Aliens: Colonial Marines was verre van een geslaagde game en dat heeft voornamelijk te maken met de enorm lange duur van de ontwikkeling en het continu wisselen van teams bij Gearbox Software en het uitbesteden aan een externe ontwikkelaar. In de tussentijd werden er wel trailers vrijgegeven en deze trailers zagen er allemaal aanzienlijk beter uit dan dat de game in werkelijkheid was.

Nu worden trailers en screenshots geregeld visueel opgeleukt, maar in het geval van Aliens: Colonial Marines was het domweg misleidend en SEGA erkent dit nu. Om geïnteresseerde consumenten te waarschuwen voor de matige kwaliteit van de game hebben ze besloten alle trailers van een disclaimer te voorzien. Hiermee zijn kijkers gewaarschuwd dat de trailers niet representatief zijn voor het daadwerkelijke product.

Een wel zo nette move als je het ons vraagt, want misleid worden en er vervolgens €50 aan spenderen is pure geldverspilling. Wel is het zo dat SEGA niet geheel op de hoogte was van de daadwerkelijke kwaliteit toen de trailers online verschenen. Dat kan een verklaring zijn, maar is eigenlijk een beetje slap. Je moet als uitgever immers wel op de hoogte zijn over de inhoud van een product alvorens je het aanprijst. De disclaimers verzachten dat ‘leed’ gelukkig een beetje. Of het op tijd is…?

“Our role in cases such as this is to ensure that marketing material isn’t likely to materially mislead the public.”

“We consider that with this disclaimer in place, customers are unlikely to get the impression that the trailer shows the finished product, and the ads are therefore unlikely to mislead.”