een goede reden om de aandacht daarop te focussen. Maar als het moment daar is, dan zal Medal of Honor weer terug keren. Dat kan over vijf jaar zijn, maar ook over tien jaar… Het is afwachten, maar ooit gaat EA proberen het fiasco dat Medal of Honor: Warfighter heet proberen recht te zetten.

“What we think right now is that, for the next couple years, we can just have one great thing in that space. So we’re choosing for it to be Battlefield.”

“The property will come back when it’s time is right and there’s someone to carry it.”

Als voornaamste oorzaak van het mislukken van de game wijst EA naar zichzelf. Ze hadden domweg niet de kwaliteiten voor een goed leiderschap bij de ontwikkeling om er een goede game van te maken. Bovendien moet EA op de langere termijn niet proberen om games te maken op het moment dat ze de games eigenlijk niet kunnen maken door gebrek aan kwaliteitsmensen bij de ontwikkeling, waardoor ze hun eigen games om zeep helpen. Aldus Chief Creative Director Rich Hilleman.

“I think a key part of this is having the right amount of high-quality production talent,”[…]”And we didn’t have the quality of leadership we needed to make [it] great. We just have to get the leadership aligned. We’re blessed to have more titles than we can do well today. That’s a good problem, frankly. In the long term, we have to make sure we don’t kill those products by trying to do them when we can’t do them well.”