Wanneer The Evil Within 2 later dit jaar uitkomt kunnen spelers het verhaal van detective Sebastian Castellanos beleven, die er in een angstaanjagende wereld alles aan doet om zijn dochter te redden. Hoe Sebastian deze missie precies aanpakt, is vooral de keuze van de speler. The Evil Within 2 geeft spelers namelijk veel meer vrijheid en uitgebreidere customization dan het eerste deel.

Uitgever Bethesda heeft details bekendgemaakt over de vrijheid die The Evil Within 2 biedt, waardoor je de game met jouw eigen speelstijl kunt spelen. Dit wordt onder andere gedaan door een hele reeks aan vaardigheden die je kunt vrijspelen voor Sebastian. Er zijn vijf categorieën voor de vaardigheden: health, stealth, combat, recovery en athleticism. Spelers moeten zelf kiezen in welke categorie zij vaardigheden willen aanschaffen en zo kun je Sebastian dus verbeteren op de punten die passen bij jouw speelstijl.

Daarnaast bevat The Evil Within 2 diverse mogelijkheden om je wapens aan te passen. De vuursnelheid, reload tijd en ammo capaciteit zijn daar enkele voorbeelden van. Ook is er een crafting systeem aanwezig, waarmee je munitie kunt maken voor de wapens die jij graag gebruikt. Zo ben je dus niet meer volledig afhankelijk van wat je in de spelwereld kunt vinden. Uiteraard moet je de wereld alsnog wel verkennen om materialen te verzamelen waarmee je kunt craften.

In de video hieronder gaan ontwikkelaars van de game nog wat verder in op de vrijheid van spelers in de game. The Evil Within 2 verschijnt op 13 oktober voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.