DLC Special: Borderlands: The Pre-Sequel – Handsome Jack Doppelganger Pack – Zo ongeveer een maand geleden kwam Borderlands: The Pre-Sequel uit en in onze review waren we best te spreken over het knalfestijn op de maan van Pandora. In dit deel zien we een ander gezicht van Handsome Jack en wordt vooral duidelijk waarom hij veranderd is in die vervelende aartsvijand die we kennen uit Borderlands 2. Met de recent verschenen Handsome Jack Doppelganger Pack kun je zelf ervaren hoe het is om hem te zijn. Of beter gezegd: een kloon van Jack te zijn.

Meteen een wrang gevoel

Handsome Jack uit Borderlands: The Pre-Sequel heet dan nog gewoon Jack en is dus minder irritant dan de versie uit de sequel, maar nu kun je dus als Jack tegenover Jack staan. Als kloon van hem kun je aan de slag voor afgerond 10 euro of als je in bezit bent van de Season Pass kost het je niets. Wat krijg je hier nu voor? Het heet een pack, maar is het ook een pakket? Nee, het is gewoon een nieuw speelbare personage wat tot onze verrassing al op de disc staat. Dit kwam toch wel wat wrang op ons over, want het is onderdeel van de Season Pass, maar het staat al sinds de lancering op het schijfje. Naar onze mening een foute tactiek, maar dat is niet het enige.

Je begint namelijk als Jack weer helemaal opnieuw wat op zich logisch is, maar waarom is dit dan niet meteen beschikbaar bij de lancering? Degene die de game al eerder hebben gekocht hebben al een hoger level personage en dan moet je weer de tutorial doorspelen. Maar ja, dit is even een persoonlijke teleurstelling in de aanpak van 2K Games naar aanleiding van de content. Als Doppelganger spelen is namelijk wel erg tof en het is zeker een klasse die we kunnen aanraden. Claptrap blijft dan wel de meest opzienbarende action skill hebben, maar die van Handsome Jack mag er ook zijn.

Toch wel tof door verschillende skill trees

Zoals de naam al zegt is deze versie van Jack een dubbelganger, maar kan hij met zijn action skill ook klonen van hem zelf tevoorschijn halen (wat Expendable Assets heet) die hem helpen in de strijd. Deze zogenaamde Digi-Jacks, die verschijnen in de vorm van hologrammen, hebben een eigen set aan vaardigheden en perks die verbonden zijn aan de drie skill trees die net als bij andere klassen bepaalde eigenschappen hebben. Denk dan aan ondersteunde, offensieve of verdedigende eigenschappen. Hero of this Story is vooral gericht op je health en shields. Zo kun je bij deze skill tree ervoor zorgen dat de duur van je action skill verlengt wordt, maar ook dat je Digi-Jacks meer health hebben.

De Digi-Jacks kunnen trouwens gewoon afgeschoten worden, want er zal altijd een nieuwe verschijnen zolang de action skill duurt. Met Hero of this Story bouw je dus vooral de bonussen van de klonen uit waardoor je zelfs een Badass Digi-Jack kan spawnen, die aanzienlijk meer schade aanbrengt en extra veel health heeft. Wil je dus optimaal hulp krijgen van je action skill dan is dit het beste. Ben je meer een speler die van gokken houdt en een ´dood of de gladiolen´ ervaring wilt, dan is Greater Good wat meer voor je als klasse.

Bij Greater Good ben je namelijk meer afhankelijk van de situaties waarin je terecht komt, want zo heb je namelijk een Weapon Damage perk waarbij je een bonus krijgt in schade als de health van de vijand al onder de 40% zit door jouw toedoen. Heb je die vijanden nog niet eerder geraakt, maar is hun health wel onder de 40% dan doe je extra schade met je wapens. En als een mede-Vault Hunter in Fight For Your Life komt dan genereer jij health voor een korte periode. Met Believe krijg je bij een kill bonussen voor je wapens waardoor ze sneller schieten en herladen. Daarbij kunnen je wapens dan ook nog eens extra accuraat en dodelijk zijn doordat ze meer schade aanrichten. Deze skill tree is dus vooral op basis van situaties, maar ook handig voor in coöp omdat die daar ook wat ondersteunde perks in heeft.

Free Enterprise is voor de knalfanaten

De laatste skill tree is voor ons het meest interessant en dat is Free Enterprise, want hierbij kun je als een mêlee aanval extra schieten met de lasers die Jack altijd om zijn polsen heeft. Deze skill tree is erg offensief en volop op de actie gericht. Hierbij krijg je dan ook amper bonussen voor Expendable Assets en je klonen hebben dan ook echt een bijrol. Het toffe aan Free Enterprise is dat je een boost krijgt in damage wanneer je geld opraapt. Aangezien er veel geld te vinden is in de wereld van Borderlands kan je deze bonus flink opstapelen. Ga je dood, dan is deze bonus verdwenen en zul je opnieuw moeten beginnen.

Verder kun je bonussen vrijspelen voor het herladen, critical hits en het richten, maar het laatste wat je kan krijgen is erg speciaal. Hierbij krijg je namelijk per wapenfabrikant een bepaalde bonus die erg handig kan zijn. Zo heb je bij wapens van Dahl de helft minder terugslag of bij Tediore ligt de snelheid 35% hoger. Met de drie verschillende skill trees heb je als speler echt een keuze in speelstijl. Het ene is meer defensief en echt als ondersteuning terwijl Greater Good meer gokken is en bij Free Enterprise ligt de focus vol op het knalwerk.

Conclusie:

Hoewel we het nogal raar vinden dat Handsome Jack niet meteen beschikbaar was bij de lancering en nu apart te koop is, moeten we wel zeggen dat het een leuk personage is om mee te spelen. De Digi-Jacks doen echt gedeeltelijk het werk voor je, waardoor de vijand niet alleen op jou staat te schieten. Hierdoor heb je zelf wat meer ademruimte en kun je beter bepalen op welke vijand jij knalt. De drie skill trees zijn erg afwijkend en dat zorgt voor voldoende afwisseling en bij Free Enterprise negeer je eigenlijk je klonen. Stel dat Handsome Jack je echt aanspreekt alsook zijn skill trees dan is het de losse aanschaf waard (al is 10 euro best prijzig), maar hou er wel rekening mee dat je weer helemaal vanaf nul begint en buiten een nieuw personage verder niks nieuws krijgt.