image-14
Review – Minecraft Story Mode: Episode 7: Access Denied – Al vanaf half oktober vorig jaar zijn we druk bezig met de avonturen van onze helden in Minecraft: Story Mode. Na een ontzettend leuke zesde aflevering in deze reeks, zijn we inmiddels alweer aanbeland bij het zevende hoofdstuk in deze serie. Het één na laatste hoofdstuk dus die een goede opmars moet vormen richting het (voorlopige) einde van de serie. Zal dit nieuwe hoofdstuk in de serie weer net zo leuk zijn? Hoe zal het Jesse, Petra, Lucas en Ivor vergaan? Dat kom je allemaal te weten in de onderstaande review van Episode 7: Access Denied.

Valt het gezelschap uiteen?

De game gaat precies op het punt verder waar we de vorige aflevering eindigden: in een grote gang vol met verschillende portalen die onze helden moeten trotseren om eindelijk de juiste weg naar huis te vinden. Verschillende elementen komen voorbij, zo zien we het gezelschap langs vuur, ijs en water gedeeltes lopen om toch elke keer weer uit te komen in de lange gang vol met de kleurrijke portalen. Toch begint dit hoofdstuk net even iets anders dan dat we in de voorgaande afleveringen gezien hebben. Waar je jezelf normaal gesproken door middel van quick-time events een weg moet banen langs verschillende hindernissen, begint deze aflevering wat langzamer. Dit is niet direct minder interessant, want er ontstaat voor het eerst sinds het begin scheurtjes in de goede band die Jesse met zijn metgezellen heeft. Petra stoort zich aan de houding van ‘leider’ Jesse en dat laat ze met pittige uitspraken ook duidelijk weten aan de groep. Vervolgens neemt Lucas het weer voor Jesse op en dat levert ruzies op in het kwartet.

minecraftstoryepisode7-1468938802055_large

Om Petra toch enigszins tegemoet te komen, besluit Jesse naar haar te luisteren en het zoveelste portaal te betreden op aanraden van de pittige dame. Het gezelschap komt terecht in een volledig nieuwe wereld. Uiteraard weer even kleurrijk zoals we dat gewend zijn van de eerdere afleveringen. Het gezelschap stuit al snel op een nieuw type zombie. De zombies uit de Minecraft reeks zijn een bekend fenomeen, ze zitten zowel in de originele Minecraft game als in de eerdere delen van Minecraft: Story Mode, maar deze zombies zijn een stuk lastiger te verslaan. Ze zijn stukken sneller en sterker dan wat we tot nog toe hebben moeten bevechten. Dat maakt het uiteraard wel een stuk uitdagender. Deze nieuwe variant zombies worden bestuurt door een grote machine die buiten de zombies om ook de volledige bevolking van deze stad in zijn macht heeft. Dit doet de machine allemaal door middel van een hypnose waaruit de bevolking maar niet kan ontsnappen.

Weer een nieuwe bad guy

Deze gigantische machine, die in de game alleen verschijnt op een mega groot computerscherm, heet PAMA. Na alle eerdere tegenstanders dus een volledig nieuwe vijand waar Jesse en de anderen tegen moeten strijden. De macht van PAMA is enorm en binnen no-time zullen er twee leden van jouw team ten prooi vallen aan de krachten van deze slimme vijand. Het is aan Jesse en het andere lid van The Order of the Stone om je teamgenoten te redden uit de greep van deze manipulatieve machine. Je zal een nieuw personage tegen het lijf lopen, namelijk de verstrooide Harper. Een dame die ondanks verwoede pogingen van PAMA, uit de greep is gebleven en nu al een poosje alleen de strijd aangaat tegen het kwaad. Jesse zal door middel van de inmiddels bekende puzzels en hindernissen een plan uit moeten stippelen om de strijd aan te gaan, maar PAMA zet al zijn strijders in, waaronder jouw eigen vrienden!

minecraft-story-mode-episode-7-access-denied-to-be-released-on-july-26

Je zal dus meerdere keren oog in oog komen te staan met je vrienden, waar je al menig avontuur mee hebt beleefd. Zij kennen al jouw zwakke plekken, dus het zal een pittige klus worden om ze te verslaan. En echt verslaan wil je jouw vrienden uiteraard ook weer niet, want je hebt samen nog een lange weg te gaan. Met de twee vrienden die op je af komen plus de grote hoeveelheid mechanische zombies zit er niks anders op dan even tijdelijk te ontsnappen met Harper naar haar geheime laboratorium. Hier zul je weer tegen puzzels aanlopen, die wederom niet moeilijk zijn, maar die wel belangrijk zijn voor het vervolg van het verhaal. In dit lab vind je een handig masker, die je laat transformeren tot een zombie. Na alles wat je al geweest bent en gedaan hebt in de voorgaande afleveringen, kan Jesse nu dus ook een zombie zijn. Dit is echt het leukste aspect van deze aflevering. Wat wel enorm vervelend is, is het feit dat we ook deze episode meerdere keren tegen een vastloper zijn aangelopen tijdens het spelen. Dit leverde vervolgens een retry op, wat best irritant is als je er zelf niks aan kunt doen.

Eind goed, al goed?

Jesse zal als zombie op plaatsen kunnen komen waar de helden normaal gesproken niet kunnen komen. Zo zal je dus onopgemerkt heel dicht bij je grootste vijanden in de buurt kunnen geraken. Het is wel de bedoeling dat je onopgemerkt blijft, want zodra je opvalt en ontdekt wordt begint het bekende kat en muisspel weer. Een interessante toevoeging is dan het kunnen verplaatsen van jouw eigen zombie naar een zombie die bijvoorbeeld iets verder weg staat. Word je ingesloten door een horde zombies, dan kan je dus met één druk op de knop jezelf verplaatsen in een andere zombie. Zo kun je dus altijd uit handen blijven van je vijand. Je ziet ook hoe het afloopt met de zombie die jij eerst was en vaak is het maar goed dat je nu in een andere zombie bent overgegaan. Zo zul je jezelf stap voor stap richting het einddoel kunnen voortbewegen, op weg naar het eindgevecht.

minecraft-story-mode-episode-7-pc-screenshot-www.ovagames.com-2

Tijdens het mooie slotgevecht komen de quick-time events weer ruim naar voren. Helaas hebben we het er niet elke keer goed vanaf gebracht, wat dus betekent dat het geheel eindelijk wat moeilijker is geworden. Moeilijker is meer uitdaging en dat is alleen maar positief. In deze episode hebben we vaker het loodje gelegd dan voorheen. Als je het team weer volledig in jouw macht hebt, zal het avontuur eindigen met een gigantisch open einde, iets wat we al eerder hebben gezien in de vorige delen. Uiteindelijk heeft deze zevende episode niet heel veel nieuws toegevoegd aan het verhaal, want eigenlijk was het meer een tussenstap om een geheel nieuwe wereld met nieuwe vijanden aan je te introduceren. De speelduur is wederom enorm kort, want binnen een goede 75 minuten rolde de aftiteling al over ons scherm. Maar we zijn wel gigantisch benieuwd hoe het met The Order of the Stone af zal lopen in het laatste deel.

Conclusie

In dit zevende deel van Minecraft: Story Mode ontdekken we een nieuwe wereld met nieuwe vijanden. De machine PAMA is jouw belangrijkste vijand, die door middel van hypnose de volledige bevolking, en na verloop van tijd twee van jouw metgezellen, in zijn macht heeft. Jesse zal samen met een nieuw personage de strijd aangaan met deze machine en hij zal ook de gedaante van een zombie aan kunnen nemen. Dit is de leukste toevoeging aan deze aflevering. Verder is het allemaal iets uitdagender geworden dan voorheen, wat het leuker maakt. Het verhaal in deze nieuwe wereld lijkt echter niet heel boeiend te zijn voor het verdere verloop van de game en ook de speelduur is weer erg kort. Ook gebeurde het weer een paar keer dat de game vastliep, waardoor we opnieuw moesten beginnen. Met nog officieel 1 aflevering te gaan, zijn we wel heel benieuwd of Jesse en de anderen de weg naar huis terug zullen vinden.

Pluspunten

  • Jesse als zombie
  • PAMA is een coole vijand
  • Slotgevecht is tof
  • Oog in oog komen te staan met je vrienden

Minpunten

  • Verhaal niet echt boeiend
  • Speelduur is weer erg kort
  • Opnieuw regelmatig een vastlopende game

6.5