Review: Valiant Hearts: The Great War – De Eerste Wereldoorlog is een setting die we niet erg vaak zien in games. De Tweede Wereldoorlog ligt meer voor de hand en vandaag de dag verplaatst de strijd in games zich steeds vaker naar het heden of zelfs de toekomst. Wanneer we deze iconische oorlogen echter zelf mogen beleven, is dit vrijwel altijd in de vorm van een shooter. Des te verrassender is Valiant Hearts: The Great War, een 2D game vol met puzzels. De game moet je op compleet andere wijze de Eerste Wereldoorlog laten ervaren en doet dat met succes.

Vier lotsbestemmingen

Valiant Hearts: The Great War vertelt het verhaal van vier personages die stuk voor stuk speelbaar zijn. Zo heb je de Fransman Emile, die wordt opgeroepen om voor zijn vaderland te strijden, de Amerikaanse Freddie, die zich uit wraak ook in de oorlog mengt en Karl, een jonge Duitser die Frankrijk wordt uitgezet. Als laatste is er nog Anna, de Belgische verpleegster die er alles aan doet om de soldaten snel weer op de been te krijgen. Vier personages met eigen lotsbestemmingen die, zo lijkt het op het eerste gezicht, niet veel met elkaar te maken hebben. Niets is minder waar, want naarmate het verhaal vordert kom je erachter dat er wel degelijk verbanden zijn tussen de personages en zal je ze regelmatig samen zien werken om zo hun doelen te kunnen bereiken.

Het mooie van het verhaal van Valiant Hearts: The Great War is de manier waarop het verteld wordt. Het geheel wordt gepresenteerd op een stripachtige manier en dat werkt goed. Hoewel de verhalen van de personages zelf fictief zijn, is alles wel gebaseerd op bestaande brieven uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Dit zorgt ervoor dat het verhaal van Valiant Hearts: The Great War realistisch overkomt en je een goed beeld krijgt van hoe de oorlog was.

Beleef de oorlog

Valiant Hearts: The Great War bestaat uit vier hoofdstukken, met in totaal bijna dertig levels. Tussen de levels door krijg je te horen wat er speelt in de omgeving van Frankrijk en Duitsland en de verteller presenteert dit als een soort dagboek. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van het verloop van de oorlog. Bovendien bevat de game veel afbeeldingen en historische feitjes wat goed bijdraagt aan de algehele ervaring.

Na een kleine zes uur zal je, na een indrukwekkend einde, de aftiteling zien. Na deze emotionele reis, vol met liefde, haat en verdriet, blijf je met de gedachte achter dat de Eerste Wereldoorlog toch wel één van de verschrikkelijkste oorlogen was in de historie. Je zal de sfeer van de oorlog echt voelen. Kanttekening daarbij is wel dat, wanneer je de game hebt uitgespeeld, er niet veel overblijft. De game zit wel vol met verzamelitems, maar behalve dat is er verder geen echt goede reden om de game nog eens te doorlopen.

Variatie is het toverwoord

Zoals gezegd, Valiant Hearts: The Great War is een 2D avonturengame vol met puzzels. Elk level speel je met één van de vier personages. Hoewel, eigenlijk zijn het er vijf. Naast de vier hoofdpersonages zal je in de meeste levels namelijk ook nog hulp krijgen van de hond Walt. Deze trouwe viervoeter staat altijd klaar om je te helpen in het heetst van de strijd en is noodzakelijk om de missies tot een goed einde te brengen.

De gameplay van Valiant Hearts: The Great War bestaat dus voornamelijk uit het oplossen van puzzels. Deze zijn er in allerlei soorten en maten; het helpen van een soldaat, een ondergronds gangenstelsel infiltreren en opblazen met dynamiet, onderdelen voor een tank zoeken, ga zo maar door. Hoewel de personages in de game niet praten, wordt er met afbeeldingen altijd duidelijk gemaakt wat de bedoeling is. Je hond Walt is er om op plekken te komen waar een mens niet bij kan. Is er een hendel die je moet overhalen om verder te komen? Walt kan het. Verder voelt het spelen met de verschillende personages, die erg goed uitgewerkt zijn, ook echt anders aan. De één kan dingen die de ander niet kan en zo speelt elk level weer anders.

De puzzels in Valiant Hearts: The Great War zijn dus erg gevarieerd. De puzzels zijn overigens ook niet te lastig om op te lossen. De meeste puzzels vragen om logisch nadenken en zijn dan zonder al te veel problemen op te lossen. Mocht je er echt niet uit kunnen komen, dan heeft de game daar een aantal handige oplossingen voor. Zo blaft Walt in de buurt van voorwerpen die je nodig hebt en is er een handig systeem in het menu dat je om de paar minuten een hint geeft. Tel hier veel en goede checkpoints bij op en dit alles zorgt ervoor dat de game geen moment verveelt en tegelijkertijd ook nooit frustrerend wordt.

Net een stripverhaal

Het verhaal in Valiant Hearts: The Great War wordt dus als een stripverhaal neergezet en hier hoort natuurlijk ook een aparte grafische stijl bij. De game draait op de UbiArt Framework-engine, die onder andere werd gebruikt voor de meest recente Rayman games, en dit is te zien. Het stripachtige stijltje is enorm mooi en leent zich ook perfect om het verhaal te vertellen. Alle iconische wapens en voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog, denk bijvoorbeeld aan vlammenwerpers en chloorgas, zijn op fantastische wijze getekend en dit draagt dan ook enorm bij aan de ervaring. Ook de tragische muziek is meeslepend en zorgt ervoor dat je jezelf helemaal in de strijd waant.

Conclusie:

Met Valiant Hearts: The Great War heeft Ubisoft opnieuw een meesterwerk afgeleverd. De game vertelt het verhaal van een afschuwelijke oorlog en slaagt erin om de speler hier volledig in mee te nemen. De unieke grafische stijl draagt hier ook aan bij en zorgt ervoor dat je tot het einde aan het scherm gekluisterd zit. Hoewel er weinig replaywaarde is en de game soms wel iets uitdagender had gemogen, krijg je leuke, gevarieerde puzzels voorgeschoteld die je nooit vervelen. Je kan dan ook niet anders dan concluderen dat Valiant Hearts: The Great War een meeslepend avontuur is dat je gewoon gespeeld moet hebben!

Pluspunten

  • Meeslepend verhaal
  • Fantastische sfeer
  • Goed uitgewerkte personages die allemaal anders aanvoelen
  • Unieke grafische stijl
  • Gevarieerde gameplay die nooit verveelt, noch frustreert

Minpunten

  • Na het uitspelen weinig te doen
  • Soms wat te weinig uitdaging