Grand-Kingdom-logo
Gespeeld: Grand Kingdom – Nippon Ichi Software, beter bekend als NIS, staat bekend om het lokaliseren en afleveren van veel Japanse games. Grand Kingdom is de nieuwste die we mogen verwelkomen vanuit deze uitgever. Na het zien van de eerste beelden van deze game was ik al snel verkocht. Dat niet alleen door de gameplay, maar ook door de prachtige tekenstijl die deze game hanteert. Nu de open beta is afgelopen en deze natuurlijk uitvoerig door ondergetekende is getest, blijft er slechts één vraag over: Weet Grand Kingdom na deze test nog steeds te overtuigen?

Je bent te huur

Grand Kingdom vertelt het verhaal van een regio bekend als “The Uldein Empire”, waar alles en iedereen in een staat van anarchie leeft. Honderd jaar na een verschrikkelijke oorlog blijven er vier naties over die continu in gevecht zijn met elkaar over wat er nog te redden valt van het eens zo prachtige koninkrijk. Deze naties staan bekend als Landerth, Valkyr, Fiel en Magion. Jij als huurling neemt contracten aan van één van deze naties om zo naamsbekendheid te verkrijgen en natuurlijk het nodige geld. Om dit te kunnen doen, moet je wel eerst aangesloten zijn bij een gerespecteerde groep huurlingen. Dit is het moment waarop The Guild om de hoek komt kijken in de game.

GK4

De Guild is een gerespecteerde groep huurlingen die wel de nodige mankracht kunnen gebruiken. Jij als leidinggevende hebt je eerste indruk achtergelaten op het slagveld en wordt gevraagd om nog een opdracht uit te voeren, dit om aan te tonen dat je daadwerkelijk Guild-waardig bent. Na het voltooien van deze opdracht begint het avontuur pas echt voor de huurlingen. Nu zij zijn aangesloten bij de Guild, krijgen zij opdrachten toegewezen uit allerlei hoeken. Je kan de rijkdom en beroemdheid al haast proeven.

Niet een alledaagse game

Grand Kingdom is moeilijk te omschrijven, maar het meest accurate labeltje dat we er aan kunnen hangen is een strategische actie JRPG. De ‘overworld’ van de game is erg simplistisch vormgegeven, wat in feite de landkaart is waarop je het strategische element van de game uitvoert. Jij bestuurt een pion die zich over deze kaart moet bewegen en je hebt hierbij een beperkt aantal stappen die je mag zetten om de missie tot een goed einde te brengen.

GK3

De overworld is erg simplistisch, maar dat neemt niet weg dat hier genoeg te doen is. Er zijn diverse paden waar je naar kan uitwijken om bepaalde schatten op te pikken. Deze kunnen op den duur weer gebruikt worden om je karakters van nieuwe wapens en pantsers te voorzien. Daarnaast zijn er ook diverse resources, zoals hout en steen te vinden, die op een gegeven moment weer benut kunnen worden voor de nodige upgrades, maar hier komen we later nog even op terug.

De gevechten in Grand Kingdom zijn erg wennen. Het speelt strategisch, maar ook moet je een goed gevoel voor timing hebben. Jij bepaalt hoe vaak je warrior slaat, jij moet er voor zorgen dat je archer zijn pijlen raak schiet door middel van een bewegend vizier en jij bepaalt hoe je healer zijn medicijn in het veld gooit. Een bijzonder element is dat aanvallen evengoed jouw eigen karakters kunnen raken, maar ook jouw herstelmogelijkheden kunnen de vijand herstellen. Dit zorgt voor de nodige uitdaging tijdens de gevechten, die komen met veel vallen en opstaan.

GK2

Tijdens de gevechten word je getrakteerd op een erg mooie tekenstijl. De personages staan mooi in contrast met de getekende achtergronden. Aan alles merk je dat er de nodige tijd en moeite is gestoken in het tekenwerk voor deze game. De audio in Grand Kingdom doet wat het moet doen. Middeleeuwse deuntjes, gekletter van zwaarden en redelijke voice-acting. Het totale audiovisuele aspect voelt daarmee voor nu gewoon erg verzorgd aan.

Tijd voor oorlog

De focus in Grand Kingdom ligt duidelijk op het online gedeelte, beter bekend als de spelmodus “War”. Hierin komt Grand Kingdom echt tot zijn recht. Jij als leider van een groep huurlingen mag kiezen voor welke van de vier naties jij gaat strijden en de contractduur van je opdracht. Een langer contract betekent betere beloningen. Elke natie voorziet je van de nodige beloningen, maar ook voordelen in de strijd. Denk hierbij aan artillerie of een healing wave op een bepaald gedeelte van het veld. Helaas lijkt het wel alsof je puur tegen statistieken aan het spelen bent en niet tegen andere spelers. Je krijgt namen van andere spelers wel te zien, maar na de nodige gevechten te hebben gespeeld, voelde het nog steeds aan alsof ik tegen de computer speelde.

GK1

De resources komen hier zeker van pas. Met de resources die je zult vinden kan je diverse upgrades kopen voor de natie waar je voor strijdt. Denk aan een upgrade van de artillerie of andere voordelen tijdens de gevechten. Hetgeen wat ik hieraan erg interessant vind, is dat je de spullen uit het singleplayer gedeelte zonder problemen mee kan nemen naar de multiplayer, waardoor dit dichter bij elkaar staat. Een handige tussenoplossing, want zodra je genoeg tijd in de verhaalmodus geïnvesteerd hebt, ben je gelijk klaar om het online slagveld te betreden.

Voorlopige conclusie

Grand Kingdom wist mij als game absoluut te vermaken, maar het gaat hier dan niet direct om een game die iedereen zal aanspreken. Zelfs fans van NIS zullen zichzelf even achter de oren krabben, gezien we hier met een heel ander concept te maken hebben. Ik ben desondanks blij dat ze de gok hebben genomen en deze game nu ook in het westen gaan uitbrengen. Na al een half jaar beschikbaar te zijn in Japan, kunnen we hier in Europa nu ook bijna aan de slag met Grand Kingdom. Ben jij wel eens toe aan iets aparts en origineels? Kijk dan uit naar de review voor ons definitieve oordeel.