DLC Special: Strange Brigade – The Thrice Damned 2: The Sunken Kingdom – In de vorige uitbreiding voor Strange Brigade gingen we op zoek naar het eerste deel van een schild. Het doel is om alle drie de delen bij elkaar te vinden om zo voor eens en altijd af te rekenen met het gevaar dat de ondoden vormen. In de tweede uitbreiding voor de game gaan we dus op zoek naar het volgende deel om afsluitend in de derde uitbreiding het schild rond te krijgen, zodat we de ondoden een halt toe kunnen roepen. Nu dit nieuwe level beschikbaar is, zijn we wederom met de vreemde brigade op pad gegaan en dat leverde weer een vermakelijk avontuur op.

De ondergrondse stad

Het verhaal van de driedelige uitbreiding speelt zich af op een eiland buiten de kust van het land waar de gewone game zich afspeelde. Hoewel het verhaal over drie levels is uitgesmeerd, krijg je best wel verschillende omgevingen voor je kiezen. Daar waar je in het vorige level nog in de jungle en op het strand rondliep, zul je je nu in een ondergrondse stad begeven. Deze ondergrondse stad is echter behoorlijk in verval geraakt en om buitenstaanders buiten te houden, zul je een hoop vallen treffen die je het leven zuur proberen te maken. Echt van een stad kunnen we dus niet meer spreken, maar het vormt wel een mooi decor voor dit nieuwe level.

Je loopt van grot naar grot en vanzelfsprekend is het weer zaak om alles wat je op je pad treft overhoop te schieten. Dit zijn vooral vijanden die je al kent van de gewone game, dus ook hier geldt weer dat het jammer is dat Rebellion niet voor nieuwe vijanden gekozen heeft. Gezien dat nu in twee levels terugkomt, verwachten we niet dat dit nog zal veranderen in het volgende en tevens laatste level. De eindbaas in dit level is overigens wel anders dan de vorige, maar ook die kennen we al van de gewone game. Qua vijanden maakt de ontwikkelaar het zich dus vrij gemakkelijk, qua level design niet.

Het level voelt namelijk als een erg degelijke uitbreiding aan en de eerste playthrough duurde zo’n anderhalf uur. Op zich best netjes en voor ons gevoel was dit level ook wat langer dan het vorige level. Tel daar natuurlijk diverse collectables bij op en een tweede playthrough is gerechtvaardigd. Dat zorgt voor een speelduur van ruim twee uur en dat is voor de prijs best netjes. Qua gameplay is het ook nu weer meer van hetzelfde, want naast het schieten op vijanden zul je tevens diverse puzzels treffen om op te lossen. Deze puzzels zijn over het algemeen bekende koek, maar één omgevingspuzzel is net wat complexer dan gebruikelijk, dus dat voelt als een meerwaarde. Kortom, het level is een prima uitbreiding.

blank

Maak kennis met Hachiro Shimizu

Samen met het nieuwe level heeft Rebellion ook weer een nieuw lid voor de brigade uitgebracht en dat is Hachiro Shimizu. Deze beste man is best wel lenig en kan daardoor met zijn mêlee aanval ferme schoppen uitdelen. Ook komt hij natuurlijk met een nieuwe amuletkracht dat ‘Decaying Demon Blast’ genoemd wordt, wat zich doet vertalen naar een giftig goedje dat uit zijn handen komt zetten. Een aardige kracht, maar niet heel bijzonder. Je kunt immers ook prima met de andere krachten uit de voeten en sommige daarvan zijn effectiever. Maar hé, het is een nieuw element en wellicht dat het jou erg goed ligt. Zo niet? Dan wissel je de kracht gewoon om.

Shimizu is als personage best wel geinig, zo heeft hij z’n eigen opmerkingen bij momenten en hoewel het er niet veel zijn, past het goed bij zijn identiteit. De manier van spelen is verder onveranderd ten opzichte van de andere personages, maar zijn afkomst zorgt wat dat betreft wel voor nog meer diversiteit in de gehele cast van deze game. Als laatste komt Shimizu met een paar nieuwe wapens, zo is zijn pistool (Marchador TT) best wel een handig ding, want hoewel deze niet heel sterk is kan het erg snel vuren. Ideaal voor als de vijanden te dichtbij komen. Hetzelfde geldt voor zijn schokgranaat die vijanden in een bepaalde radius tijdelijk onder stroom zet, zodat je ze allemaal op je gemak af kunt schieten.

blank

Deze granaat is misschien wel de meest effectieve toevoeging aan de game, want die kan je echt heel goed helpen in penibele situaties. Afsluitend komt Shimizu nog met het Mikhailov 38 geweer, wat een vrij traag wapen is. Ondanks z’n traagheid is het wel een behoorlijk krachtig geweer waar je het gros van de vijanden met één of twee kogels direct mee kunt uitschakelen. Dit maakt het doden van vijanden natuurlijk erg gemakkelijk, tenzij er enorme hordes op je afkomen. Dan is het geweer domweg te traag om alles bij te houden en gezien de game daar nogal een handje van heeft, neigt je voorkeur al snel naar een mitrailleur omdat die vijanden op afstand kan houden, hoewel het uitschakelen weliswaar wat trager gaat.

Conclusie

Het nieuwe level voelt meer solide en groter aan dan het vorige level, dus dat is een stap vooruit. In dat perspectief zijn we ook erg benieuwd naar het slotstuk van The Thrice Damned die over niet al te lange tijd zal verschijnen. Ondanks de wat langere speelduur is het toch leuker om te wachten totdat alles uit is, want dan kan je dik vier uur aan één stuk door blijven spelen, maar goed, dat is geheel aan jou. Het level voelt als een goede uitbreiding aan en is daardoor voor liefhebbers van de game een aanrader. Hachiro Shimizu is een geinig nieuw personage die de cast nog diverser maakt, maar verder is hij als persoon niet erg bijzonder. Zijn wapens zijn een degelijke toevoeging, met name de schokgranaat en z’n pistool. Z’n geweer is erg effectief, maar voor de gameplay van Strange Brigade naar onze mening iets te traag.