Het was even juichen toen eindelijk de aankondiging kwam dat je jouw PlayStation Network ID zou kunnen gaan veranderen. Super handig voor wanneer je in 2007 een ‘l33tz0r’ naam hebt gekozen waar je nu maar al te graag afscheid van wilt nemen. Maar, hoe meer deze aankondiging door begint te dringen, hoe vervelender de nasmaak eigenlijk is. Zeker nu we de voorwaarden eens goed hebben doorgenomen.

Sony meldt namelijk in de voorwaarden, die overigens niet gelimiteerd zijn tot de beta, dat er een aantal risico’s aan het veranderen van je ID zijn verbonden. Zo staat in deze voorwaarden dat je content kunt verliezen, inclusief content waar je (mogelijk) voor betaald hebt. Dit geldt voor allerlei content, zoals uitbreidingen, virtuele valuta en meer die je voor je games hebt. Maar om welke games het dan precies gaat, dat zet Sony er niet bij. Vooral dat laatste is vervelend. Dat er risico’s zijn is prima, maar je tast nu volledig in het duister over welke games dit betreft.

Verder geeft Sony aan dat je ook je progressie in games kunt kwijtraken, zoals savegames, leaderboard vermeldingen en Trophy voortgang. Het wordt nog erger, ook kunnen delen van games en applicaties mogelijk niet (goed) meer werken, zowel online als offline. Welke applicaties en games dat zijn? Ook daar wordt geen woord over gerept.

Als laatste bestaat nog het risico dat je oude online ID in sommige games zichtbaar blijft, maar dat is wat ons betreft verwaarloosbaar. Ook hier geldt echter weer dat het niet duidelijk is om welke games het gaat.

Important Information Before Changing your Online ID:

Not all games and applications for PS4™, PS3™, PS Vita, and other PlayStation® systems support the Online ID change feature. If you change your Online ID:

• You may lose access to content (including paid-for content) that you have acquired for your games, including content like add-ons and virtual currency.
• You may lose your progress within games, including game saved data, leaderboard data and progress toward trophies.
• Parts of your games and applications might not function properly, both online and offline.
• Your previous Online ID(s) may remain visible to you and other players in some places.

Dit alles voelt heel sketchy en incompleet aan qua communicatie. Dat er risico’s zijn is nog tot daaraan toe, maar Sony hoort wat ons betreft te communiceren welke games en/of applicaties hier last van hebben. Het lijkt ons dat er in ieder geval al een lijst moet zijn die Sony heeft opgesteld met titels waar dit soort problemen bij kunnen voorkomen. Gaat het om enkele indies op de PS3, of ook om recente titels op de PS4? We weten hier nu nog helemaal niets over.

Je kunt stellen dat wanneer je tegen deze problemen aanloopt, je gewoon terug kunt naar je oude online ID. Maar in de kleine letters lezen we het volgende:

If you want to change back, do so as soon as possible because changing back to your previous Online ID may affect content, game progress and functionality associated with your new Online ID.

Stel, je hebt problemen met games en je besluit terug te gaan naar je oude online ID, dan betekent dat niet dat eventuele problemen daarmee zijn opgelost. Wanneer je jouw PlayStation Network naam gaat veranderen en je nadien tegen problemen aanloopt, dan zijn deze problemen mogelijk permanent en niet meer op te lossen.

We willen je daarom op het hart drukken dat het verstandig is om in ieder geval te wachten tijdens de beta en ook tijdens de definitieve uitrol van de functies tot er meer bekend is. Sony moet eerst maar eens goed gaan communiceren welke games en/of applicaties hier last van zullen hebben alvorens gebruikers hier zelf tegenaan lopen.