Hands-on: DuckTales Remastered – Eerder dit jaar kondigde Capcom tijdens de Penny Arcade Expo de remake van de klassieker DuckTales aan en dat had nogal een impact op het internet. Elke wat oudere gamer werd gek van deze aankondiging en zo gek is dat niet, want die game roept per definitie nostalgische gevoelens op. Op de E3 liepen we langs de Capcom stand om daar eens met deze vernieuwde versie aan de slag te gaan en het voelde gelijk goed.

Die themesong… die themesong!

Je hoeft slechts twee seconden van de welbekende themesong van DuckTales te horen en je weet gelijk wat het is. Het aantal themesongs dat bij iedereen bekend in de oren klinkt is op één hand te tellen en ook bij DuckTales is het zo herkenbaar dat je het na tien jaar nog direct herkent. Tussen al het next-gen geweld door was het een verademing om even een klassiek deuntje te horen en de mogelijkheid om er gelijk even mee te spelen stemde ons gelukkig.

In totaal waren er twee levels speelbaar en hoewel dat niet erg veel is, gaf dit wel een voldoende indruk om min of meer vast te stellen dat de gameplay ten opzichte van het origineel (een NES! Game) zo goed als identiek is. Nog steeds is het een 2D platformer die zo vertrouwd aanvoelt als je maar hebben kunt. Zo beschik je over de mogelijkheid om heen en weer te bewegen van links naar rechts en vice versa. Verder kun je springen en kun je tikken uitdelen als je een wapen tot je beschikking hebt.

Dagobert op jacht naar schatten

De gameplay bestaat eigenlijk uit twee elementen en dat is het springen en het vechten. Dagobert is uitgerust met een wandelstok en hiermee kan hij aankomende vijanden een tik verkopen en daarnaast kan hij hiermee schatkisten open slaan en dat is het in feite. Het is oersimpel en ook in deze remake blijft de essentie van de gameplay onveranderd, zodat het zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke game blijft en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Met Dagobert, Kwik, Kwek, Kwak en Lizzie ga je op zoek naar schatten over de gehele wereld en dat brengt je op diverse locaties die er fantastisch uitzien. Dat de gameplay in grote lijnen identiek is gebleven aan het origineel is een juiste beslissing geweest van Capcom en ook anno 2013 staat de gameplay nog als een huis. Echt veel mis kan er niet gaan, want zo uitgebreid is het niet, maar dan nog… je krijgt de game zoals je je hem herinnerde, alleen dan in een visueel verbeterd jasje.

Uitdagend

Iedereen die wel eens games op de NES heeft gespeeld of überhaupt oudere games heeft gespeeld weet dat de uitdaging bij die games vele malen hoger lag dan dat het geval is bij games van tegenwoordig. In DuckTales krijg je te maken met een goede uitdaging, want je hebt drie hartjes tot je beschikking en elke keer dat je geraakt wordt, zal het aantal hartjes afnemen. Dit kunnen halve of hele hartjes zijn, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, en als alle hartjes op zijn, dan is de game onverbiddelijk en kun je opnieuw beginnen met het level.

Dit hangt echter puur van jouw speelwijze af, want je zult het slaan met Dagobert goed moeten timen en ook het springen is allemaal afhankelijk van je timing. Dus het zal in het begin enige gewenning vragen, maar het is een goed gegeven dat de game voorzien is van een tutorial om de gameplay te leren kennen, zodat je enigszins voorbereid op pad gaat. Deze tutorial is overigens nieuw voor de game en hetzelfde kan gezegd worden over een additioneel museum dat jouw prestaties huisvest, maar veel verder dan dat rijken de nieuwe toevoegingen niet.

Voorlopige conclusie:

DuckTales Remastered is een ode aan een klassieker in de puurste vorm die je krijgen kunt. De paar aanvullingen binnen de game zijn niet heel bijzonder, maar wel aardig. Maar waar het om draait in het origineel zie je identiek terug in deze remake. De gameplay is onveranderd, kent goede uitdaging en voelt tegelijkertijd vertrouwd aan. Visueel zijn de HD graphics prachtig te noemen en volledig in stijl van het origineel en de tekenfilmserie, alleen dan een stuk strakker. Als je ooit het origineel gespeeld hebt, dan had de game al op je radar moeten staan – zoniet, vanaf nu moet je deze game in de gaten houden. Dit gaat een toppertje worden!