Review: Just Dance 2018 – De Just Dance franchise gaat nu al een flink aantal jaren mee. Het begon eigenlijk in de hoogtijdagen van motion controls met de Nintendo Wii, maar later ook Microsoft met Kinect en Sony met de PlayStation Move. Gezien de laatstgenoemde accessoires nou niet echt gigantisch succesvol waren, moest Ubisoft daar wel op inspelen om te zorgen dat het spel wat toegankelijker werd voor mensen die geen motion controllers hebben of hadden. Hiervoor hebben ze drie jaar geleden de mogelijkheid geïntroduceerd om met een smartphone te spelen. Gezien we niet vies zijn van een partygame, gingen we ook dit jaar weer aan de slag met de nieuwe Just Dance.

I can’t dance

Een game als Just Dance kan je maar met twee mindsets spelen. Of je wil het oprecht goed doen, of je wil gewoon volledig maf doen met een paar vrienden na de nodige hoeveelheid biertjes. De tweede keuze ligt wat meer in ons straatje, dus gingen we daar ook voor. De smartphone app die je kan installeren om de game te spelen is daarom gewoonweg ideaal, gezien ondergetekende nooit een aantal Move controllers zou aanschaffen om dit soort titels te kunnen spelen. Hierdoor is het spel eigenlijk voor vrijwel iedereen toegankelijk om mee te kunnen spelen.

Je installeert de app en bedient daarmee ook het menu van Just Dance. Zo kan je door de modi, zoals lokale en online multiplayer, heen scrollen, maar ook door de opties heen kijken en de liedjes selecteren waar je op wil dansen. Dit werkt eigenlijk best wel prima. Niet per se beter als een controller, maar het is wel zo gemakkelijk dat je alles met jouw telefoon kan bedienen en niet steeds hoeft te wisselen tussen je telefoon en de controller. Je kiest een nummer uit en zwaaien maar! Letterlijk.

We can dance if you want to

Het probleem met de smartphone bediening is echter wel dat jouw bewegingen niet geweldig geregistreerd worden. Het duurde niet al te lang tot mijn vrienden, inmiddels al een flink aantal bier verder, tot de conclusie kwamen dat simpelweg een beetje op de maat meebewegen en je telefoon een lichte zwaaibeweging geven voldoende was om een goede score te halen in Just Dance 2018. Je hoeft niet alle maffe dansmoves mee te doen, als je maar een beetje gevoel voor ritme hebt.

Natuurlijk is het registreren van bewegingen in iemands smartphone niet volledig accuraat, dus wat dat betreft, kunnen we het spel niet veel kwalijk nemen. Het is uiteindelijk nog altijd beter om met de combinatie van de PlayStation Camera en een aantal Move controllers te spelen, want dat is nu eenmaal meer accuraat. Wel is het indrukwekkend om te zien dat het spel bewegingen in jouw telefoon kan merken om te zorgen dat je überhaupt punten scoort. Wie weet dat dit met de jaren en met nieuwere smartphones alleen maar accurater gaat worden.

Don’t stop the music

Vooral belangrijk bij een game als Just Dance is natuurlijk de soundtrack, want het enige wat je wil bij een ritmische (dans)game is een feest van herkenning. Geen zorgen, dat zit ook in deze editie weer helemaal goed. Bruno Mars, Queen, Jamiroquai en voor de Japan-freaks onder ons zelfs wat liedjes van Hatsune Miku, het zit er allemaal in. Wat dan wel weer tegenvalt, zijn een paar verschrikkelijke covers. Eifel65’s “Im Blue” klinkt verschrikkelijk slecht en breek ons de bek niet open over “Daddy Cool” van Boney M.

Visueel is er weinig nieuws onder de zon. Nog altijd zie je de kleurrijke figuren over je scherm heen springen en dansen met zo nu en dan een outfit die past bij het liedje wat je gekozen hebt. De personages staan altijd goed gecentreerd, ondanks de soms wat drukke achtergronden. Je kan duidelijk zien wat de bedoeling is en welke beweging je moet maken om het dansen goed te doen. Hier geldt gewoon de oude uitspraak “Why fix what isn’t broken?”.

Conclusie

Just Dance 2018 is overduidelijk meer van hetzelfde. Is dat erg? Nee, het publiek wat de Just Dance games elk jaar weer in huis haalt, is ongetwijfeld blij met ruim 40 nieuwe nummers en voor de rest gewoon de gameplay waar ze aan gewend zijn. Just Dance 2018 doet gewoon wat het moet doen, alleen zijn de gecoverde nummers simpelweg afgrijselijk en het is wat jammer dat het dansen met jouw smartphone je er niet echt toe aan zet om helemaal maf te gaan staan doen voor je TV. Toch valt er, met een paar maffe vrienden over de vloer, echt wel wat plezier uit Just Dance 2018 te halen.

Pluspunten

  • Gewoon lekker lachen met je vrienden
  • Smartphone ondersteuning is prettig; iedereen heeft een smartphone!
  • Erg toffe soundtrack...

Minpunten

  • ...die wat verpest wordt door slechte covers
  • Dansen met je smartphone is alles behalve foutloos

7.0