Gespeeld: Just Cause 3 – Blauw water, groene bergen, explosies, voertuigen, wapens en de meest gekke capriolen zijn synoniemen van Just Cause. In de voorgaande delen zagen we dit al veel, maar Just Cause 3 lijkt daar volop overheen te gaan met allerlei vernieuwingen, zodat de game nog vlotter speelt en meer spelplezier oplevert. Dit was onze eerste reactie na de presentatie en hands-on tijd die we met het nieuwe deel hadden op de Gamescom. Het belooft weer een erg vermakelijk knalfestijn te worden, waarin je als speler de vrijheid krijgt hoe jij het aanpakt. Gaat het dan ook een goede game worden? Dat is de grote vraag en in onze hands-on vertellen we hier graag meer over.

Rico is weer thuis

In Just Cause 3 zien we een oudere Rico met zowaar rimpels en een baard. De avonturen hebben wat littekens achtergelaten en hij kan eindelijk terug naar zijn thuisland. Een prettige thuiskomst is er echter niet bij, want een dictator heerst met een ijzeren regime. Di Ravello, zoals de man heet, onderdrukt de bevolking en daar moet je als Rico mee af rekenen. Je sluit je aan bij de rebellen en de grappling hook kan weer uit het vet, inclusief een flink arsenaal aan wapens. Avalanche Studios vertelde dat men in Just Cause 3 meer de nadruk op het verhaal wil leggen. Zo zullen er meer cut-scènes in de game zitten, evenals een goede balans tussen het verhaal en het spelen, zodat de focus wel op de actie zelf blijft.

Actie en vrijheid zijn toch wel de belangrijkste steunpilaren van de ervaring die je moet hebben in Just Cause en dat is in het nieuwe deel niet anders. Sterker nog, ze hebben deze punten juist nog verder ontwikkeld. Zo bevat Rico bijvoorbeeld meer animaties dan ooit, en is de grappling hook onder handen genomen en hebben ze deze feature verder uitgebreid. Je kunt namelijk meerdere lijnen spannen tussen kleine en grote objecten, waardoor je ze weer vrolijk naar elkaar toe kan trekken met grote oranje en rode vuurballen als gevolg. Rico staat op deze momenten vanzelfsprekend met zijn rug hier naartoe, want ja, zo doet een actieheld met zijn vaardigheden dat.

De schaal van de destructie is ook toegenomen, waardoor je als speler zowat alles kan slopen. Overigens blijft het na je slooptocht geen platte bende, na verloop van tijd wordt het weer opgebouwd. Jazeker, ze bouwen inderdaad vrij snel in het land waar Rico woont. Afijn, je krijgt als speler wederom een groot gebied dat bestaat uit verschillende eilanden die je kunt verkennen. Daar is niet zoveel nieuws aan, maar toen we goed keken op de map, zagen we wat er allemaal mogelijk is qua activiteiten. Dit is echt een hoop en er zijn vooral veel uitdagingen te vinden. Naast de verhaalmissies kun je de set aan vaardigheden die Rico heeft verder uitbreiden en ook nieuwe wapens en voertuigen vrijspelen.

Hé, daar komt mijn tank aan met confetti

De wapens en nieuwe voertuigen krijg je door de rebellen te helpen en Di Ravello zo veel mogelijk dwars te zitten. Dit kan door belangrijke locaties van de dictator te slopen, waaronder een olieraffinaderij, of  een dorp te bevrijden zodat deze wordt overgenomen door de rebellen. Dat laatste levert een toffe extra op, die bestaat uit Rebel Drops. Deze nieuwe feature komt voort uit de ontwikkeling van de game. Avalanche Studios had zelf een handige tool om wapens en voertuigen in de wereld te droppen en ze kwamen er achter dat dit erg handig en leuk was. Om die reden hebben ze de Rebel Drops erin gestopt en dit lijkt ook een verrijking van de ervaring te worden.

Als je namelijk de rebellen helpt, krijg je een nieuw wapen of voertuig en deze wordt letterlijk in de wereld gedropt. Wil je een straaljager of tank hebben? Dan ga je even naar het menu en selecteer je ze. Even later valt het item uit de lucht, waarbij de confetti bij het neerkomen in het rond vliegt. Het grappige accent hierbij past naadloos bij de losse sfeer die in de game zit. Rebel Drops kun je overigens niet achter elkaar oproepen, want hiervoor moet je wel een baken hebben om te signaleren waar je een item wilt hebben. Deze bakens zijn overal in de wereld verstopt en zo wil men je motiveren om de wereld van Just Cause 3 af te zoeken. Bij een Rebel Drop kun je meerdere items neer laten komen om zo een kist met goodies te ontvangen waar je mee kunt gaan spelen. Het lijkt ons een erg toffe feature, want zo kun je kiezen hoe je een locatie of missie gaat benaderen en daar zelfs in variëren.

Variatie aan uitdagingen in de wereld

Een andere manier om de ervaring voor jezelf te verbreden, is het voltooien van uitdagingen, waar klaarblijkelijk veel variatie in zit. Zo kun je met wapens, voertuigen, de grappling hook en de nieuwe wingsuit allerlei uitdagingen aangaan. Bij voertuigen moet je denken aan een buggy waarmee je met een magneet zoveel mogelijk blokken ijzer in een put moet gooien of met een tank zoveel mogelijk destructie aan moet richten. Dat laatste konden we zelf ook even doen en hoewel het voertuig vrij lomp bestuurde, was het slopen best wel vermakelijk. Wat dit extra leuk maakt, is natuurlijk de manier waarop gebouwen en objecten in elkaar storten, wat er bovendien erg fraai uitziet. Op de één of andere manier lijkt het nooit saai te worden om van alles en nog wat op te blazen.

De destructie is echter wel iets dat we al kennen, maar de wingsuit is daarentegen wel geheel nieuw en het geinige is dat je in combinatie met de grappling hook achter elkaar door kunt blijven zweven. Je hoeft hiervoor alleen maar jezelf voort te trekken met de haak aan de grond en zweven maar. Zelf konden we met een uitdaging met de wingsuit aan de slag en dit gaat vooral erg soepel, wat het dus erg leuk maakt om te doen. Bij deze uitdaging moesten we door een stel ringen vliegen om een hoge score te behalen. Het mooie hierbij is dat je niet per se een bepaalde ring moet halen, maar dat je vrijheid krijgt. Als je bijvoorbeeld tegen een berg aanvliegt, dan krijg je alsnog voor die score een beloning.

Deze beloning is een ‘Gear’, wat je kan zien als een modificatie en upgrade tegelijkertijd. Hoe hoger de score bij al de uitdagingen, hoe meer je er krijgt. Deze kun je vervolgens inzetten als upgrades voor de wingsuit, grappling hook, wapens en meer. Zo kun je meerdere combinaties vrijspelen naast de standaardacties die je kunt uitvoeren. Het snel schakelen tussen de grappling hook en wingsuit samen met al de wapens is hier een voorbeeld van. Of stel dat je graag onder een heli wilt hangen, dan is dit een modificatie voor de grappling hook. De opzet van de uitdagingen zijn altijd zo dat je niet verplicht bent om de hoogste score te halen, maar dat het vooral leuk is om te doen.

Besturing gaat zeer soepel

Naast dat we even met de tank mochten stoeien en aan het zweven waren in de wijde wereld, konden we ook kort op de grond aan de slag. Toen merkten we pas echt hoe vlot de besturing van Just Cause 3 is en dat het gebruik van de grappling hook aanzienlijk verbeterd is. We konden nog makkelijker en sneller onszelf voortbewegen en dat met de wingsuit erbij maakte het verplaatsen van Rico in de wereld tot een waar feest. Het is ook de bedoeling dat je als speler jezelf nooit begrensd voelt in wat je kunt doen, zodat je constant op zoek bent naar wat voor absurde stunts je uit kunt halen. De mindere kant hiervan is wel dat de hele losse sfeer van de game ervoor zorgt dat je snel wordt afgeleid en dat kan sommige spelers afschrikken.

Voorlopige conclusie

Just Cause 3 lijkt een game te worden waarbij je even al je zorgen opzij kunt zetten en lekker kan aankloten op z’n Nederlands gezegd. Het verhaal en de personages zullen bij dit deel meer naar de voorgrond komen, maar het draait nog altijd volop om de actie en explosies. Er zullen genoeg wapens en voertuigen aanwezig zijn en de gameplay met de grappling hook en de wingsuit als toevoeging, lijken voldoende afwisseling te gaan bieden. De vele uitdagingen lijken daar ook veel aan bij te dragen. Het enige wat wel in negatieve zin opviel waren de graphics, want de open wereld oogde vaak simpel en ongedetailleerd. Je kan zeggen dat dit met de schaal en destructie te maken heeft, maar we zijn wel in het jaar 2015 en dan mag je gewoon iets meer verwachten. Desalniettemin kan Just Cause 3 een toffe actiegame worden waar je jezelf uren mee kunt gaan vermaken.