De eerste Dead Space was een game die behoorde tot de nieuwe richting die EA destijds insloeg door met meer nieuwe IP’s te komen en minder sequels. Inmiddels lijkt die visie een beetje te zijn verwaterd, want begin dit jaar verscheen Dead Space 3 – een sequel op een sequel dus. Dat terzijde, want het nieuw rondom Dead Space 3 werd na de release vooral gedomineerd door veel kritiek omdat het te weinig horror zou zijn. Iets wat we zelf ook al aanhaalden in onze review.

Hier komt nog bij dat Dead Space 3 niet de beoogde verkoopaantallen heeft weten te behalen. De game zou rond de 5 miljoen verkopen moeten behalen wil het interessant zijn voor EA om er mee door te gaan en hoewel de game dat aantal dus niet gehaald heeft blijkt EA nog wel vertrouwen in de franchise te hebben. Dit betekent indirect ook dat nieuwe delen niet uitgesloten zijn en dat is natuurlijk goed nieuws.

Frank Gibeau van EA heeft tegenover CVG aangegeven dat de franchise niet uit de rotatie is en dat EA nog steeds gelooft in de Dead Space franchise. Hij had op dat moment niets aan te kondigen, maar bevestigde hiermee wel het voortbestaan van de franchise.

“No it’s not out of rotation. I mean, I’m not announcing anything right now, but I will say we had a great trilogy of games and we still have faith in that franchise.”

“Dead Space is something that we’re very proud of. We are not making any public announcements on what we’re doing with the next Dead space, but we definitely have a great set of IPs to pull out of the vault.”

Een vervolg is niet uitgesloten, maar dat betekent niet dat we snel een nieuwe mogen verwachten. Op dit moment zijn veel teams druk met allerlei bestaande en nieuwe franchises en teveel games op hetzelfde moment maken is het slechtste wat je als bedrijf kan doen, zo stelde Gibeau.