DLC Special: Zen Pinball 2 – The Walking Dead – Zen Pinball is door de jaren heen behoorlijk uitgebreid met diverse nieuwe tafels, welke veelal gebaseerd zijn op bekende licenties. De nieuwste tafel draagt de naam The Walking Dead en is ontstaan uit een samenwerking tussen Zen Studios en Telltale Games. Deze nieuwe tafel draait om het eerste seizoen van de episodische Telltale game en wij gingen er mee aan de slag. Pinbal en zombies. Een aparte combinatie, maar hoe beviel dat…?

Keuzegedreven flipperen

The Walking Dead staat bekend om de keuzes die je moet maken terwijl je speelt. Dat kan soms verregaande gevolgen hebben en dat heeft Zen Studios op een erg leuke wijze in de tafel weten te integreren. Door te spelen zul je op een gegeven moment kunnen kiezen uit momenten uit een bepaalde episode en dat levert weer een nieuwe minigame op of rond de tafel op. Dit heeft natuurlijk ook weer zo zijn gevolgen en dat is op de The Walking Dead tafel best uitgebreid. Het zijn juist de keuzes en bijkomende zaken afhankelijk van jouw keuze die het tot een erg interessante tafel maken.

De tafel is op zichzelf misschien niet zo heel spectaculair, maar de inmenging van de keuzes en de personages is erg leuk gevonden en met één tafel krijg je gelijk alle vijf de episodes van het eerste seizoen voor je kiezen. De minigames die de tafel biedt, wat zoal het bezoeken van Everrett’s apotheek zijn en het afschieten van zombies met een snipergeweer (jij kijkt door het vizier), voegen echt een meerwaarde aan het geheel toe wat het tot een leuke ervaring maakt. Sowieso alle ins en outs beleven die de tafel bevat is iets waar je rustig enkele uren mee vooruit kunt en natuurlijk biedt deze tafel weer net zoveel uitdaging als voorheen als het gaat om de trophies.

Juiste audiovisuele stijl

De gameplay is zoals je gewend bent van Zen Studios prima in orde. De game speelt lekker weg en het biedt voldoende uitdaging, maar wat het geheel naast de keuzes echt afmaakt is hoe de ontwikkelaar het geheel audiovisueel aangekleed heeft. De tafel en hetgeen je er omheen ziet is in precies dezelfde typische visuele stijl dat je kent van de games van Telltale Games. Daarmee blijft de The Walking Dead tafel trouw aan de kenmerkende stijl, maar dat is nog niet alles, want ook de stemacteurs zijn aangetrokken voor een rol in het ‘verhaal’ van deze tafel.

Verschillende acteurs die de stemmen inspraken voor de personages in de episodische game van Telltale zijn opnieuw de studio ingedoken om nieuwe audio op te nemen speciaal voor deze tafel. Dat maakt het geheel tot een compleet plaatje en het is eigenlijk vrij bijzonder dat Zen Studios zoveel moeite doet voor slechts één tafel. Dat geeft wel aan dat deze tafel voor de beleving een totaalpakket is en dat gezamenlijk met goede gameplay maken het tot een zeer geslaagd geheel dat al snel verslavend weet te werken.

Conclusie:

De link tussen The Walking Dead en Zen Pinball 2 zou je niet snel leggen, omdat het eigenlijk zover uit elkaar ligt. Maar laat het maar aan Zen Studios over om er iets moois van te maken. Deze tafel heeft genoeg gameplay te bieden, ziet er visueel passend en netjes uit en ook de audio is dik in orde. Fans van Zen Pinball 2 hebben een mooie tafel om weer even mee vooruit te kunnen, maar ook zeker fans van The Walking Dead zullen hier veel plezier mee kunnen beleven. Concluderend kunnen we stellen dat deze nieuwe tafel, net zoals alle voorgaande uitbreidingen voor Zen Pinball 2, een uitstekende toevoeging is aan het arsenaal van inmiddels beschikbare tafels.